MT39 M39 Reportage Mijn 2e leven Beeld Petra Hoogerbrug. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Astrid Timmer.
Beeld Petra Hoogerbrug. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Astrid Timmer.

PREMIUM

‘Mijn ogen gingen open voor al die mensen die te lijden hebben onder veroordeling van de kerk en haar leden’

Mariët Baaij (55) verliet als puber de kerk. Na een ingrijpende gebeurtenis keerde ze terug naar het geloof, maar met een nieuwe missie. “Opeens was het zo helder; ik kon iets bijdragen aan het leven van anderen.”

“Ik kom uit een ultraorthodox christelijk gezin, maar heb de kerk op mijn negentiende verlaten omdat de God die mij werd voorgespiegeld in mijn ogen niet kon bestaan. Ik wilde er niets meer mee te maken hebben. Dat veranderde zes jaar geleden toen ik weer kon geloven in een liefdevolle God. Ik had het jaar daarvoor kanker gekregen en volgens de eerste diagnose zou ik het niet overleven. Nader onderzoek pakte gelukkig gun­stiger uit. Ik kon behandeld worden en genas. Er is dus iets in het leven dat nog wat van mij wil, dacht ik. Na een intense innerlijke zoektocht, er komt geen briefje uit de hemel vallen, kwam het antwoord: ik wil iets betekenen voor de LHBTQ+-gemeenschap. Al vroeg wist ik dat ik op vrouwen viel en heb zelf gelukkig nooit geworsteld met lesbisch zijn. Ik leerde mijn partner kennen, we gingen samenwonen en leefden ons leven.”

“Teruggekomen bij het geloof kwam ik in verschillende kerken in aanraking met het anti-LHBTQ+-gedachtengoed. Opeens werd ik bekritiseerd. Hoe opener ik werd over mijn geaardheid, hoe meer ik werd verketterd en ‘gewaarschuwd’ voor mijn levensstijl. Als dit mij overkwam, hoe zou het dan zijn voor jongere mensen in dezelfde situatie? Mijn ogen gingen open voor al die mensen die te lijden hebben onder veroordeling van de kerk en haar leden. Mijn hart brak als ik die, soms dieptrieste, verhalen hoorde.”

MT39 M39 Reportage Mijn 2e leven Beeld

“Toen heb ik het roer radicaal omgegooid. Mijn juridische praktijk heb ik voor het merendeel overgedragen en ik ben een nieuw bedrijf gestart: How to Overcome Church Hurt. Ik geef trainingen, lezingen en ga de dialoog aan in kerken en gemeentes. Zonder oordeel, met liefde en respect ga ik geen confrontatie uit de weg. Het enige wat ik wens is dat mensen niet oordelen. We hebben niets over elkaar te zeggen en mogen elkaar alleen maar bemoedigen.”

“Al had ik nooit verwacht dat mijn leven deze wending zou nemen, het lijkt wel of alle puzzelstukjes op z’n plek zijn gevallen. Diep vanbinnen wist ik dat ik hiervoor op aarde ben. Ik voel me bevoorrecht dat ik nu een tweede leven heb. Ondanks dat het me ook veel gekost heeft, mensen ‘vinden iets’ van mijn werk, voel ik een soort heelheid. Ik heb mijn besluit genomen. Bijdragen aan een stukje betere wereld over een onderwerp en in een omgeving die dicht bij mij staat, maakt mij gelukkig.”

Caroline van MourikPetra Hoogerbrug. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Astrid Timmer.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden