MT52 M52 Reportage Mijn grootste cadeau ben jij Beeld Petra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Djolien de Kreij
Beeld Petra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Djolien de Kreij

PREMIUM

‘Met de komst van mijn kleindochter zijn mijn dochters en ik dichter bij elkaar dan ooit’

Celien Anches (58) was altijd een echte jongens-oma. De laatste zwangerschap van haar dochter kwam vorig jaar als een verrassing. “Ik was al zo rijk met mijn negen kleinzonen, maar daar kwam nog het mooist denkbare geschenk bij.”

Blauwe muisjes

“Toen mijn oudste dochter achttien jaar geleden voor het eerst in verwachting was, was ik ervan overtuigd dat het een meisje zou zijn. Ik heb twee zussen en kreeg zelf mijn twee dochters Sharday en Abigail, dus iedereen ging uit van beschuit met roze muisjes. Nou, dat hadden we mis; mijn eerste kleinkind was de eerste jongen in de familie. Niet lang daarna was Sharday weer zwanger en er kwam nog een jongetje bij. Vervolgens kreeg Abigail haar eerste kind: kleinzoon nummer drie. En zo ging het door.”

Negen kleinzoons!

“Waar ik eerst stiekem toch wel steeds hoopte op een kleindochter bij de volgende zwangerschappen van mijn meiden ging ik blind uit van jongens. Heerlijk hoor, ik was gewoon een jongens-oma. Ik houd heel veel van kinderen, dat heb ik altijd al gedaan. Hoe meer, hoe liever. En dan zo gezegend zijn dat ik op mijn leeftijd negen kleinzoons heb, wát een rijkdom. En het werd nog mooier. Sharday was vorig jaar zwanger van mijn tiende kleinkind! Het was zó van­zelf­sprekend dat het weer een jongen zou worden, dat ik niet eens meer vroeg wat het geslacht was.”

Tranen van dankbaarheid

“Na de echo ging de telefoon. ‘Zit je, mam?’ vroeg Sharday. ‘Is er wat mis?’ vroeg ik geschrokken. ‘Alles is juist goed. Het is een meisje!’ klonk het aan de andere kant van de lijn. Ongelooflijk! Ik vroeg nog of ze wel goed hadden gekeken, maar het klopte en ik was helemaal in de wolken. De eerste keer dat ik Ni’laiyah in mijn armen had, heb ik ontzettend gehuild. Tranen van dankbaarheid bleven de hele dag stromen. Sharday had niet de intentie om nog een kind te krijgen, dus het is een dubbel geschenk dat Ni’laiyah er is. Jaren geleden gaven mijn dochters mij een armband met tien kraaltjes. Ik telde die kraaltjes vaak als ik eraan zat te frummelen. Nu ben ik oma van tien, de cirkel is rond.”

null Beeld

Kleine prinses

“Het is niet onder woorden te brengen hoeveel liefde Ni’Laiyah in onze familie brengt. Zo klein als ze nog maar is, ze is de grote verbinder. Toen mijn eigen meiden jong waren, maakten ze de afspraak; wie het eerste meisje krijgt, mag de naam Shargail; een samenvoeging van hen beiden en nu de tweede naam van Ni’laiyah. Met haar komst zijn we dichter bij elkaar dan ooit. Ni’laiyah is de prinses tussen haar broertjes en neefjes die bijna ruziemaken over wie haar mag vasthouden, naast haar mag liggen en met haar mag spelen. Ze koesteren haar, net als alle vrouwen in de familie. Ze is het oogappeltje van haar tante Abigail en het zonnetje van ons gezin. Als ze er is, dan is het net alsof de kamer een beetje lichter is. Dan kan ze me echt zo aankijken alsof ze wil zeggen; ‘Hier ben ik, jouw lichtje!’”

Caroline van MourikPetra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Djolien de Kreij

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden