null Beeld Getty Images, Krijn van Noordwijk, vGilstPhotography, privébeeld.
Beeld Getty Images, Krijn van Noordwijk, vGilstPhotography, privébeeld.

PREMIUM

Martin Fondse: ‘Ik houd van Noorse en Deense films, waardeer de onderkoelde humor’

Martin Fondse (55) speelt als Componist des Vaderlands twee jaar lang met eigen composities in op actuele ontwikkelingen in de samenleving. Met zijn compositie All together now, een mix van stijlen en genres, reist hij door het hele land.

null Beeld

1. IJsland

“Mijn vrouw Margriet en ik zijn net in IJsland geweest. Fantastisch land, die openheid van de landschappen met lavasteen. Het is echt anders dan ik ooit heb gezien. ­Daarna zijn we films gaan kijken uit IJsland, zoals Virgin Mountain. Ik houd van Noorse en Deense films, ik waardeer de onderkoelde humor.”

2. Glenn Gould

“Ik bewonder Glenn Gould, een pianist die in de jaren vijftig beroemd werd met zijn Bach-vertolkingen. Hij streefde voor zijn opnames perfectie na. Op YouTube kun je in filmpjes zien hoe gedreven hij was. Zelf houd ik juist van rumoer tijdens een concert. Als je live speelt is het elke keer anders dankzij de interactie met publiek.”

3. Beeld

“Dit beeld is gemaakt door Leny, de moeder van een vriend van mij. Kort voor haar overlijden was ik eens bij haar op bezoek en toen zei ze tegen mij: ‘Als je iets ziet wat ik heb gemaakt dat je aanspreekt, mag je het hebben. Dus kies maar uit.’ Het beeld staat voor mij voor kwetsbaarheid, maar ook voor bescherming, thuis.”

null Beeld

4. Margriet

“Bij de mensen met wie ik samenwerk herken ik mijn ­passie voor muziek. Zo heb ik ook Margriet ontmoet, ze is een fantastische zangeres. Het begon met liefde voor elkaars muziek en nu wonen we samen op een woonboot in Amsterdam. Samenwerken gaat als vanzelf.”

5. Teamsport

“Als ik sport, doe ik dat het liefst in teamverband. Net als in de muziek houd ik van groepen, daar werk ik samen met een orkest. Ik ben een sociaal dier. Ik sport graag met anderen. Zo vind ik voetballen veel leuker dan in mijn eentje hardlopen of fietsen.”

6. Mijn instrument

“Mijn elektrische piano, een Fender Rhodes uit de jaren zeventig, heb ik al dertig jaar. Als je een instrument lang bespeelt, krijg je er een band mee. Deze piano gaat ook vaak mee naar optredens en is al op zo veel plekken geweest. Ik ben er echt aan gehecht.”

Dorine van der WindGetty Images, Krijn van Noordwijk, vGilstPhotography, privébeeld.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden