MT28 M28 dromen durven doen Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Marjet verliet de Randstad om terug te keren naar haar roots in Friesland

Op haar achtttiende verliet Marjet Veldhuis haar geboorterond Friesland. Ze had niet verwacht er ooit terug te keren, maar rond haar zestigste ging er toch iets kriebelen en besloot ze terug te gaan. ‘Het leven is hier veel relaxter, waardoor er ruimte is ontstaan in mijn hoofd’.

MT28 M28 dromen durven doen Beeld

“Op mijn achttiende vertrok ik van mijn geboortegrond Friesland. Via Groningen, Amsterdam en Mijdrecht kwam ik in 1994 terecht in De Meern. Toen mijn relatie in 2011 op de klippen liep, vroegen veel mensen of ik nu terugging naar Friesland. Ik antwoordde steevast dat ik inmiddels ‘verwesterd’ was. In en rondom Utrecht had ik mijn vrienden, een mooi huis, mijn kinderen, mijn werk... Wat moest ik weer in Friesland? Ik voelde geen enkele aandrang om terug te keren.”

Echt geluk

“Mijn leven sudderde vrolijk verder, totdat ik me in de zomer van 2018 ging afvragen waar ik nu eigenlijk écht gelukkig van werd. Ik heb veel nagedacht en wandelingen gemaakt om tot antwoorden te komen. Vier zaken sprongen er voor mij uit: ruimte, een weids uitzicht, water en een lieve manier van leven. Het duurde nog een halfjaar voordat ik wist wat dat betekende: dat is Friesland! Nog geen maand na die conclusie stond mijn huis te koop en vertrok ik.”

Leven in plaats van overleven

“Vrijwel iedereen in mijn omgeving reageerde met: ‘Waar begin je aan?’ Maar toen ik een paar maanden in Friesland zat, veranderde dat in: ‘Jij mag nooit meer terug naar De Meern.’ Het is geen bewust proces geweest, maar blijkbaar was ik met de jaren steeds meer gaan overleven in plaats van leven. De focus lag vol op mijn werk als zelfstandig adviseur, ik had het altijd druk. Mijn vrienden zag ik nauwelijks en in de kroeg kwam ik al helemáál niet meer.”

Opnieuw begonnen

“In Friesland ben ik echt opnieuw begonnen. Ik ben niet meteen in nieuwe opdrachten gedoken, maar heb ervoor gekozen om de tijd te nemen om te bedenken wat ik met de rest van mijn leven wilde. Dat klinkt zwaar, maar het voelde juist licht. Ik kreeg al snel kennissen en inmiddels maak ik in alle rust een praatje met de buurman om de hoek en ga ik spontaan een wijntje drinken met iemand die zegt: ‘Kom erbij zitten.’ Het leven is hier veel relaxter, waardoor er ruimte is ontstaan in mijn hoofd én mijn lijf.”

Ander leven

“Ik had het van tevoren niet zien aankomen, maar ik ben in Friesland op alle fronten gelukkiger geworden. Dat komt omdat ik op een andere manier naar het leven ben gaan kijken. Ik ben ander werk gaan doen, ben gaan afvallen en heb een boek geschreven. Dingen die ik eerder nooit voor elkaar had gekregen, maar in mijn huis aan het water op een steenworp afstand van de weilanden blijkt dat allemaal binnen handbereik.”

Fleur BaxmeierRedactie
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden