Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Marianne (59) vraagt zich bezorgd af: ‘Komt mijn zoon (22) ooit aan een huis?’

De woningnood is hoog: huurhuizen zijn er amper en de prijzen van koophuizen rijzen de pan uit. Voor starters is het ontzettend moeilijk - zo niet onmogelijk - om aan een huis te komen. Marianne uit Hoogvliet kan erover meepraten.

Ze is moeder van drie zoons - Patrick (31), Stefan (28) en Johnny (22) - waarvan de jongste nog thuis woont. De oudste en middelste hebben een koophuis, maar dat ging zeker niet zonder slag of stoot. En zal Johnny ooit aan een huis komen, nu de woningnood zo hoog is?

Drie jaar zoeken

"Patrick en zijn vriend hebben pas een huis gekocht. Het is nieuwbouw en het huis is volgend jaar klaar. Maar het heeft wel drie jaar geduurd voor ze een koophuis hadden", vertelt Marianne als we haar bellen. "Ze woonden in een huurwoning, dus gelukkig zaten ze niet op de schopstoel. Maar voordat ze eindelijk werden ingeloot voor dit nieuwbouwhuis hebben ze meerdere huizen bekeken. Soms kregen ze bij de bij de bezichtiging te horen dat het eigenlijk al verkocht was; dat er al een goed bod was gedaan. Dat was echt frustrerend. Nu hebben ze veel geluk gehad."

Een kwartier bezichtigen

Marianne's zoon Stefan woont sinds begin dit jaar ook in zijn eerste koophuis, maar dat bleek meerdere verborgen gebreken te hebben. "Stefan en zijn vriendin zochten een huisje dat niet te duur was. Zijn vriendin studeert nog, dus het moest van Stefans salaris kunnen. En goedkope huisjes, daar zijn er niet zo veel van. Lange tijd kwamen ze er niet tussen met bezichtigingen, maar in september vorig jaar hadden ze wel succes. Althans: ze mochten slechts een kwartiertje kijken."

'De makelaar dreef de prijs op'

"Ouders mochten niet mee - het was al coronatijd - en ze waren nog bleu, hadden nog nooit voor een huis gekeken. De dag erna moesten ze al bieden. Volgens de makelaar was er een hoger bod, en mochten ze nog één eindbod doen. Toen zijn ze dus nóg meer boven de vraagprijs gaan zitten. De makelaar dreef de prijs dus ook op. Gelukkig hadden zij uiteindelijk het hoogste bod en was het huis van hen."

Verborgen gebreken

De bouwkundige keuring leverde een paar kleine dingen op die opgeknapt moesten worden, maar het leek in eerste instantie mee te vallen. Tot ze de sleutel kregen. "Het riool stonk en dat bleek een lekkage in het toilet, de ramen waren lek, er zat houtrot in de kozijnen en de buitendeur tochtte aan alle kanten. In de keuken bleek de afvoer verstopt te zitten en er was ook lekkage. Ze hebben de bouwkundig expert erop aangesproken, maar die wist er met allemaal regeltjes onderuit te komen." Het was een enorme domper, vertelt Marianne, maar inmiddels is het klaar en opgeknapt. "Mijn zoon vond het wel best. Hij was allang blij dat hij een huis had."

Lees ook:

Wow: zó veel zijn de huizenprijzen in één jaar tijd gestegen

'Iets toeschuiven gaat niet'

En dan de jongste. Hij woont nog thuis. Marianne: "Ik ben bezorgd of hij ooit aan een huis komt. Hij zegt zelf ook: 'Ik kan wel hard gaan sparen, maar het heeft nu toch geen zin. Jullie moeten dan onderhand een tonnetje bijleggen.' Maar ja, we hebben drie kinderen. Als je er één hebt kun je hem misschien nog iets toeschuiven, maar als je er drie hebt moet je ze allemaal wat geven. En dat gaat gewoon niet."

'Een ander krijgt geen kans'

"Aan de ene kant voelt het machteloos, maar aan de andere kant konden onze ouders ons vroeger ook niet helpen. Maar vroeger kon je in ieder geval wel afdingen. Nu zijn de prijzen al torenhoog en moet je ook nog overbieden." Wat Marianne ook frustreert, zijn de mensen die veel huizen kopen, opknappen en voor een hoge huurprijs verhuren. "Ik ken iemand die tien appartementen heeft. Het is leuk als je dat kan, zij verdienen er goed aan, maar een ander krijgt zo geen kans. En mijn kind mag straks wel een hoge huur betalen van 1000 euro per maand, maar voor dat geld krijgt hij geen hypotheek. Ik vind dat ze dat soort praktijken moeten verbieden."

Lees ook:

Oud worden in eigen woning: met déze 5 tips kan het

De foto bovenaan is ter illustratie en toont niet Marianne.

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 41 ligt nu in de winkels! Met deze week een groot interview met acteur Pierre Bokma, de beste tips om helemaal op te laden, Nelli Cooman over de bijzondere band met haar moeder, zó draag je lang haar na je 50e, de lekkerste appeltaart recepten en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Kirsten ZijderveldGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden