Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal: ‘38 jaar lang hebben mijn vader en moeder met liefde voor mijn broer gezorgd’

gehandicapte-broer-margriet.jpg

Deze week vertelt Joke over haar gehandicapte broer. Haar ouders zorgden 38 jaar lang met liefde voor hem. Later hielp zij ook mee, met de hulp van haar man.

Zelfs in haar jeugd had ze door dat het niet makkelijk was.

Groot verstand

“In Margriets Praat mee las ik onlangs de brief van Tessa, over de zorg die haar ouders geven aan haar gehandicapte broer. Ik moest daardoor terugdenken. Mijn gehandicapte broer is 38 jaar geworden. Hij heeft nooit kunnen lopen. Hij was spastisch en kon ook zijn handen niet gebruiken, maar hij had wel een groot verstand. 38 jaar lang hebben mijn vader en moeder met liefde voor hem gezorgd. 

Hulpmiddelen

Als ik weleens lees over de hulpmiddelen die er nú zijn, denk ik aan hoe mijn ouders zich moesten behelpen tot halverwege de jaren zestig. ’s Morgens droeg mijn moeder hem heel voorzichtig vanuit zijn bed het trapje van het ‘opkamertje’ af, waar hij samen met mijn ouders sliep: hij in een ledikant, zij in de bedstee. Op de vloer van de woonkamer legde ze hem neer, waar ze onder de tafel een teiltje met water had gezet; ver van mijn broer vandaan, anders zou hij het kunnen omstoten. Op haar knieën zat ze dan om hem te wassen en aan te kleden. En daarna droeg ze hem naar zijn – soort van – invalidewagentje. Hierin voerde mijn moeder hem brood en thee, terwijl ik ook mijn ontbijt at.

Tussen de middag kwam mijn vader thuis om te eten en samen met mijn moeder hielp hij dan mijn broer op de po. Mijn ouders waren goed op elkaar ingespeeld, maar al was ik jong, ik kon zien dat dat geen eenvoudige klus was. Vaak wilde mijn moeder ’s middags met ons wandelen. Om met mijn broers logge kar naar buiten te kunnen moest ze eerst een brug aanleggen vanuit de woonkamer naar het achterhuis, want daar was een trappetje. Eenmaal buiten genoten we alle drie van de frisse lucht en als ik moe was van het lopen, mocht ik op het wiel met spatbord zitten. Op zondag ging mijn vader altijd met mijn broer wandelen en ergens op theevisite. Dan had mijn moeder een vrije middag.

Financiëel

Later, toen mijn broer én mijn ouders ouder waren, hielpen mijn man en ik. Vooral met het sjouwen van mijn broer in en uit bed, want dat lukte alleen niet meer. Ik zou nog heel veel kunnen vertellen. Ook over het financiële deel bijvoorbeeld: gehandicapten kregen vroeger geen uitkering en dus moesten mijn ouders altijd alles voor hem zelf bekostigen. Het is maar goed dat ik als kind niet besefte wat de zorg precies inhield. Pas veel later drong dat door. En wat vind ik het nu bewonderenswaardig dat ik mijn ouders nóóit heb horen klagen.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | Getty Images

M49 COVER

Margriet 49 ligt nu in de winkel! Met deze week: nieuw geluk bij je jeugdliefde, een exclusief interview met Sophia Loren, positief blijven en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant