Marion kreeg vier keer kanker: ‘De financiële gevolgen voelen als een trap na’ Beeld Privébeeld
Beeld Privébeeld

Marion kreeg vier keer kanker: ‘De financiële gevolgen voelen als een trap na’

Driekwart van de (ex-)kankerpatiënten ervaart nadelige financiële gevolgen van kanker, dat blijkt uit een peiling van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties. Marion (60) kan daarover meepraten. “Dit probleem heeft meer aandacht nodig.”

Van de ruim 4600 ondervraagden heeft of had 18 procent minder inkomsten, 25 procent kreeg te maken met extra uitgaven en voor 33 procent geldt dat allebei. De financiële gevolgen van kanker hebben vooral een negatieve invloed op de mentale gezondheid, vrije tijd, het uitoefenen van werk, lichamelijke gezondheid en mobiliteit. Een derde van de (ex-)kankerpatiënten praat niet graag over de financiële gevolgen van hun ziekte, blijkt uit de peiling van NFK. De 60-jarige Marion, die vier keer kanker kreeg, deelt wel haar verhaal. Het is volgens haar de hoogste tijd dat we dit onderwerp bespreekbaar maken.

Eerste diagnoses

Op haar 28ste kreeg Marion haar eerste diagnose: baarmoederhalskanker. “Ik wilde graag kinderen, maar dat lukte niet meteen. Toen ik daarvoor naar een gynaecoloog ging, werd een voorstadium van baarmoederhalskanker ontdekt. De behandeling sloeg gelukkig aan en ik heb daarna een prachtige zoon gekregen.” In 2004 sloeg het noodlot opnieuw toe: Marion kreeg te horen dat ze slokdarmkanker had. Door een endoscopische behandeling, waarbij een slang via de mond in de slokdarm gaat, kon de tumor verwijderd worden. Bijna tien jaar lang ging het goed, tot de kanker in 2013 terugkwam. Gelukkig werd ze elk half jaar gecontroleerd, dus artsen ontdekten het op tijd. Marion onderging een buismaagreconstructie, waarbij ze de slokdarm verwijderen en van de buitenbocht van de maag een buismaag maken, waarmee ze het spijsverteringskanaal kunnen herstellen. Helaas zorgt dat bij Marion nog steeds voor problemen. “Door die aansluiting blijft er vaak voedsel hangen. Het voelt alsof mijn luchtpijp dichtgedrukt wordt, ik word benauwd en krijg daardoor angstaanvallen. Heel vervelend.”

Vierde keer kanker

Marion heeft nét een feestje gevierd, omdat ze vijf jaar kankervrij is, als ze in december 2018 voor de vierde keer kanker krijgt. Dit keer in haar borst, die verwijderd moest worden. Ondanks alle tegenslagen, blijft Marion positief. “Ik heb een enorme drive om er altijd weer iets van te maken. Sinds ik kanker heb gehad, is dat gevoel nog sterker, omdat ik werd geconfronteerd met mijn sterfelijkheid. Dat laat ik zien door altijd de slingers op te hangen en weer door te gaan.” Waarom Marion zoveel verschillende soorten kanker heeft gehad, is niet duidelijk. Tijdens een onderzoek naar de genetische afwijkingen die tot nu toe bekend zijn, werd niets gevonden.

Korting op je salaris

Kanker heeft niet alleen invloed op je fysiek en mentale gezondheid, maar ook op je portemonnee. Zo kunnen patiënten vaak weinig tot niet werken of maken ze extra kosten. In de eerste twee ziektejaren moeten werkgevers minstens 70 procent van je salaris doorbetalen. Komt het salaris daardoor onder het minimumloon? Dan zijn werkgevers verplicht dat in het eerste ziektejaar aan te vullen tot het wettelijk minimumloon. Omdat Marion na haar eerste twee diagnoses vrij snel hersteld was, kreeg ze toen niet minder uitbetaald. “Na de buismaagreconstructie koos mijn toenmalige baas er ondanks de regels voor om mij door te betalen. Ik ben toen vrij snel weer gaan werken, na ongeveer zes maanden, maar het duurde wel een tijd voordat ik weer mijn normale uren maakte. Sinds de slokdarmoperatie kan ik maar kleine porties eten en zelfs dat gaat moeizaam. Ik heb daardoor heel weinig energie. Op dezelfde dag werken én boodschappen doen, is al te vermoeiend. Na de borstamputatie was mijn lichaam ernstig verzwakt, maar doordat ik niet zoveel eten binnenkrijg, ging het herstel langzamer. Toen werd ik wel gekort op mijn salaris, na zes maanden met 10 procent, oplopend tot maximaal 30 procent. Inmiddels werk ik de helft van mijn normale uren, drie dagen in de week, en zit ik in de wet gedeeltelijk arbeidsongeschikt. Voor de uren die ik niet werk, krijg ik dus maar 70 procent doorbetaald.”

Lees ook:
Lonneke (58) stortte in na kanker: ‘Ik was mezelf totaal kwijtgeraakt’

Een trap na

Marion heeft gelukkig een buffer waarmee ze kan rondkomen. Maar sommige uitgaven, zoals de nieuwe badkamer die ze al een tijd wil, laten langer op zich wachten. Ook het financieel steunen van haar studerende zoon is lastig. “In de eerste twee lockdowns had hij geen inkomen, omdat hij in de horeca werkte. Als moeder wil je hem dan financieel steunen, helemaal nu studenten zoveel geld moeten lenen. Dat ging dan van mijn spaarrekening af.” Het is voor Marion enorm frustrerend om te zien hoeveel salaris er maandelijks ingehouden wordt. “Dat is niet omdat ik niet mijn best doe, maar alleen omdat ik pech had en ziek werd. Ik word heel verdrietig als ik zie wat ik al heb moeten inleveren alleen omdat ik ziek ben geweest. Misschien is die korting ooit bedacht om mensen te stimuleren om sneller aan het werk te gaan. Maar ik heb nog nooit een kankerpatiënt ontmoet die stimulans nodig heeft om snel te herstellen. De financiële gevolgen van kanker voelen echt als een trap na.”

Meer kosten

Als je ziek bent, komt er niet alleen minder geld binnen, maar heb je ook meer uitgaven. “Denk maar aan het eigen risico en reis- en parkeerkosten voor ziekenhuisafspraken, prothese bh’s en supplementen. Ik had ook meerdere nieuwe garderobes nodig, omdat ik na de slokdarmoperatie 28 kilo afviel.” Marion benadrukt dat zij nog de ‘mazzel’ heeft dat ze het financieel kan oplossen. “Er zijn ook mensen die hierdoor in de schulden terechtkomen, die hun huis moeten verlaten of juridische processen voeren. Je kunt je voorstellen dat je daar helemaal geen energie voor hebt als je ziek bent.” Ik lig gelukkig niet wakker van mijn financiële situatie, maar dit onderwerp gaat me wel aan het hart. Ik vertel mijn verhaal om anderen – die misschien niet met hun kop in de krant willen – een stem te geven. Veel mensen weten helemaal niet dat je minder salaris krijgt als je ziek bent. Daar moet meer aandacht en begrip voor zijn.”

Meer aandacht voor financiële gevolgen door kanker

Marions droom? Dat mensen twee jaar kunnen herstellen van hun ziekte zónder gekort te worden op hun salaris. Zodat je je niet ook nog druk hoeft te maken om je financiële situatie. “Ik kan me voorstellen dat je als werkgever niet wil dat mensen zich om de haverklap ziek melden, maar met deze regel pak je alleen de ernstig zieken. Als die regel niet op korte termijn aangepast kan worden, hoop ik dat er in elk geval meer aandacht voor dit probleem komt. Dat werkgevers zien dat je hiermee worstelt en dat hulpverlening sneller op gang komt, want dat gebeurt nu vaak te laat.” Gelukkig had Marion wel genoeg ruimte in haar portemonnee om zichzelf af en toe te belonen met iets leuks. “Als ik weer een slokdarmonderzoek had, kocht ik daarna een duur tijdschrift voor mezelf. En ik heb mezelf ook weleens op een handtas getrakteerd. Dat ik grote uitgaven niet kan doen op het moment dat ik het gepland had, is zuur. Maar als ik één ding heb geleerd door kanker is het dat je moet loslaten waar je geen invloed op hebt.” De laatste ziekenhuiscontrole was gelukkig goed: Marion is op dit moment kankervrij. “Maar ik krijg natuurlijk geen garantie. Ik ben positief over de toekomst. Als je tot vier keer toe zoiets hebt overleefd, móet er nog iets moois komen. Zo sta ik in het leven.”

Maike AbmaPrivébeeld

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden