null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

‘Met terugwerkende kracht ben ik verdrietig over hoe hard ik mijn leven lang heb gehold en over mijn grenzen ben gegaan’

Dankzij het thuiswerken in coronatijd kwam Xandra (58) erachter dat ze thuis veel beter functioneert dan op kantoor. Maar haar baas denkt daar anders over.

null Beeld

Xandra (58):

“Afgelopen week had ik een positieve thuistest. Omdat ik alleen wat verkouden was, heb ik gewoon gewerkt. Heerlijk op de werkkamer op onze zolder. Naast het grote raam, in alle rust en stilte, met de hond aan mijn voeten. Wat schoot ik fijn op, ik vloog gewoon door mijn werkzaamheden. Mijn concentratie was veel beter zonder al het geklets en gekakel op kantoor, zonder collega’s die voortdurend aan mijn bureau staan. Aan het einde van de week had ik nog steeds veel energie. Een verademing!”

“Wat vind ik het jammer dat mijn baas eist dat ik tegenwoordig weer gewoon op kantoor werk. Daar functioneer ik namelijk niet zo goed. Iets wat ik vroeger nooit wist. Nee, natuurlijk niet: voor mij was naar kantoor gaan mijn leven lang de standaard, ik wist niet beter. Ik had altijd pittige functies, was vaak de spin in het web. Dat kon ik prima, maar het kostte me wel veel moeite. Na elke werkdag was ik afgedraaid, in het weekend altijd moe. Maar ja, wat wil je: ik was ook moeder, echtgenote en had een heel huishouden te runnen. Geen idee had ik dat het echt heel anders kon.”

null Beeld

“Tot ik, net als zo veel anderen, in het voorjaar van 2020 vanuit huis moest werken. De eerste weken vond ik vreselijk saai. Ik miste mijn collega’s en de gesprekken bij de koffieautomaat. Tot de rust indaalde en ik merkte dat ik veel meer werk verzet kreeg. En buiten werktijd stukken fitter was. Toen las ik iets over ADD. Een concentratiestoornis zoals ADHD, maar dan zonder hyperactiviteit. Het trok mijn aandacht en toen ik me erin verdiepte, bleek ik me er een-op-een in te herkennen. Met terugwerkende kracht ben ik verdrietig over hoe hard ik mijn leven lang altijd heb gehold en over mijn grenzen ben gegaan. Alles om maar mee te draaien in onze hectische maatschappij. Mij kost dat te veel inspanning en energie. Ik had dan ook gehoopt dat mijn baas na corona zou inzien dat hij mij beter thuis kan laten werken. Maar hij staat erop dat iedereen weer naar kantoor komt, van hybride werken wil hij niets weten. ‘Aan uitzonderingen begin ik niet,’ zegt hij en daarmee is de kous af. Dus zit ik er weer, vier dagen per week, in de heksenketel die ons kantoor is. Soms zit ik voor de lunch al in tranen op het toilet. Hoe ik het vroeger volhield, ik weet het werkelijk niet meer. Eén ding weet ik wel: dit wil ik niet tot mijn pensioen. Dat ga ik gewoon niet redden.”

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden