Margriet logo
Marjolijn is vrijwilliger bij de Luisterlijn: 'Je hebt zúlke mooie gesprekken' Beeld Ester Gebuis
Beeld Ester Gebuis

Marjolijn: ‘Door te luisteren, kan ik echt iets voor iemand betekenen’

De Luisterlijn is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Marjolijn (54) is er vrijwilliger en heeft al heel wat bijzondere, mooie en aangrijpende gesprekken gevoerd. “Als je écht naar mensen luistert, hoor je zo veel meer en kun je er met volle aandacht voor de ander zijn.”

Margriet samen met de Luisterlijn

“De gelijkwaardige, mooie gesprekken waarin je echt contact hebt, zijn een cadeautje voor jezelf en geven de motivatie om dit werk vrijwillig te doen.”

Vrijwilligerswerk

Dit vrijwilligerswerk kost tijd en kan daarnaast best zwaar zijn, vertelt Marjolijn, die inmiddels een jaar actief is bij de Luisterlijn. “Je moet emotioneel stabiel in het leven staan en ook ruimte hebben in je agenda. Omdat mijn leven op dit moment stabiel is, vind ik het belangrijk om iets te betekenen voor iemand die het moeilijk heeft. Daarnaast ben ik oprecht geïnteresseerd in en nieuwsgierig naar mensen. Achter ieder mens schuilt namelijk een verhaal.”

Tijdens een opleiding van ongeveer acht weken deed Marjolijn luister- en gespreksvaardigheden op. “Na een mentorperiode mag je zelfstandig aan de slag en draai je een keer per week een dienst van vier uur en elke maand een nachtdienst, die je zelf kunt inplannen. Je werkt vanuit huis of op locatie. Na een moeilijk gesprek kun je, wanneer je dat wilt of nodig hebt, altijd zelf ondersteuning krijgen. Verder hebben we eens in de twee maanden een groepsbijeenkomst waar ik collega-vrijwilligers spreek.”

De behoefte aan een luisterend oor is groot. In 2020 voerden vrijwilligers van de Luisterlijn 357.269 gesprekken.

Luisterend oor

Marjolijn: “Elke dienst sta ik er weer bij stil hoe bijzonder het is dat mensen hun verhaal met je willen delen. De diversiteit van de mensen die contact opnemen en de grote verscheidenheid aan onderwerpen maakt het werk heel boeiend. Het moment waarop mijn dienst begint en de telefoon overgaat, ben ik gelijk een en al oor. Waarom neemt iemand deze keer contact op? Het kan zo wisselend zijn. Je leert door mensen aan de andere kant van de lijn een compleet andere wereld kennen. Het is intensief ja, maar ook heel betekenisvol. Er zitten onvergetelijke gesprekken bij, verhalen met een bijzondere lading, gesprekken die je nog lang bijblijven. Het is heel bijzonder om op een moment iets voor een ander te kunnen betekenen. Want als je écht luistert, hoor je zo veel meer en kun je er echt voor de ander zijn.”

De meest besproken onderwerpen bij de Luisterlijn telefoon zijn:

  1. Invulling van de dag
  2. Relaties (familie/vrienden/bekenden)
  3. Corona

‘Luister eens naar elkaar’

Marjolijn: “Een mooie wijsheid over luisteren is van Dalai Lama: ‘Als je praat, herhaal je vaak wat je al weet. Als je luistert, leer je vaak iets nieuws.’ Ook aan de keukentafel roep ik dit naar mijn kinderen. Het is zó belangrijk om je open te stellen voor iemand en te luisteren zonder oordeel. Pas dan ga je iemand beter begrijpen. Dit krijg ik ook van mijn kinderen terug. Zij zeggen dat ik sinds ik bij de Luisterlijn werk met meer empathie luister en er meer ruimte voor discussies en andere meningen is. Het werken bij de Luisterlijn werkt dus door in je privéleven en dat is echt een verrijking.”

Luistertips

Benieuwd naar hoe je beter kunt luisteren? Een aantal tips op een rij:

  • Stel open vragen
  • Laat je eigen mening achterwege
  • Laat pauzes vallen
  • Luister zonder (voor-)oordeel

Kijk voor meer tips en oefeningen op deluisterlijn.nl/kunstvanhetluisteren.

De Luisterlijn is dag en nacht, alle dagen van het jaar, bereikbaar voor een anoniem en vertrouwelijk gesprek per telefoon, chat en e-mail. Word ook vrijwilliger: deluisterlijn.nl/vrijwilliger.

Logo luisterlijn Beeld Luisterlijn
Beeld Luisterlijn

Fotografie | Ester Gebuis
Visagie | Nicolette Brøndsted

Commerciële redactieEster Gebuis

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden