null Beeld

Marjan van den Berg: ‘Ik zou ze kunnen dreigen. Met mijn stem. Of met een eind hout. Maar dan staan de ouders meteen verbolgen op de stoep’

Journaliste Marjan van den Berg is getrouwd en heeft drie dochters en twee kleinkinderen.

Zeven lesdagen. Twee weken meivakantie. En een paar examens nakijken. In ruil voor twee maanden salaris. “Dat haal je best,” zegt Jan. Ik ploeter me de dag weer door. “Telt dit mee voor een cijfer?” vraagt een pientere leerling die zich te pletter schrikt van alle examenpapieren die ik ronddeel. “Nee. Alles is ingeleverd. Dit is oefenen voor het examen,” zeg ik. Ze beginnen er dapper aan. Een enkeling roept mijn hulp in. Ik loop door de klas, leg uit, wijs aan. Leerlingen willen hun oortjes in om zich beter te kunnen concentreren. Vooruit dan maar weer. De helft is na dertig minuten gestopt. Waarom? Nou, het telt toch niet meer mee. En ze krijgen in de meivakantie ook nog extra examentraining. Daar hebben hun ouders borg voor betaald, dus dat gaan ze heus wel serieus doen. Nu hebben ze daar niet zo’n zin in. Ik zou ze kunnen dreigen. Met mijn stem. Of met een eind hout. Maar dat vinden ouders alleen goed als het een heel dure school is die belooft dat ook hun kind met prima resultaat zal slagen. Die zijn reuzestreng, maar dat weten ouders van tevoren. Daar hebben ze nu juist voor betaald. Op een gewone school moet je een beetje redelijk blijven, anders staan ouders meteen verbolgen op de stoep. Dus ik zeg: “Oefenen voor je examen is je eigen verantwoordelijkheid. Als je dat niet wilt, dan doe je het niet. Ik vind het superstom, want je zit hier nu toch. Naar buiten mogen we niet, dus de dag is eigenlijk toch al verpest. Kun je ’m maar beter nuttig invullen. Maar hé, wie ben ik?” De helft is het met me eens. Die helft werkt. De andere helft vindt het onzin en wacht met gesloten ogen de zondvloed af. Nog zes lesdagen. “Dat haal je best,” zegt Jan nog maar een keer. In het weekend schrijf ik een kort briefje. ‘Graag deel ik u mee dat ik met ingang van vandaag mijn dienstverband bij uw school beëindig.’ Daarna maak ik een nuttig stencil voor de leerlingen met daarop de pagina’s in hun boek met stof voor het examen en een rijtje zinvolle tips. In alle vroegte rijd ik naar school. Wat is het voorjaar toch mooi. Er steekt een eend over met een hele rij kleine eendjes achter haar aan. Er ligt een lammetje boven op de rug van moeder schaap. Wat is het buiten heerlijk. Ik snap die kinderen wel.

Foto | Ester Gebuis

Deze column is afkomstig uit Margriet 2017-21. Je kunt deze editie nabestellen via Magazine.nl.

null Beeld

Bekijk ook onderstaande vlog van Marjan van den Berg:

Ook leuk om te lezen:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden