Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal: “Nu is het aan ons om tradities op te bouwen met het gezin”

markelo-margriet.jpg

Deze week in Mijn verhaal vertelt Marlies over haar kersttraditie om kerst te vieren in Markelo. Dit jaar zal haar kerst er iets anders uitzien. Niet alleen door de coronamaatregelen, maar ook door het overlijden van haar vader.

Markelo

“Elk jaar kwam in oktober het onderwerp al ter sprake om de bekende vragen weer beantwoord te krijgen: hoe, waar, wanneer, met wie en wat gaan we doen met kerst?! Maar vorig jaar hadden we een plan. We wilden namelijk eens níét twee kerstdagen heen en weer rijden van Utrecht, waar wij wonen, naar Twente, waar onze beide ouders wonen. Mijn vader alleen laten was geen optie – het zou voor hem de vierde kerst zijn zonder mijn moeder –, maar naar Utrecht reizen was te zwaar voor hem geworden en we wilden hem ook niet belasten met ons gezin in zijn huis.

We besloten daarom een gezellig huisje te huren in het mooie Twentse Markelo. Zo gezegd, zo gedaan. Met mijn vader en onze twee kinderen van 21 en 24 jaar hadden we er een heerlijke eerste kerstdag. Mijn vader leefde zich weer uit in de keuken en na het eten wisselden we, zoals elk jaar, cadeautjes en gedichten uit. Op tweede kerstdag zwaaiden we mijn vader uit en reden we naar mijn schoonouders. Het waren sfeervolle dagen, waarin we niet konden bevroeden dat het voor mijn vader de laatste kerst zou zijn. Vier maanden later, op Koningsdag, is hij na een kort ziekbed overleden.

Tradities opbouwen

Toen kerst dit jaar weer ter sprake kwam, besefte ik dat door het wegvallen van mijn ouders het nu aan ons is om tradities op te bouwen met het eigen gezin. Omdat we met z’n vieren fijne herinneringen delen aan kerst in het Twentse huisje, was voor mijn man en mij de beslissing snel genomen: voortaan gaan we elk jaar rond de kerstdagen een huisje huren in Twente. Onze kinderen en eventuele aanhang kunnen komen en gaan wanneer ze willen. Hoe leuk is het om de komende jaren een steeds groter Twents huisje te moeten huren door misschien wel bijkomende vrienden, partners en (klein)kinderen… En natuurlijk zullen er elk jaar cadeautjes en gedichten voorbijkomen en halen we mooie herinneringen op.

In verband met corona zal dit keer waarschijnlijk niet de héle schoonfamilie bij elkaar kunnen komen, dus nodigen we nu alleen mijn schoonouders bij ons uit en misschien gaan zij ook bij hun andere drie kinderen, plus gezinnen, langs om zo toch iedereen rond kerst te kunnen zien. Mijn vader zullen we moeten missen deze feestdagen, maar hij heeft er wel voor gezorgd dat de volgende generatie een nieuwe kersttraditie gaat opbouwen. Ik kijk er enorm naar uit.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld| Getty Images

Ook interessant