Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal: ‘Bij mijn oma voelde ik me gezien, ze prees me de hemel in’

mijn-verhaal-bij-mijn-oma-voelde-ik-me-gezien-ze-prees-me-de-hemel-in.jpg

Deze week vertelt Aniek (45) in Mijn verhaal over de bijzondere band met haar oma. Dat ze elkaar door en door kennen bleek wel uit de score van de test voor oma’s en kleinkinderen uit de Margriet 21/22. “Hadden wij vroeger zo’n test ingevuld, dan hadden we alle vragen goed gehad, want we kenden elkaar door en door.”

“Mijn oma is nu 95 en omdat ze nog goed van geest is, kunnen we samen nog altijd de heerlijkste herinneringen ophalen aan die tijd.”

Weinig aandacht

“Dat we elkaar zo goed kennen, wat dus ook al zo was in mijn jeugd- en tienerjaren, komt doordat ik veel tijd met haar doorbracht. Mijn oma scheidde op haar 33ste van mijn opa en is daarna altijd single gebleven. Als ik bij haar logeerde, had ik haar helemaal voor mijzelf. En dat was extra fijn, omdat er thuis niet zo veel aandacht voor mij was. Mijn vader was gevoelig voor depressies en had last van buien.”

‘In control’

“Doordeweeks, als hij thuiskwam van zijn werk en nog in zijn kantoorkleding rondliep, was hij ‘in control’ en keek ik trots naar hem. Maar in het weekend leek hij altijd chagrijnig; dan kleedde hij zich pas laat in de middag aan en zat hij op iedereen te mopperen. Mijn moeder werkte ook vanaf mijn twaalfde.”

“Zij is iemand die veel ruimte voor zichzelf nodig heeft, letterlijk en figuurlijk. Gesprekken in huis gingen veelal over haar dagen op kantoor. En in het weekend en ’s avonds moest ze bijkomen; dan wilde ze een boek lezen of wat in de tuin rommelen. Ik wachtte altijd geduldig af tot ze tijd had voor mij, maar die kwam eigenlijk nooit.”

Lees ook: Mijn verhaal: ‘Ik kan helaas geen kinderen krijgen’

Gezien

“Bij mijn oma voelde ik me gezien. Zij leerde mij steltlopen, breien en koken. Zij kocht met mij mijn eerste bh. Zij prees me de hemel in als we samen in pashokjes stonden met nieuwe kleding aan – ‘Jou staat echt álles met die prachtige benen!’ – en zij vond het heerlijk om samen in bed te kletsen tot onze ogen dichtvielen.”

“Toen ik in Utrecht studeerde, kwam zij met de trein naar mij toe om samen te winkelen. En toen ik eenmaal moeder was, kwam ik samen met mijn zoontje bij haar logeren in Friesland om al wandelend lekker bij te praten – hartverwarmend hoe ze dan genoot van mijn kleine mannetje!”

Genieten

“Nu ze ouder is, genieten we nog altijd van de dingen die we zo fijn vonden samen: vertellen over toen en nu, wandelen wanneer mogelijk en snoepen van lekkere dingen die ik voor haar meeneem. Nog steeds is zij misschien wel degene die mij het allerbest kent.”

Beeld | Getty Images

Ook interessant