null Beeld

Marja was bijna 50 toen ze uit de kast kwam: ‘Ik besloot dat ik ook geluk verdiende’

Toen Marja Jacobs-Gotink (53) bijna vijftig was en in haar tweede heterohuwelijk eindelijk toegaf aan haar lesbische gevoelens, bleek haar zoon ook homoseksueel te zijn.

“Ik was zeventien toen ik voor het eerst een draaierig gevoel in mijn onderbuik kreeg toen iemand me aankeek. Het was een vrouw. Daar schrok ik zó van, dat ik het gevoel wegdrukte."

'Gewoon' toekomstbeeld

"Want op vrouwen vallen, dat kon niet. Ik moest aan het ‘gewone’ toekomstbeeld voldoen van huisje-boompje-beestje. Dat dat ook met een vrouw zou kunnen, kwam niet in me op. Ik trouwde zonder verliefd te zijn. Twee keer zelfs. Ik hoopte dat het huwelijk mijn lesbische gevoelens zou wegdrukken en ze uiteindelijk zouden verdwijnen. Ik kreeg twee zonen en genoot van het moederschap, maar als echtgenote was ik ongelukkig. Gelijkwaardigheid, affectie of genegenheid voelde ik niet, en ik speelde gezinnetje. Ik keek bij anderen hoe dat moest, maar stortte me liever in werkweken van zestig uur, zodat ik vaak van huis was."

Ziek

"Toen ik zonder aanwijsbare oorzaak ziek werd en zware behandelingen onderging, dacht ik: is dit nou mijn leven? Hard werken, ongelukkig en vaak depressief zijn? Toen is het zaadje van mijn nieuwe leven geplant. Eenmaal aan de betere hand kwam ik op een verjaardag in gesprek met de vriendin van een vriendin van mij. Vol bewondering heb ik zitten luisteren naar hoe open ze was over haar lesbische relatie en hoe vrij ze zich voelde. Daarna was ik verward. Ik moest nadenken. Zíj durfden voor zichzelf te kiezen en dat had hén gelukkig gemaakt. Ik besloot dat ik ook geluk verdiende: het roer moest om."

Lees ook:

Barbara (55) was 45 toen ze pas écht ontdekte dat ze lesbisch is

Bevrijding

"Eerst vertelde ik het een vriendin. Nou ja… Ik schreeuwde het naar haar toen ze een stukje voor me liep in het bos. En alleen dát al voelde als een bevrijding. Mijn man was vooral verbaasd, had nooit iets gemerkt, en mijn ouders schrokken en dachten dat het een bevlieging was. Bij mijn kinderen vond ik direct steun, hun reactie was hartverwarmend: ‘Als jij gelukkig bent, zijn wij dat ook.’"

Steun in de rug voor mijn zoon

"Voor mijn oudste zoon bleek mijn coming-out onverwacht een steun in de rug. Ook hij bleek homoseksuele gevoelens te hebben. Samen maakten we een profiel aan op een datingsite, werden lid van COC Nederland en gingen naar dansavonden voor homoseksuele ouderen en jongeren. Dat ik dit samen met hem kon doen, voelde als een totaal onverwacht maar ontzettend groot cadeau. Ik voel me bevrijd en gelukkig. Vorig jaar ben ik getrouwd met Henrike. Mijn jongste zoon gaf haar weg en mijn oudste zoon mij. En… mijn ouders zaten stralend op de eerste rij.”

Tekst | Heleen Spanjaard

Dit interview verscheen eerder in Margriet 33-2020. Deze editie nabestellen kan via magazine.nl.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden