null Beeld

Marjan van den Berg: ‘Halverwege 
de tweede ronde merk ik dat mijn gulp openstaat’

Journaliste Marjan van den Berg is getrouwd en heeft drie dochters en twee kleinkinderen.

"Pas."

Ik hoor het mezelf zeggen. Terwijl ik natuurlijk had kunnen roepen dat het een zangeres is en dat ze uit Amerika komt, waarschijnlijk. Of uit Australië. Of Canada. Met een beetje mazzel had ik minuten gescoord. En als ik zo doorga, heb ik die in de finale hard nodig.

Ik kijk het graag, vanaf de bank: De slimste mens. Vorig seizoen was Klaas Dijkhoff mijn favoriet. Kamerlid, staatssecretaris en ook nog een keer op de hoogte van showbizzroddels, pantoffeldiertjes en Oudhollandse schapenrassen. Hoewel ik, vanaf diezelfde comfortabele bank, ervan overtuigd was minstens zo slim te zijn als die Dijkhoff. Zo niet slimmer.

Vanaf de bank is mijn hele wereld anders. Ik speel de hoofdrol in een romantische film, zit aan tafel bij een leuke talkshowhost en als er te veel ellende verschijnt, zap ik al het leed met een simpele vingerbeweging weg. En bij zo’n quiz weet ik alles. Of de kandidaat geeft een antwoord en dan denk ik: ja, simpel, dat wist ik ook.

Nu zit ik in die stoel bij de liveversie van De slimste mens en elke keer als Philip Freriks geduldig vertelt wat ik allemaal zou hebben kunnen antwoorden, denk ik hetzelfde. O ja. Dat wist ik wel. Tja.

Vanaf de zijlijn kijkt Maarten van Rossem onbewogen toe. Hij vertrekt geen spier, maar ik zie hem denken: als je zoiets niet weet, verdien je de titel De Slimste Mens natuurlijk niet. Maarten heeft gelijk. Per definitie.

Links van mij zit medespeler Domien Verschuuren. Radio. 3FM. Dus die weet alles van muziek. En daar weet ik nauwelijks iets van. Ik vrees hem zeer, tot hij opmerkt dat hij me zo afschuwelijk rustig hoort ademhalen en dat ik er zo kalm bij zit. Dat geeft moed.

Rechts van mij zit Steven Brunswijk, beter bekend als de Braboneger. Hij nam een selfie met Maarten, omdat zijn schoonmoeder fan is van dit kritische jurylid. Wat Steven allemaal weet, is me onduidelijk, maar hij zit er wel heel relaxed bij.

Halverwege de tweede vragenronde merk ik dat mijn gulp openstaat. Onzichtbaar voor de camera en het publiek, dat wel. Maar het leidt enorm af. Terwijl ik mijn hersens pijnig bij de puzzel, flitst voor de zoveelste keer door mijn hoofd dat ik inmiddels alleen maar weet hoeveel ik allemaal níet weet. En wat ik wel weet? Daar kom ik zo gauw niet op.

Maandag 24 juli begint De slimste mens. Ik doe mee in die allereerste uitzending van het nieuwe seizoen en kreun en pas wat af. Kijk maar. Op NPO2.

Foto | Ester Gebuis

Deze column is afkomstig uit Margriet 2017-30. Je kunt deze editie nabestellen via Magazine.nl.

null Beeld

Ook leuk om te lezen

Bekijk ook

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden