null Beeld

Marjan: ‘Ik leef in een land waar zo veel leuke lieve mensen voor anderen zorgen. Naar anderen omzien. Ik prijs me gelukkig dat jullie er zijn.’

Journaliste Marjan van den Berg is getrouwd en heeft drie dochters en twee kleinkinderen.

Voor iedereen die weleens door de stad sjeest op zo’n grijze regenachtige dag en dan de moeite neemt om me aan te kijken en naar me te glimlachen; ik word altijd zo blij van je! We mompelen dan wat, jij en ik. Iets van: ‘Wat een weer hè?’ Dan vertragen we onze stap een beetje en we voelen ons allebei beter dan daarvoor. Dank je wel. En prettige kerst! Voor iedereen die vaart mindert in z’n auto en stapvoets langs mij en mijn honden rijdt op de dijk; dank! Je bent een leuk mens en dankzij jou voel ik me veilig en gezien. En omdat jij in jouw auto je hand opsteekt, heb ik een leuke dag. Ik wens je prettige kerst!

Voor jou, die vaak een kaartje stuurt naar een verre kennis die in een verpleeghuis woont, prettige kerst! En jij die weleens bezoekjes brengt aan mensen die je niet meer herkennen, omdat je weet hoe belangrijk het is om af en toe wat liefde te voelen, een hand op jouw hand, een klopje op je rug, een aai over je wang. Ik wens je een heerlijke kerst. Je bent een liefdevol en waardevol mens. Voor jou, die als vrijwilliger tante Jo naar de bingo duwt, haar helpt met het afstempelen van haar bingokaart en grapjes met haar maakt als ze een koetjesreep heeft gewonnen. Voor jou, die als clowntje langs plekken trekt waar mensen er behoefte aan hebben om even op een andere manier naar hun grijze werkelijkheid te kijken, door ze aan het lachen te maken, of aan het twijfelen, of aan het nadenken. Voor iedereen die een helpende hand biedt op plekken waar dat nodig is. Voor vrijwilligers in Alzheimercafés, verpleeghuizen, op basisscholen, in ziekenhuizen, hospices en al die andere plekken waar extra handen zo nodig zijn; fijne kerst! Jij maakt het verschil. Het enorme verschil.

Voor jou, die thuis volhoudt. Door een partner te verplegen en te verzorgen. Of een kind. Heel stil, bijna verstopt, net alsof het allemaal gewoon is. Maar dat is het natuurlijk niet. Het is fantastisch. Ik wens je veel lichtjes met kerst in de hoop dat ze je last iets kunnen verlichten. En dat ze je verdriet mogen verzachten. Ik leef in een land waar zo veel leuke lieve mensen voor anderen zorgen. Naar anderen omzien. En op hun kleine en soms grote manier bijdragen aan een betere wereld. Dan wil ik even niet om me heen kijken naar alle plekken op de wereld waar ik om moet huilen. Dan wil ik alleen naar jullie kijken. Dan wil ik glimlachen, heel breed glimlachen, me gelukkig prijzen dat jullie er zijn en jullie bedanken.

Deze column is afkomstig uit Margriet 2017-52. Je kunt deze editie nabestellen via Magazine.nl.

Foto | Ester Gebuis

null Beeld

Een kijkje nemen bij Marjan thuis? Margriet ging bij haar op de koffie!

Lees ook andere columns van Marjan

Marjan: ‘Het idee dat de hoofdrolspelers van het kerstfeest bij mij op visite kwamen, gaf me vleugels’’’

De blonde leukerd geeft me drie zoenen en dan roept ze, zoals elk jaar: ‘En nu voorlezen, wat zalig!’

Marjan: ‘De verkoopster van de daklozenkrant haalde haar schouders op en spuugde naast me op de stoep. Daarna gaf ik haar mijn vijftig cent’

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden