MT47 M47 dromen durven doen Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Mariëtte liet alles achter zich en trekt sindsdien de wereld over

Vanaf het moment dat Mariëtte van Beek (60) iets las over digitale nomaden - mensen die niet gebonden zijn aan een vaste plek en overal online kunnen werken - vormde zich een plannetje in haar hoofd. Toen haar zoon ging studeren, besloot ze het erop te wagen.

“Door een relatiebreuk kwam ik twaalf jaar geleden met mijn zoon terecht in een klein tweekamerappartement. Ik zag het in eerste instantie als een tussenoplossing: even op adem komen, daarna kijken of we groter kunnen. In diezelfde periode las ik voor het eerst over digitale nomaden: mensen zonder vaste verblijfplaats die van plek naar plek trekken en online werken. Dat leek me geweldig om te doen, dus vanaf dat moment begon ik al wat meer op te ruimen. Spulletjes wegdoen, bewuster nadenken over aan­kopen. Ook vanuit het idee: hoe minder je te onderhouden hebt, hoe minder je hoeft te vervangen en hoe minder je hoeft te werken.”

Minder bezittingen, minder zorgen

“Het begon steeds meer bij me te kriebelen, maar ik wilde niet vertrekken voordat mijn zoon klaar was met zijn middelbare school. Hij heeft nauwelijks contact met zijn vader, dus ik ben de stabiele factor in zijn leven. Pas als hij er klaar voor was, kon ik ook gaan. In 2016 ging mijn zoon in Rotterdam studeren en voelde ik me vrij om alles achter te laten. Ik heb alles opgezegd, heb niets in opslag en trek sindsdien de wereld over. In Zuid-Amerika was ik nog nooit geweest, daar heb ik de afgelopen jaren veel rond­gereisd. Afgelopen winter zat ik in Panama, Nicaragua en Mexico, elke maand in een ander land, steeds in een andere Airbnb.
Ik vind het fantastisch om elke keer uit te zoeken waar ik nu weer naartoe zal gaan: jeetje, straks zit ik daar. Daar heb ik ook de tijd voor, want ik heb niet de gebruikelijke rompslomp van een huishouden draaiende houden, de auto naar de garage brengen voor een APK, reparaties van allerhande spullen. Ik heb veel minder zorgen omdat mijn bezittingen maar heel beperkt zijn, maar toch mis ik niets. Sterker nog: ik krijg er heel veel voor terug, want mijn leven zit vol verrassingen en is elke dag anders.”

Elke zomer in Nederland

“In mijn omgeving waren ze niet verbaasd dat ik deze stap heb gezet. Ik werkte al een paar jaar voor mezelf als reisbegeleider en reisjournalist, dus familie en vrienden weten: dit leven past bij mij. De enige zekerheid die ik heb, is dat ik elke zomer op huizen en katten in Nederland pas, zodat ik tijd kan doorbrengen met mijn zoon, mijn 87-jarige moeder, verdere familie en vrienden en kan afspreken met opdracht­gevers. Maar voor de rest ligt alles open. Die onzekerheid maakt mij niet onrustig, het geeft mij juist rust.”

Fleur BaxmeierRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden