Mieke Klaver viert alles in het leven. Beeld Petra Hoogerbrug
Beeld Petra Hoogerbrug

PREMIUMMargriet extra

Mieke (66) houdt ervan het leven te vieren

Van een nieuwe badkamer tot Sinterklaas: Mieke Klaver (66) en haar gezin houden ervan het leven te vieren, en dan vooral de kleine dingen in het leven.

“Mijn man Nico en ik houden ervan het leven te vieren. Juist de kleine dingen vinden we belangrijk, omdat die zorgen voor verbinding, of dat nu met je eigen gezin is, op je werk of in je wijk. Zo vierden we ooit de nieuwe badkamer waarvan Nico de bouw had voltooid, met het doorknippen van een lintje en appeltaart. Mijn man heeft zowat ons hele huis gebouwd en toen de badkamer af was, wilde ik dat vieren. Zoiets komt dan spontaan in me op.

Vieren met taart

Successen vieren, hoe klein ook, heb ik geleerd tijdens mijn werk. Als sociaal cultureel werkster heb ik in een buurthuis gewerkt, jongerenwerkgroepen begeleid, lesgegeven. Kregen we een fonds binnen, dan vierden we dat met taart. Inmiddels ben ik met pensioen en werk ik één dag in de week voor Haags Verhaal. Dat is een stichting die mensen uit Den Haag bij elkaar brengt die elkaar niet snel zouden ontmoeten, zoals Poolse en Pakistaanse vrouwen. We organiseren verhalenavonden en daar ben ik druk mee. Het is geweldig om te doen.

Positieve dingen uitlichten

We maken allemaal sombere en verdrietige dingen mee, daarom is het juist belangrijk om positieve dingen uit te lichten. Ik heb tijdens mijn werk gemerkt dat het leuke vaak wordt onderschat. Dat is jammer, zeker als je ziet hoeveel impact het heeft. Samen breien, kleuren of bingo spelen met ouderen bijvoorbeeld levert zo veel lol op en er komt zo veel liefde en aandacht bij kijken. Ik denk dat je daar als mens weerbaarder van wordt, dat je het leven beter aankunt als je af en toe samen mooie momenten viert. Als je altijd maar zit te mopperen of elkaar voedt met gemopper, wordt de situatie alleen maar erger. Terwijl: als je samen ergens plezier aan beleeft en mooie herinneringen maakt, je daar met plezier naar kunt terugkijken.

Klein koortje voor de deur

December vind ik een heel gezellige maand. Wij vieren thuis Sinterklaas uitgebreid, inclusief gedichten en surprises, dat vinden we allemaal heel belangrijk. Ik vind Sinterklaas altijd een moment van reflectie. Kerst vind ik ook heerlijk. We halen een echte boom in huis en laten die staan tot-ie uitvalt. Lekker samen koken, met mijn dochter Roos de boom optuigen. Samen met buurtgenoten zing ik met een klein koortje bij mensen voor de deur. Dat zou ik ook weleens in de zomer willen doen – juist dan zijn mensen eenzaam, als iedereen om hen heen op vakantie is. Ook vind ik het geweldig om met ons zelfgemaakte muizencircus op festivals te staan. Het circus is een soort kijkdoos, de muizen zijn zelf ­gebreid en kinderen die langskomen, kunnen ermee spelen. Echt heel leuk is dat. Het geld dat we daarmee verdienen, schenken we aan goede doelen, zoals een circusschool in Afghanistan.

Met elkaar delen

Hoe klein ook, je kunt altijd iets voor een ander betekenen. ‘Je draagt elkaar’, dat is misschien een ouderwetse uitdrukking, maar zo voelt het wel voor mij. Het mooie en moeilijke met elkaar delen, én het goede vieren. Zelfs als je sterft. Het is zo’n cliché, maar het is echt waar: het leven is een feest, maar je moet wel zelf de slingers ophangen. Ik naai dus gewoon zelf heel veel slingers. Laat die boel maar vrolijk wapperen, hoor! Dat betekent overigens niet dat ik altijd vrolijk ben, ook ik moet mezelf soms in beweging brengen. Hoe ik dat doe? Door een appeltaart te bakken. Het gaat erom dat je bezig bent, en om die heerlijke geur natuurlijk. En dan stort ik me daarna weer tevreden op mijn breiwerkje.”

Dit verhaal verscheen in Margriet Extra - Winter. Je kunt dit nummer online nabestellen op lossebladen.nl.

RedactiePetra Hoogerbrug

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden