Marjolein: Ik heb nu eindelijk het figuur dat ik als veertigjarige had willen hebben Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

Marjolein: ‘Ik heb nu eindelijk het figuur dat ik als veertigjarige had willen hebben’

Na een burn-out wist Marjolein Dubbers (63) dat het roer om moest. De food- en lifestylecoach en oprichter van de Energieke Vrouwen Academie deelt nu haar lessen om fit en energiek te worden met andere vrouwen.

“Een ‘couchpotato’, zo zou ik mezelf van twaalf jaar geleden omschrijven. Een sportschool had ik nog nooit van binnen gezien, mijn fiets stond in de schuur met twee lekke banden – zelfs mijn boodschappen haalde ik met de auto. Ik had een kantoorbaan en zat vooral stil. Ik was zo’n vijf kilo te zwaar en altijd met mijn gewicht bezig. Het jaar voor mijn 52ste was er een grote reorganisatie bij het bedrijf waar ik werkte. Ik maakte lange dagen, at en sliep slecht en had ontzettend veel stress.”

Van het padje af

“Op een ochtend werd ik wakker en kon ik alleen nog maar huilen. Ik voelde dat ik van het padje af was: ik durfde niet meer auto te rijden, mijn hersenen werkten niet en ik had totaal geen energie meer. Met een week uitrusten en wandelen zou ik wel weer opknappen, dacht ik, maar na twee weken ging het nog niet beter. Mijn huisarts constateerde een burn-out. Terug naar mijn baan wilde ik eigenlijk niet meer, maar wat dan? Ik was 52 en de banen lagen niet voor het oprapen.”

“Mijn grootste angst was dat ik mijn hypotheek niet meer kon betalen en mijn huis moest verkopen. Wat ik me realiseerde, is dat ik meer energie moest hebben om helder na te kunnen denken en zowel fysiek als mentaal weer fit te worden. Daar begon mijn online zoektocht: wat gebeurt er met je lichaam door een burn-out? Welke voeding heeft het lichaam nodig?”

Helderder en energieker

“Vooral op Amerikaanse sites vond ik veel informatie die in Nederland destijds minder bekend was. Ik kwam erachter dat het lichaam veel vitamine C en magnesium verbruikt tijdens periodes van stress en dat ik op het gebied van voedingstoffen ondervoed was. Ik kocht een sapcentrifuge om groene smoothies te maken, ging gezonde vetten eten zoals avocado en kokosolie – juist die gezonde vetten geven energie – en at minder koolhydraten en suikers. Binnen twee maanden voelde ik me helderder en energieker.”

“Ik ging me steeds meer verdiepen in de gezondheid van vrouwen, de vrouwelijke hormoonbalans en de verslavende werking van suiker en ik raakte steeds enthousiaster. Dus besloot ik me te laten omscholen tot vitaliteitscoach en voor mezelf te beginnen. In mijn omgeving vroegen mensen zich af of dit wel verstandig was, of ik niet gewoon terug moest naar mijn werk. Natuurlijk vond ik het ook spannend om op mijn 52ste een eigen bedrijf te starten, maar ik voelde een enorme passie om dit verhaal te delen.”

Meer eten, maar vijf kilo lichter

“Zo veel vrouwen worstelen na hun veertigste met hun gewicht, gezondheid en vitaliteit. Op mijn 56ste ging ik voor het eerst naar de sportschool en nam ik een personal trainer in de arm. Sindsdien train ik trouw twee keer per week. Ik heb nu eindelijk het figuur dat ik als veertigjarige had willen hebben. Ook leuk: ik eet meer, maar ben vijf kilo lichter dan vroeger. Ik ben veel sterker en mentaal fitter dan ik ooit ben geweest. En dat niet alleen, ik heb allerlei talenten ontdekt waarvan ik niet wist dat ik ze in me had, zoals boeken schrijven, en heb de afgelopen jaren een mooi bedrijf opgebouwd waarop ik trots ben. Die burn-out was achteraf de ‘reset’ die ik nodig had.”

Lees meer in Margriet Extra - Gezond leven

Ook Prem Amalin (63) en Ashkaine (58) voelen zich nu fitter, weerbaarder en sterker dan ooit. Hun verhalen lees je in de nieuwe Margriet Extra, dat helemaal in het teken van Gezond leven staat. Hierin lees je ook alles over de zorg krijgen die jij verdient, vind je 27 pagina's vol met gezonde én lekkere recepten en gaan we lekker nazomeren om nog wat vitamine D te pakken. Haal Margriet Extra - Gezond leven snel in huis of bestel 'm hier online!

Jessica van ZantenPetronellanitta

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden