MT34 M34 Maatsch_Act Beeld Petra Hoogerburg. Visagie: Astrid Timmer. Styling & productie: Karin van der Koop
Beeld Petra Hoogerburg. Visagie: Astrid Timmer. Styling & productie: Karin van der Koop

PREMIUM

Mieke (66) kwam vijf jaar geleden uit de kast: ‘Pas nu ik in verbinding ben met mezelf, kan ik me écht verbinden met een ander’

Mieke Kroonen (66) heeft twee kinderen (36 en 32) en sinds een poos een relatie met een vrouw. Vijf jaar geleden kwam ze uit de kast. Haar geloof weerhield haar ervan haar coming-out eerder te beleven. Ze werkt als coach voor lhbti’ers.

“De Mieke van voor mijn coming-out is een totaal andere Mieke dan die van nu. Ik durfde mezelf niet te zijn, paste me altijd aan en ging voortdurend over mijn grenzen heen. Nu ik zonder masker leef, weet ik wie ik ben en waar ik heen wil. De veroordeling van mezelf is eraf en daardoor heb ik ook geen veroordeling meer naar anderen.”

Afscheidszoen

“Achteraf besef ik dat ‘het’ er al vroeg in zat. Als kind had ik in het zwembadhokje weleens geëxperimenteerd met een meisje. Ook was ik verliefd op een vriendin. En op de juf. Ik had geen idee, dacht dat dit normaal was. Dat mijn huwelijk na twintig jaar strandde, weet ik dan ook niet aan mijn identiteit. De ontdekking dat ik lesbisch ben, kwam pas later, toen een vriendin mij na een feestje een afscheidszoen op de mond gaf. Ik stond in vuur en vlam. Wat was dit? Waarom voelde dit zo goed? Totale paniek, verwarring en angst. Want ik wist, dit gevoel mocht er niet zijn. Volgens mijn geloof, bij de pinkstergemeente, is homoseksualiteit not done. Ik besloot me nog intensiever tot God te keren. Want hoe meer ik dat zou doen, hoe sneller die gevoelens zouden verdwijnen. Dus hing ik alles wat ik deed op aan Hem en bad de hele dag door. Bij wijze van spreken vroeg ik Hem zelfs of ik naar de supermarkt kon voor een pak suiker. Er zou tijdens mijn afwezigheid tenslotte net iemand bij mij op de stoep kunnen staan die mij nodig had. Door alles aan God op te hangen, nam ik geen verantwoordelijkheid voor mijn eigen gedrag. Dus ook niet voor mijn identiteit en voor mijn gevoelens. Die zelfverloochening heb ik dertig jaar volgehouden.”

MT34 M34 Maatsch_Act Beeld

Vergeving en genade

“Tot ik vijf jaar geleden een burn-out kreeg en in therapie ging. De psycholoog bracht me steeds een beetje dichter bij mezelf. Ik ging inzien dat mijn gevoel voor vrouwen geen bevlieging was en dat het er mocht zijn. Ook als christen. Ik ging ook anders naar mijn geloof kijken. Ik ontdekte door onderzoek en logisch nadenken dat die hel, waar ik zo bang voor was, niet bestaat. En zondes hoeven niet bestraft te worden. Vergeving en genade, daar gaat het om. Die hemel is er voor iedereen, ook voor lesbiennes of voor niet-christenen. Deze zoektocht is een proces van jaren geweest.”

MT34 M34 Maatsch_Act Beeld

Uit de kast

“Eerst kwam ik bij mijn familie uit de kast, daarna waren de kinderen aan de beurt. Mijn zoon zei: ‘Ach mam, je bent en blijft mijn moeder, daar verandert niets aan.’ Het aan mijn dochter vertellen, vond ik moeilijker. Ik was bang dat ze als meisje anders naar mij zou gaan kijken. Die angst bleek onnodig. Sterker nog: ze was niet eens verrast. Als kind al had ze het vermoeden dat ik biseksueel was omdat ik haar had verteld dat verliefd zijn op een vriendin of juf normaal is als kind. Ze is mij nu zelfs dankbaar. Omdat ik mijn maskers heb afgedaan, is zij gaan inzien hoe belangrijk het is dat je trouw bent aan jezelf. Dat je mag zijn wie je bent. Helaas reageerde niet iedereen zo positief. Er zijn mij ook nare dingen naar het hoofd geslingerd. Bijvoorbeeld dat ik door de duivel bezeten was. Of dat het allemaal flauwekul was, want hoe had ik het anders zo lang verborgen weten te houden? Zij realiseren zich niet dat er in die tijd weinig bekend was over homoseksualiteit.”

“Ik moest er 61 jaar voor worden om mezelf te kunnen zijn en dat is triest, maar ach, beter laat dan nooit. En ik ben er trots op dat ik uiteindelijk de moed heb gehad om voor mezelf te kiezen. Want pas nu ik in verbinding ben met mezelf, kan ik me écht verbinden met een ander.”

Ymke van ZwollPetra Hoogerburg. Visagie: Astrid Timmer. Styling & productie: Karin van der Koop

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden