null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Maya: ‘Opeens ging hij elke dag naar de sportschool en verfde hij z’n grijze lokken’

De man van Maya (56) veranderde zeven jaar geleden in een sportfanaat. Hij was opeens bijna elke dag in de sportschool te vinden en ging op een streng keto-dieet, waarin hij haar probeerde mee te slepen.

“Ed heeft altijd wel een buikje gehad, maar de jaren voor zijn vijftigste verjaardag kwam hij nog eens tien kilo aan. Ik had er geen problemen mee: het is een grote vent, dus die kan wel wat hebben. Maar daar dacht hij blijkbaar anders over.

Abonnement op de sportschool

Een halfjaar voordat Ed vijftig werd, nam hij een daarom een abonnement op de sportschool om zijn overtollige kilootjes kwijt te raken. Prima, dacht ik in eerste instantie. Hij was er wel wat vaak te vinden: vijf dagen per week, maar ja, een man moet een hobby hebben.

Het werd pas vervelend toen hij op een streng keto-dieet ging, omdat het afvallen hem niet hard genoeg ging. Brood, drank, chips, pasta, aardappelen… Het stond allemaal op de ‘verboden lijst’. Het werd direct een stuk ongezelliger. Onze traditie van verse croissants met jus d’orange op zondagochtend was in mijn eentje toch een stuk minder leuk. En in restaurants bestelde ik ons gebruikelijke voorafje – brood met kruidenboter – maar niet meer, want om zo’n mandje nou in mijn eentje op te eten…

Afkeurende blik

Ook gezellig borrelen was er niet meer bij, want hij wilde absoluut niet drinken en in verleiding worden gebracht. Het begon me behoorlijk te irriteren, vooral als ik wél een zak chips opentrok en een glaasje wijn inschonk om op vrijdagavond het weekend in te luiden.

Dan zette hij een afkeurende blik op en dan kreeg ik nog net geen spreekbeurt over hoe alcohol de verbranding vertraagt en koolhydraten de duivel zijn. Dat was nog vóór de eiwitshakes in huis kwamen en hij zijn grijze haren ging bijwerken met haarverf.

Lees ook:

Dít zijn de signalen dat je partner verandering wil (en zo ga je er mee om)

Jeugd definitief voorbij

Voorzichtig kaartte ik na een tijdje aan dat ik vond dat hij wel een beetje doorsloeg. Dat het prima was dat hij wat wilde afvallen, maar dat zijn ‘regime’ ons leven wel heel erg beïnvloedde. Ik zei ook dat ik best rekening wilde houden met zijn dieet en dat ik zelf ook wel wat pondjes kwijt wilde, maar dat het voor mij niet zo rigoureus hoefde.

Eerst schoot hij in de verdediging, maar uiteindelijk hebben we een goed en eerlijk gesprek gehad. Ed gaf aan dat hij heel erg opzag tegen vijftig worden. Dat het voelde alsof zijn jeugd dan definitief voorbij was. Door af te vallen en zijn haar te verven, dacht hij zich weer jong te gaan voelen.

Aantrekkelijke man, juíst met grijze lokken

Ik vond het mooi dat hij zich openstelde. Ik heb hem duidelijk gemaakt dat ik hem altijd aantrekkelijk vind, juíst ook met zijn grijze lokken. Uiteindelijk is hij met een iets minder strikt dieet tien kilo afgevallen en ik vier kilo.

Inmiddels zijn we vijf jaar verder en is het heel strenge er gelukkig wel af. Hij gaat nu nog twee keer per week naar de sportschool en verder letten we er samen op dat we genoeg bewegen. We eten zo gezond mogelijk en in het weekend gaan we lekker uiteten of borrelen. Het moet wel leuk blijven. En die grijze lokken? Die zijn weer terug. Gelukkig!"

Tekst | Jessica van Zanten

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden