PREMIUM
Marijke (64) doet mee aan de ziekenhuisstaking: ‘Maak de zorg niet ziek’
Op donderdag 16 maart wordt in ziekenhuizen in het hele land gestaakt. Marijke van Meer (64) werkt al 35 jaar in de zorg, op dit moment op de endoscopie- en behandelafdeling van het OLVG Oost. Samen met haar collega’s legt ze tijdens deze staking het werk neer. Waarom gaat ze staken en wat hoopt ze te bereiken?
Een landelijke ziekenhuisstaking is in Nederland vrij uniek, maar op 16 maart gaat het toch gebeuren. In ziekenhuizen door het hele land leggen medewerkers het werk neer en wordt alleen spoedeisende zorg uitgevoerd. Volgens het FNV is de stakingsbereidheid historisch hoog.
Voor de toekomst van de zorg
“Als je het mij vraagt, is werken in de zorg een prachtig vak,” zegt Marijke. “Maar op dit moment wordt het vak niet mooier gemaakt. Sterker nog: het gaat kapot. Dat blijkt alleen al uit het uitblijven van nieuw zorgpersoneel. Een collega van mij zat in een klas met dertig leerlingen, maar slechts vijf daarvan zijn doorgegaan. Ik staak dan ook niet alleen voor mezelf, maar ook voor de toekomst van het vak.”
Vanuit de vakbonden is een voorstel voor een cao neergelegd bij de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Werknemers willen een loonsverhoging van tien procent en een passende cao. “Als het aan de NVZ ligt, gaan we er als personeel eigenlijk alleen maar op achteruit. Er is meer flexibiliteit vanuit ons nodig, maar in de roosters is juist minder flexibiliteit. Maar wat misschien nog wel het belangrijkst is, is dat we waardering willen voor ons werk.”
‘We mogen het met applaus doen’
Daar is collega Laura van Boxtel (38) het helemaal mee eens. “In de coronapandemie hebben we als zorgpersoneel ontzettend hard gewerkt om de boel draaiende te houden. We kregen applaus en vanuit alle hoeken werd geroepen dat we meer waardering, onder andere in de vorm van een hoger salaris, moeten krijgen. Nu zijn we eindelijk door de pandemie heen, maar we mogen het met een applaus doen. De beloofde waardering blijft uit.”
Zorginfarct voorkomen
Marijke maakt zich ook zorgen om de toekomst van de zorg. “Op dit moment is de zorg niet toekomstbestendig. Volgens mij moet er dan ook geïnvesteerd worden in de zorg en moeten we het werk weer aantrekkelijk maken voor de volgende generatie. Dat lukt onder andere met een betere waardering, maar ook door te investeren in de studies. De drempel is nu hoog en veel mensen stoppen met hun opleiding.” Wat een tekort aan ziekenhuispersoneel betekent, hebben we al kunnen zien in de coronapandemie. “Als het zo doorgaat, is er straks echt sprake van een zorginfarct. Dat willen we voorkomen. Ik zeg daarom vaak: maak de zorg niet ziek.”
Niet-spoedeisende zorg neerleggen
De staking op 16 maart vindt plaats bij het ziekenhuis. In principe wordt de niet-spoedeisende zorg neergelegd, maar vertellen Marijke en Laura, niet op alle afdelingen. “In het OLVG doen niet alle afdelingen mee. Niet omdat ze niet achter ons staan, maar vaak omdat ze te laat waren met aanmelden bij het actiecomité. Daarbij staken we niet individueel, maar als groep. Als je op de afdeling geen meerderheid hebt die wil staken, dan doe je het niet.”
Voor de stakingsdag zelf is een programma opgesteld. “We beginnen met een bijeenkomst om acht uur ’s ochtends en om twaalf uur lopen we een ronde om het ziekenhuis waarbij we applaudisseren.” Ook zullen er verschillende toespraken gehouden worden, onder meer door de Raad van Bestuur, de vakbonden en het actiecomité.
Een signaal afgeven
“We hopen vooral een duidelijk signaal af te geven met deze staking. Het is de eerste keer dat we in zulke grote getale onze werkzaamheden neerleggen. Hopelijk neemt de NVZ ons nu serieus en kunnen we weer naar de tekentafel voor een passende cao.” En wat als dat niet gebeurt? “Dan komt er in de nabije toekomst waarschijnlijk wel weer een actiedag.”