null Beeld

Mijn idool en ik: ‘Ik hoopte dat hij mij zou vragen tijdens zijn concert’

Zo dicht mogelijk bij hem zijn, zoenen of zelfs met hem trouwen, dat was hun ultieme droom. Want hij was het helemaal! In Margriet 28 kijken drie vrouwen kijken terug op de tijd waarin álles om hun idool draaide. Hier lees je het verhaal van Heleen de Haas van Dorsser. Zij was idolaat van Prince.

Heleen de Haas van Dorsser (47) werkt als assistent op een huisartsenpost en is illustratrice van kinderboeken. In haar jeugd was ze verliefd op Prince, al haar vriendjes waren zijn evenbeeld.

,,Ik schrok echt toen ik hoorde dat hij dood was. Hij was zo’n bijzondere man. Nog dit najaar zou hij optreden in Carré met alleen een piano om zichzelf te begeleiden. Ik had er heel graag bij willen zijn.

Mijn allereerste concert ooit was een concert van Prince in Ahoy. Ik was net achttien. Met mijn huisgenootje heb ik uren voor de platenwinkel in Zutphen gelegen om maar zeker te weten dat de kaartjes niet op zouden zijn. Iedereen wilde erbij zijn.

Op de grote dag kleedden we ons allebei helemaal in het paars. Met de trein reisden we naar Arnhem, want vanaf daar zou een touringcar vertrekken. Bussen vertrokken vanuit het hele land, allemaal vol gillende jongens en meisjes. Van het concert weet ik niet meer zo veel, ik heb het in een soort roes beleefd. Ik weet alleen nog hoe ik me voelde. Euforisch. Als hij me toen ten huwelijk had gevraagd, zou ik meteen ‘ja’ hebben geschreeuwd. Zonder twijfel. Ik hoopte erop.

Ik was fan van Prince vanaf mijn veertiende. Thuis hadden we geen televisie, maar bij een vriendinnetje keek ik altijd Toppop. En maar wachten tot hij voorbijkwam. Ik vond hem sexy, met zijn dikke haar en mysterieuze blik. Een echte man, ondanks zijn strokenbloesjes, lippenstift en naaldhakken. Of misschien wel juist daarom. Hij durfde anders te zijn dan de rest. Ik voelde me als kind van gescheiden ouders sowieso al anders. In Prince vond ik kracht. Prince durfde raar te zijn. Van hem leerde ik dat je niet bang moet zijn om op te vallen. Vanaf mijn zestiende ging ik mijn eigen kleding maken. Kanariegele jurken die strak om mijn lijf zaten, felgekleurde pakken met gevoerde colberts. Iedereen keek om. Ik hoopte dat Prince me leuk zou vinden als hij me zou zien.

Thuis oefende ik zijn danspasjes. Ik heb middagen naar hem liggen luisteren op mijn kamer, dan fantaseerde ik dat hij zijn liefdesliedjes voor mij zong. Ik viel ook alleen nog maar op getinte jongens. Ik heb nog een tijdje wat gehad met een Antilliaanse kapper.

Na het bericht van zijn overlijden liet ik een foto van hem zien aan mijn dochters. Die zijn fan van Adele en Beyonce. ‘Wat een rare man,’ zeiden ze. Ze begrijpen er niets van. Ik vind Prince eigenlijk nog steeds een leukerd.”

Interview: Jenny Velthuys

null Beeld

In Margriet 28 lees je wat Constance en Rietje over hadden voor hun idolen The Beatles en James Dean. Heb je het nummer gemist? Je kunt het nabestellen via Tijdschrift365.nl.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden