MT35 M35 mode marion bloem Beeld Joost Govers. Styling & productie: Sandra Kissels. Haar en make-up: Bianca Fabrie.
Beeld Joost Govers. Styling & productie: Sandra Kissels. Haar en make-up: Bianca Fabrie.

PREMIUM

Marion Bloem: ‘De natuur geeft me de kracht door te gaan’

Marion Bloem wordt deze maand zeventig én is vijftig jaar schrijfster. Met haar man Ivan Wolffers, met wie ze al sinds 1971 samen is en voor wie ze mantelzorgt vanwege zijn ernstige ziekte, haalt ze alles uit het leven. “Mijn lief brengt de zachtheid in mij naar boven.”

Het is rond vijven. De zon die zich tijdens de fotografie liet zien, is verdreven door een nogal dreigend uitziend wolkendek. Het zal niet lang duren voordat de eerste druppels vallen en de regen uitgroeit tot een onweersbui van jewelste. Met vooruitziende blik verruilt Marion Bloem haar sneakers voor een praktisch paar regenlaarzen. Ze geeft de voorkeur aan een wandelinterview. Door de fotoshoot is de pilatesles van vanochtend erbij ingeschoten en haar dagelijkse tienduizend stappen heeft ze bij lange na niet gezet. Met een woning in het bos liggen de wandelroutes voor het oprapen. De schrijfster kiest de ronde die ze dagelijks loopt met haar man, schrijver en antropoloog Ivan Wolffers.

In rap tempo vertelt ze: “Ivan heeft kanker. De beste remedie om zijn conditie op peil te houden, is blijven lopen. Na de negende chemo, hij zou net aan de tiende beginnen, kreeg Ivan een kleine wond op zijn hand. Een vleesetende bacterie, zo bleek, hij is werkelijk aan de dood ontsnapt. Ik doe de mantelzorg. Het is ook een beetje eng, want hij mag zichzelf niet nog meer verwonden. In deze staat kan hij er niks bij hebben.” Ze vertelt over de diagnose zoals die twintig jaar geleden klonk, prostaatkanker, en over hoe blij ze zijn met de twintig jaar die hun sindsdien is gegund. “Er zal niet steeds weer een therapie blijven komen die hem kan helpen. Zeker niet met die wond.” Hun dagelijkse wandeling is dus een even noodzakelijk als goudomrand moment.

MT35 M35 mode marion bloem Beeld Fluwelen blazer € 189 (Massimo Dutti), roze top € 89 (Nenette), broek van imitatieleer € 69,95 (NA-KD), sneakers € 175 (Liu Jo).
Beeld Fluwelen blazer € 189 (Massimo Dutti), roze top € 89 (Nenette), broek van imitatieleer € 69,95 (NA-KD), sneakers € 175 (Liu Jo).

Ervaar je de natuur als helend?

“Ja, want alles wat je voelt of meemaakt wordt gereflecteerd door de natuur. Ik voelde het toen mijn zus Joyce vijf jaar geleden overleed en bij het verlies van mijn vader en moeder. Het leven heeft een einde, zo is het nu eenmaal. Maar de natuur zal altijd doorgaan. Sommige bomen staan hier al meer dan honderd jaar verankerd in de grond. Daarin schuilt hoop en troost. Ik zie schoonheid in een omgevallen boom die steeds bleker en bleker wordt. In dorre takken. Het nieuwe leven dat zich aandient, of de verwachting ervan. Het frisse groen in de lente. De natuur vertelt iets over het leven en geeft me de kracht door te gaan. Ik houd enorm van het wisselen van de jaargetijden. Al loop je dezelfde wandeling, het is elke week anders. Soms hoor ik spechtjes die als idioten aan het kwetteren zijn in een gat in een boom of zie ik een ree voorbij schieten. Als kind hield ik al van landschappen en van de natuur. Ik groeide op in een bosrijke omgeving en ging in mijn eentje het bos in – mijn ouders vonden dat gelukkig niet heel erg. Ik ontdekte dat bepaald avondlicht, of regen zoals nu, een gouden gloed verspreidt over de bomen. Ik klom zo hoog mogelijk in een boom om daar, boven alles, na te denken. Op die leeftijd schreef ik al veel. De natuur is even helend als inspirerend. Dat voelde ik toen en dat effect heeft het bos nog steeds op me. In het bos ontstaan de mooiste zinnen in mijn hoofd.”

MT35 M35 mode marion bloem Beeld

Naast je zeventigste verjaardag vier je nog een mijlpaal: je jubileum als schrijver, vijftig jaar in het vak. Vormt schrijven een onderdeel van je identiteit?

“Absoluut. Als ik schrijf, ben ik echt gelukkig op een manier die met niets anders te vergelijken is. Als ik schrijf, zit ik helemaal in mezelf en is de buitenwereld afwezig. Op zo’n moment voel ik me compleet. Ook als het schrijven moeilijk gaat vanwege een lastig onderwerp of omdat ik mijn plafond weer wil verleggen. Het mogen opgaan in het maken van zinnen, een verhaal of tekst smeden om iets over te dragen van wat in mij borrelt, dat is ultiem geluk.”

MT35 M35 mode marion bloem Beeld Kasjmieren trui € 189 (OUI), wijde satijnen broek met print € 39,99 (Zara), sneakers € 175 (Liu Jo), roze satijnen top van Marion zelf.
Beeld Kasjmieren trui € 189 (OUI), wijde satijnen broek met print € 39,99 (Zara), sneakers € 175 (Liu Jo), roze satijnen top van Marion zelf.

Je schreef als kind al. Wat zijn je vroege schrijfherinneringen?

“Dat ik als jong meisje gedichtjes voor de schoolkrant en het dorpskrantje schreef. Hoe spannend ik het vond. Ik was ook gewiekst; moest ik voor school een bosproject doen waarbij ik paddenstoelen en plantjes moest drogen in een herbarium, dan vond ik dat vervelend. Ik schreef liever een gedicht over het onderwerp en wist intussen heel goed dat de leraar dat zo waardeerde dat ik een negen of tien kreeg. In de zesde klas van de basisschool, ik was toen elf, deed ik mee aan een verhalenwedstrijd. De eerste prijs was een reisje naar Engeland. Moest je wel twaalf jaar voor zijn. Ik verlangde er zo naar om naar het buitenland te gaan dat ik mijn uiterste best deed op het verhaal, denkende dat ik intussen vast twaalf zou zijn als de uitslag bekend zou worden. Maar toen ik werd gebeld omdat ik had gewonnen en men ontdekte dat ik pas elf was, ging het hele feest niet door. Ik kreeg een fotocamera, in mijn ogen een zielige troostprijs. In mijn verdere bestaan als schrijver heb ik de nodige waardering mogen ontvangen voor mijn werk. Maar het misgrijpen bij die allereerste prijs, ik ben het nooit vergeten.”

MT35 M35 mode marion bloem Beeld Roze satijnen top met vlindermouwtjes € 59,99 (Fabienne Chapot).
Beeld Roze satijnen top met vlindermouwtjes € 59,99 (Fabienne Chapot).

Je werkt aan een nieuwe roman. Waar gaat deze over?

“Ik kan wel íéts prijsgeven, al doe ik dat eigenlijk nooit om de magie van het creëren in stand te houden. Meisjes uit het dorp (verschijning januari 2023, red.) gaat over een dorp zoals waar ik ben opgegroeid. Het is een roman, fictie, maar alles wat ik als meisje heb meegemaakt, verwerk ik erin. Het gaat over een militair dorp dat aan een vliegbasis grenst en over ex-militairen die getraumatiseerd terugkeren uit Indonesië en te maken krijgen met een samenleving die heel snel aan het moderniseren is terwijl zij met onverwerkte trauma’s worstelen. Het is een coming-of-age-roman over vriendschap. Het schrijven ervan, voelt als een drang. Je vroeg mij of schrijven deel uitmaakt van mijn identiteit. Tijdens het schrijven van dit boek ervaar ik dat meer dan ooit.”

Foto’s maken

Alsof de natuur wil aangeven dat het nu welletjes is, dat de schrijfster genoeg heeft prijsgegeven over haar nieuwe boek, klinkt er rücksichtslos een harde onweersklap. Marion maakt direct een inschatting van het weer. De wind trekt aan, bomen zwiepen heen en weer. De schrijfster maakt rechtsomkeert. De route loopt via het boterbloemenveld waarin ze even daarvoor nog poseerde. “Zo’n foto maken, eigenlijk is het als het maken van een schilderij. Ik heb genoten van de precisie van de fotograaf en stylist. Hoe een kledingplooi opnieuw werd geschikt, een haar uit mijn gezicht werd gehaald. Tips over hoe ik mijn handen niet te streng neerlegde, ‘niet bewegen, zo is het prachtig’. Samen iets moois creëren. Het perfectionisme vond ik erg leuk.” De kledingsets konden Marion ook bekoren. “Ik heb zelfs twee van de broeken overgenomen van de stylist. De broek met asymmetrische print op de pijpen vond ik echt bijzonder. Voor het Boekenbal had ik een zijden broek gekocht in hetzelfde model maar dan met bloemenprint. Veel te duur, maar ik wilde niet verder zoeken. Die broek blijkt een miskoop, want op die ene avond na trek ik ’m nooit aan. Zeker niet in dit modderige bos. Ik houd van de kleuren lichtgroen, violet, paars, roze neigend naar rood. Cyclaam, noemde de stylist het. Ik denk in schildertermen en noem het magenta. Het mag wel bont van mij. Daarin is mijn mening veranderd. Als meisje verafschuwde ik de kleur lila. Stond me echt niet. Maar sinds ik aan het vergrijzen ben en mijn huid niet meer zo donker wil worden, ben ik meer kleuren gaan kiezen die ik vroeger deprimerend vond. Lila is een nieuwe liefde. Zodra ik voor een van de foto’s een lila broek aantrok, hoorde ik mijn man vanuit de keuken roepen: ‘Oh, wat een leuke broek!’ Hij had me nog nooit in die kleur gezien. Die broek heb ik dus ook gekocht.”

MT35 M35 mode marion bloem Beeld Trui van verschillende garens € 146 (Nenette), broek met diagonale print € 49,95 (Zara), sneakers € 175 (B.L.A.H).
Beeld Trui van verschillende garens € 146 (Nenette), broek met diagonale print € 49,95 (Zara), sneakers € 175 (B.L.A.H).

Typisch Marion Bloem

Favoriete kleuren “Mijn stemming bepaalt mijn favoriete kleur, die kan morgen anders zijn dan vandaag of gisteren. Maar meestal rood, magenta of appelgroen, soms kobaltblauw of turquoise, heel soms knalgeel of paars of donker lila.”

Nooit weg “Kleren die niet kapot zijn.”

Schoenen “Ik val voor mooie vormgeving. Schoenen die een kunstwerk zijn of die humor hebben. Schoenen die iets lijken te vertellen over de drager.”

Broeken of jurken “Dat ligt aan mijn stemming. Soms hele periodes alleen broeken, soms wekenlang alleen jurken. Maar omdat ik nooit vleeskleurige panty’s zal dragen, trek ik geen jurk aan als het te koud is voor blote benen en te warm voor een zwarte maillot.”

Sieraad “De exemplaren die mij met liefde zijn gegeven en de trouwringen van mijn ouders.”

Fijnste winkelstad “Vroeger winkelde ik graag in New York, Milaan, Rome, Amsterdam. Nu ben ik geen fan meer van winkelen en koop het liefst in winkels niet te ver van huis om die middenstanders te helpen, maar meestal pas als iets in de etalage hangt en waar ik direct verliefd op ben.”

Motto “Niets weggooien, dat mag ook niet van mijn kleindochters omdat ze mijn kasten als een vintagewinkel beschouwen waarin ze graag gratis komen shoppen.”

Hoe ging het poseren je af?

“Vroeger was ik niet te fotograferen, zo bang was ik voor de camera. Ik blijf het eng vinden, maar met een fotograaf die goed communiceert, laat ik het los. Dat gezegd hebbende, je moet me wel laten zijn wie ik ben, want ik heb niet het talent model te spelen en ik heb van nature een vrij boos hoofd. De portretfoto’s die ik soms post op mijn Instagram-account en waarop ik wel een zachte blik heb, zijn zonder uitzondering gemaakt door mijn lief. Hij haalt de zachtheid in mij naar boven.”

MT35 M35 mode marion bloem Beeld Ivoorkleurige satijnen blouse € 39,95 (Zara), ivoorkleurige pantalon € 139 (Xandres), topje € 19,95 (Mango), sneakers  € 175 (B.L.A.H.).
Beeld Ivoorkleurige satijnen blouse € 39,95 (Zara), ivoorkleurige pantalon € 139 (Xandres), topje € 19,95 (Mango), sneakers € 175 (B.L.A.H.).

Jullie zijn sinds 1971 samen. Waarin voeden jullie elkaar?

“We blijven elkaar verwonderen. Ik heb echt een topman. Of Ivan nu kaal en wimperloos is, stralend of vermoeid, vitaal, met of zonder baard; als ik naar hem kijk, zie ik een knappe, slimme bikkel. Mijn held. Ik ben onder de indruk van zijn continue positieve levensinstelling. De afgelopen twintig jaar hebben we samen veel moeten afzien, ook door bijwerkingen van zijn medicatie. Door toekomstvisies die we steeds hebben moeten bijstellen. ‘U heeft nog tweeënhalf jaar, meneer,’ kregen we twintig jaar geleden te horen. Daar stel je je op in. Gelukkig heeft Ivan het tegendeel bewezen. Het is een leerschool van jewelste geweest: het leren omgaan met teleurstellingen van behandelingen, de angsten, telkens weer wennen aan nieuwe bijwerkingen. Ivan is al die jaren heel erg open gebleven en op de juiste momenten ongelooflijk zen. Hij blijft mij verrassen met zijn mentaliteit en pit. Bijvoorbeeld als hij in vierentwintig uur twee dikke boeken over de koloniale tijd leest en mij er zo goed en gedetailleerd over kan vertellen dat het voelt alsof ik ze zelf heb gelezen. Nu ik eindelijk, na maanden fulltime mantelzorg, weer kan schrijven, zegt hij: ‘Hop, gauw aan het werk jij.’ Soms zit ik zó in de schrijfmodus, dat ik vergeet eten klaar te maken. Ik schaam mij dood. Hij klaagt nooit. Integendeel. ‘Ik zit te popelen dat je het voorleest,’ zegt hij dan. En dat doe ik. Soms fragmenten, soms een heel hoofdstuk.”

MT35 M35 mode marion bloem Beeld

Liefde kent vele fases. In welke fase zitten jullie nu?

“Eeuwige liefde kent geen einde of een laatste fase. We zitten in de fase waarin we ons vooral realiseren dat we twintig jaar cadeau hebben gekregen. We hebben ons leven samen zo intens beleefd. Ik hoef niet meer te reizen zoals we dat vroeger deden. Onbezonnen het vliegtuig instappen en maar zien waar we vijf, zes maanden zouden verblijven. In een tijd waarin bijna niemand dat deed, reisden wij naar Machu Picchu, de ruïnestad van de Inca’s in Peru. We besloten een trail te lopen en kochten nog gauw een klein tentje en wat voedsel. Ik liep de tocht op gympies, Ivan op ander ongeschikt schoeisel en onze zoon Kaja op teenslippers. Als ik terugdenk aan hoe gevaarlijk sommige stukken waren, diep bij de afgrond... Zo gauw we ons tentje opzetten, ging Kaja water halen bij de beek om mee te koken en te wassen. We waren jong, ik amper 27, en maanden van huis. Prachtige herinneringen om aan terug te denken, want groot geluk schuilt nu in heel andere dingen. Bijvoorbeeld in een fijne pilatessessie die de pijn in mijn rug en schouders vermindert en die me weer wat van de levenslust teruggeeft die ik was kwijtgeraakt. Natuurlijk het samenzijn met onze kleinkinderen. En in onze dagelijkse wandelingen in het bos en de momenten waarop we beiden aan het schrijven zijn, heerlijk teruggetrokken in ons ‘ivoren torentje’ midden in de natuur.”

MT35 M35 mode marion bloem Beeld Fluwelen top met korte mouwen € 89 (Summum), fluwelen broek met uitlopende pijpen € 119 (Summum), blouse € 19,95 (Zara), sneakers € 175 (B.L.A.H.).
Beeld Fluwelen top met korte mouwen € 89 (Summum), fluwelen broek met uitlopende pijpen € 119 (Summum), blouse € 19,95 (Zara), sneakers € 175 (B.L.A.H.).

Typisch Marion

Marion Bloem is schrijfster, beeldend kunstenaar en filmmaker. Ze schreef haar eerste kinderboek in 1972. Haar literaire romandebuut, waarmee ze bekend werd bij het grote publiek, volgde in 1983; Geen gewoon Indisch meisje. In 1993 ontving ze de E. du Perronprijs voor haar hele oeuvre. De roman Meisjes uit het dorp verschijnt in januari 2023. Marion is getrouwd met Ivan Wolffers. Samen hebben ze een zoon, Kaja.

Nicole GabriëlsJoost Govers. Styling & productie: Sandra Kissels. Haar en make-up: Bianca Fabrie.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden