null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Mijn kleindochter is nu bijna zeven en haar gedrag wordt steeds agressiever. Buurkinderen zijn bang voor haar’

De kleindochter van Jessica (67) is niet zomaar een beetje lastig. Er wordt een ­antisociale gedragsstoornis bij haar vermoed. Jessica’s dochter en schoonzoon gaan er bijna aan onderdoor.

“Onlangs gingen m’n dochter Lotte en haar man een weekendje weg. Lotte voelde zich bezwaard, ze beseft maar al te goed wat ze van me vraagt als ze haar dochter Melissa te logeren brengt. Maar ik weet hoe moe ze zijn, hoe uitgeteld. Dus ik was blij dat ik ze uit de brand kon helpen. Wel was ik al dagen van tevoren zenuwachtig. De breekbare spullen stonden achter slot en grendel. Ik had nieuw speelgoed gekocht, een hele stapel spelletjes neergezet. Memory spelen tot ik een ons weeg, ik vind het geen probleem. Als mijn kleindochter maar rustig is. Als het maar ­gezellig blijft. En zowaar, dat was het de eerste dag ook. Melissa gedroeg zich net zo lief als ze eruitziet. Dat moet mijn aandacht verslapt hebben, want de volgende ochtend vroeg had ik niet in de gaten dat ze stiekem uit bed glipte. Toen ik beneden kwam, was het een ravage. De nutella zat tot op de ­tafelpoten. Melissa zat ­gehurkt naast mijn roomwitte bank. Met een doos stiften. Met haar tong uit haar mond kraste ze de zitting rood. Toen ze opkeek, plooide ze haar gezicht tot een grijns.”

Akelig voorgevoel

“Lotte is mijn enige dochter. Ik heb haar grotendeels ­alleen opgevoed en onze band is erg hecht. Van jongs af aan verlangde Lotte ernaar om zelf een gezin te stichten. Ik was dan ook dolblij toen ze Reza ontmoette. Hij heeft een hart van goud en had net zo’n grote kinderwens als zij. Zwanger worden ging niet vanzelf. Net voordat ze de medische molen in zouden gaan, was het raak. Een kerngezond meisje met prachtige ogen en pikzwart haar. Mijn dochter en schoonzoon zaten op een roze wolk. Maar ik had na een halfjaar al een akelig voorgevoel. Melissa was een heel ander meisje dan mijn eigen dochter toen ze klein was. Melissa lachte zelden, maakte weinig oogcontact en wilde niet knuffelen. ‘Zou ze autistisch zijn?’ schoot er weleens door mijn hoofd. Maar volgens het consultatiebureau was alles goed.”

Kindjes slaan

“Toen Melissa twee jaar werd, begon ook Lotte en Reza iets op te vallen aan Melissa. Hun dochtertje leek amper méér gehecht aan hen dan aan de oppas of een willekeurige buurvrouw. Haar nee-fase leek chronisch. Ze kon ­gigantische driftbuien ­krijgen, ook in het openbaar. Júíst in het openbaar. ‘Het lijkt wel of ze er ­plezier in heeft om mij voor gek te zetten,’ vertelde Lotte, nadat Melissa, drie, de hele supermarkt bij ­elkaar had geschreeuwd omdat ze geen snoep kreeg. Omdat zo veel mensen ­verwijtend naar ze hadden gekeken, had Lotte het ­lekkers toch maar gekocht. Maar toen Melissa het kreeg, gooide ze het ongeïnteresseerd weg. ‘Het leek haar alleen om de scène te doen,’ zei Lotte verbouwereerd. Tot dat moment had ze mijn ­zorgen om Melissa’s dwarse, provocerende gedrag ­weggewuifd. Maar er ­kwamen steeds vaker telefoontjes van het kinder­dagverblijf waar mijn kleindochter tweemaal per week naartoe ging. Ze sloeg er andere kindjes met speelgoed op hun hoofd. En toen ze voor de derde keer een leidster in haar arm beet, vonden ze het daar genoeg.”

null Beeld

Lief als ze slaapt

“Lotte en Reza zochten hulp en er werd een oppositioneel-opstandige ­gedragsstoornis bij Melissa geconstateerd. Meestal groeien kinderen eroverheen, soms leidt het tot een antisociale gedragsstoornis. Mijn maag draaide om toen ik dat hoorde. Ik voelde aan alles dat deze eerste diagnose nog maar het begin was. Mijn kleindochter kwam op het ­speciaal onderwijs terecht en kreeg een paar keer per week ­begeleiding. Hoewel ze daar op haar plek was, had mijn dochter thuis steeds meer met haar te stellen. Dwars, driftig gedrag, dingen stukmaken, jokken, uithalen naar haar ouders, elke dag weer. En de katten pesten; dat werd zó erg, dat ze zelfs een ander thuis voor de beestjes moesten zoeken. Wat vond ik het erg voor Lotte, elke keer als ze over haar dochter kwam uithuilen. ‘Eigenlijk is ze alleen lief als ze slaapt, mam,’ zei ze een keer. Mijn hart brak, ik vond het zó zielig. Voor Melissa - wat moet er ­omgaan in dat kleine koppie van haar? – maar ook voor Lotte en Reza. Ik wist hoe ze naar een kind hadden verlangd, hoe ze hun best deden. En ze hebben hun meisje zo veel liefde te geven. Aan hen ligt het niet, echt waar. Maar ze twijfelen zo aan zichzelf dat ze nog een kind erbij niet aandurven. Want dit is al zo zwaar. Ze doen niets ­anders dan hopen dat het beter zal gaan met Melissa. Net als ik. Maar hoewel er een heel team aan hulpverleners om haar heen staat, is er weinig verbetering.”

Steeds agressiever

“Melissa is bijna zeven en haar gedrag wordt steeds agressiever. Buurkinderen zijn bang voor haar. Met hen spelen kan Melissa niet, ze speelt hooguit de baas over hen. En sinds ze met stenen naar een hond heeft gegooid, lopen alle buren met een boog om haar heen. En om Lotte en Reza, want die worden erop aangekeken. Er wordt veel geroddeld, er gaan de gekste verhalen rond. En dat snap ik: ook ik zou vroeger hebben gedacht dat dit gedrag de schuld van de ouders moest zijn. Want het kan toch niet dat zo’n schattig meisje zich zonder reden zo moeilijk gedraagt? Maar dat kan dus wel. En toch: we houden van Melissa, ik ook. Ze is mijn kleindochter en wat er ook gebeurt, ik zal er ­altijd voor haar zijn. Ook als ze mijn bank bekladt. En tegen me gaat gillen als ik het waag om daar iets over durf te zeggen en de rest van de dag weigert om nog met me te praten. Natuurlijk raakt het me, maar ik kan nooit lang boos blijven. Want wat moet ze met zichzelf in de knoop zitten, als ze zich zo gedraagt.”

Ook anoniem een geheim delen? Er wordt integer en vertrouwelijk met je bericht omgegaan. Mail naar Lydia van der Weide: redactie@margriet.nl.

Lydia van der WeideRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden