Gele koffer  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Marijke (66) heeft heimwee: ‘Er wordt vaak gezegd dat heimwee aanstellerij is, maar ik word er echt goed ziek van’

In de zomer pakken we massaal onze koffers in en vertrekken we naar zonnige oorden in het buitenland. Maar waar veel mensen gelukkig worden van de voorpret, zien anderen steeds meer op tegen een vakantie. Of het nou naar het buitenland of in eigen land is: met heimwee kan een vakantie vervelend zijn, weet ook Marijke Roeven (66): “Zodra ik thuis ben is de heimwee weg en denk ik: waar maakte ik me nou zo druk om?”

“Al zo lang ik me kan herinneren heb ik heimwee”, vertelt Marijke. “Toen ik jong was ging ik weleens logeren bij vriendinnetjes. Veel leeftijdsgenootjes vonden dat fantastisch, maar voor mij was dat anders. Zodra het donker werd sloeg bij mij de paniek toe. Ik werd verdrietig, ging thuis missen en wilde weer opgehaald worden. Wat ik dan precies miste, is lastig te omschrijven, maar ik denk dat ik vooral de veiligheid en geborgenheid die je thuis hebt mis."

Heimwee gaat niet meer over

“Vaak wordt gedacht dat je wel over heimwee heen groeit. Dat het iets is waar kinderen last van hebben, maar wat niet voorkomt bij volwassenen. Maar het tegendeel is waar. Bij mij is de heimwee nooit meer overgegaan. En het is ook niet iets wat ik alleen heb als ik lang weg ga of een verre reis maak. Al ga ik één nachtje weg in Nederland, dan merk ik dat ik dat vervelende, knagende gevoel weer krijg. Ik wil gewoon ‘s avonds heel graag weer thuis zijn en in mijn eigen bed slapen. Logeren bij vriendinnen of familie doe ik dan dus ook alleen als het écht niet anders kan.”

De wereld zien

“Mijn heimwee is ontzettend lastig en kan me heel erg in de weg zitten. Vier jaar geleden besloot ik toch met een vriendin op vakantie te gaan, naar Macedonië. Ik heb namelijk wel de wens om de wereld te zien. Ik verheugde me ontzettend op deze reis en de eerste paar uur heb ik er ook echt van kunnen genieten. Maar zodra het avond werd, sloeg dat om. Ik merkte dat mijn eetlust steeds minder werd, zo erg dat ik op een gegeven moment geen hap meer door mijn keel kreeg. En ook met een flesje water deed ik een hele dag. Er wordt vaak gezegd dat heimwee aanstellerij is, maar ik word er echt goed ziek van. Doordat ik moeite heb met eten en drinken, word ik zo slap als een vaatdoek.”

“Maar dat is niet het enige. Doordat ik moeite heb met eten en drinken, kan ik ook niet naar de wc, voel ik me niet lekker en word ik duizelig. Toch blijf ik dingen ondernemen op vakantie, omdat ik dan dingen wil zien en niet alleen bij de accommodatie wil zitten. En ik haal er ook veel plezier uit. Maar het is heel dubbel, want tegelijkertijd voel ik me niet goed. Maar ik zet door, want ik wil het anderen graag naar de zin maken en ze vooral niet opzadelen met mijn problemen.”

Ook heimwee op een kilometer van huis

“Hoelang ik wegga, maakt voor mij eigenlijk niets uit. Een verre en lange reis is zwaar, maar ik krijg ook last van heimwee als ik een nacht bij mijn dochter ben. En die woont een kilometer bij me vandaan. Laatst nog, toen ik op haar huisdieren moest passen, merkte ik al dat die heimwee opspeelde toen ik daar was. Ik kies er dan dus ook voor om thuis te slapen. Gelukkig kon dat, omdat de huisdieren zich ‘s nachts wel redden.”

“Mijn grootste droom is om ooit naar Amerika te gaan, specifiek naar Graceland. Ik ben heel erg fan van Elvis en ik zou het echt geweldig vinden om dat te zien. Ik had een geldprijs in de loterij gewonnen, dus een aantal jaar geleden had het gekund, maar ik weet gewoon dat ik het niet naar mijn zin ga hebben. Die heimwee zou de hele ervaring extreem in de weg staan. Ik heb het dan dus ook niet gedaan.”

Zomervakantie met het gezin

“Mijn man is overleden toen de kinderen jong waren, maar daarvoor zijn we wel op zomervakantie geweest. Ik ging dan altijd mee, omdat ik wist dat zij ervan genoten. Maar ik vond het zelf altijd heel erg zwaar. Na zijn overlijden ben ik nog een keer met de kinderen geweest, maar dat was extra zwaar omdat ik helemaal alleen was. Daarna zijn we niet meer gegaan.”

Aanstellerij

“Reacties van mensen wisselen heel erg. Vaak denken ze dat het iets is wat vooral voorkomt bij kinderen. Maar ook volwassenen hebben er last van. Maar, zoals ik al zei, zien anderen het vaak als aanstellerij. Dan krijg je opmerkingen als ‘het is maar een weekje’. Maar voor mij zou dat ene weekje naar Graceland heel zwaar zijn. De reacties snap ik wel, omdat ik ze zelf ook heb. Zodra ik thuis ben is de heimwee weg en denk ik: waar maakte ik me nou zo druk om? Ik kan het gevoel dus ook niet goed uitleggen. Het is gewoon iets dat mij belemmert en wat ik niet kan uitleggen. Daarom snap ik het onbegrip ook wel."

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden