Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Marjan heeft déze oude liefde ineens weer helemaal te pakken

marjan-heeft-deze-oude-liefde-ineens-weer-helemaal-te-pakken.jpg

“Ineens heb ik het weer te pakken. Mijn oude liefde voor kruiden. Voor al die geneeskracht om ons heen. Voor bomen ook! Die ons zo groots omringen en uit de wind houden.

“Het komt natuurlijk allemaal door Ingrid. Ik ontmoette haar ooit op Margriet Winterfair. Ze orakelde voor me met tarotkaarten en ik voelde me meteen bij haar thuis. Dus interviewde ik haar later over de kracht van de maan en ging bij haar op cursus om Ogham-tekens te leren aan de hand van verschillende bomen.”

‘We zijn een wonderlijk stel’

“Het Ogham bestaat uit runentekens, dat de Ieren gebruiken in de heel vroege middeleeuwen. Elke maand doen we een boom. Ik sjok dan met de groep Ogham-studenten door het bos. We zijn een wonderlijk stel. Lange rokken, rastavlechten, omslagdoeken, minirokken, legerkisten, manbuns, punk-T-shirts en pareloorbellen (ik). Er is geen oordeel. Er is alleen maar ontmoeting en verwondering. En ik leer!”

Lees ook:
Marjan: ‘Ik ben slecht in rekenen, heel slecht’

‘Wat een rijkdom’

“Ik nam die bomen altijd maar voor lief. Die staan daar maar gewoon. Maar laatst voelde ik me in een flits ineens zo diep dankbaar voor al dat groen om me heen. Wat een rijkdom. “Wat heb je nou aan Ogham?” vraagt een kritische vriendin. Nou ja, het is natuurlijk niet zo dat ik ineens oud-Ierse geschriften ga zitten ontcijferen. Er is iets te zeggen voor haar suggestie dat ik beter door kan gaan met mijn cursus Italiaans.”

‘Ik moet twee keer mijn bed uit om de waxientjes te wisselen’

“Maar de Ogham-lessen zetten iets in werking. Dat maakt het zo leuk. Ik houd ineens de maanstanden bij. Al twee keer oogstte ik smeerwortel met volle maan. Die zette ik dan in een schaal met zonnebloemolie 24 uur lang in het maanlicht op een theelichtje met waxinelichtjes. Ik zet dan de wekker en moet twee keer mijn bed uit om de waxientjes te wisselen. Er zit dus ook een hoop liefde en aandacht in! De lijm uit de smeerwortel is steengoed voor botten en gewrichten. Zo’n olie kun je op mijn leeftijd aan al je vrienden cadeau geven. Iedereen voelt wel wat.”

‘Ik denk hier tegenwoordig overal heksenbrouwsels te zien’

“En het allerleukst? Jan gaat mee met de schep. Want ik krijg die smeerwortel niet uit de klei. Dat doet hij zonder mopperen. Hij vindt het grappig. Hij bewondert de potjes met de zelf beschilderde etiketten en geniet ervan dat hij een aandeel heeft gehad in onze smeerwortelolieproductie. De dochters moeten eraan wennen. “Wat is dat nu weer?” vraagt Amber. Ze wijst naar een schaal op de tuintafel. Daarin lagen feloranje lijsterbessen, een plaatje! Maar na een regenbui wordt het een vreemd mengsel. Ik leg het haar uit. “Ik denk hier tegenwoordig overal heksenbrouwsels te zien,” zegt ze vol wantrouwen. Maar ze neemt wel een potje smeerwortelolie mee voor haar vader die op de wachtlijst staat voor nieuwe knieën. “Zeg maar tegen hem: van je ex-heks,” prijs ik aan. Smeerwortelolie lijmt ook oude breuken.”

Deze column van Marjan verscheen eerder in Margriet 45 – 2021. Dit nummer nabestellen kan via lossebladen.nl.

Ook interessant