Margriet logo
null Beeld Fotograaf: Leroy Sankes
Beeld Fotograaf: Leroy Sankes

Marian Spier zet zich in voor vrouwelijke ondernemers: ‘Mijn moeder is mijn grootste cheerleader’

Elke week zet Margriets hoofdredacteur Helene van Santen een vrouw in het zonnetje. Een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze andere vrouwen in hun kracht zet. Omdat ze zich inzet voor een betere maatschappij. Omdat zij het verschil maakt. Deze week: ondernemer en auteur Marian Spier.

Helene: “Wist je dat ruim een derde van alle ondernemers in Nederland vrouw is, maar dat slechts een fractie van alle investeringen in start-ups naar bedrijven met een vrouwelijke oprichter gaat? Schandelijk toch? Marian Spier doet er iets aan. Zo helpt ze vrouwelijke ondernemers met haar online platform FEM START. Een geweldig initiatief.”

Kun je vertellen wat je precies doet?

“Ik ben ondernemer, bestuurder en schrijver. Als ondernemer en consultant heb ik gewerkt in meer dan 15 landen voor grote internationale organisaties zoals de Verenigde Naties. Vaak word ik ingehuurd wanneer er sprake is van een complex communicatievraagstuk, zoals: hoe zorgen we ervoor dat we wereldwijd de juiste digitale tools ontwikkelen voor vluchtelingen, maar ook: hoe kunnen we ervoor zorgen dat vrouwen met een financiële achterstand economisch zelfstandig worden.

Ik heb een platform met mijn co-founders Sandra van der Pal en Ellen Tacoma opgezet genaamd FEM-START. Het is een online learning platform om de kloof op het gebied van financiering voor vrouwelijke ondernemers te dichten. Ik ben ook toezichthouder bij het Van Gogh Museum en de Van den Ende Foundation en ik heb net mijn debuut gemaakt als auteur. Mijn boek heet: Impact; lessen in persoonlijk en zakelijk leiderschap.”

Wat is jouw drijfveer?

“Mijn drijfveer is het creëren van sociale impact door te streven naar een inclusievere samenleving. Dit kun je ook terugzien in alles wat ik doe.”

Hoe ziet jouw droom eruit?

“Mijn missie is om de kloof op het gebied van financiering van vrouwelijke ondernemers te dichten. Minder dan 1% van vrouwelijke ondernemers ontvangt financiering voor hun bedrijf. Op wereldwijd niveau is dit maar 3%. Terwijl uit onderzoek is gebleken dat vrouwelijke ondernemers veel succesvoller zijn dan mannen. Dit moet veranderen. Daarom hebben wij een internationaal online learning platform opgezet, waar vrouwen de eerste module gratis mogen volgen. De eerste module gaat over de introductie op het gebied van financiering. Er zijn meerdere manieren om aan financiering te komen en dat leggen we op een simpele manier uit via dit videoplatform. Ook hebben wij een mentorprogramma opgezet voor vrouwelijke ondernemers genaamd FEMpreneurhulp: door drie gesprekken met een mentor wordt een vrouwelijke ondernemer geleid naar succes.”

Waar ben je het meest trots op, wat je tot nu toe hebt bereikt?

“Durven uit mijn comfortzone te treden en dingen te doen die ik niet eerder heb gedaan waaronder deze drie dingen: Ik heb tien jaar TEDxAmsterdamWomen geleid met succes. Een platform voor vrouwen die een wereldverbeterend idee hebben. Ik had nog nooit eerder een event geproduceerd. Dit evenement werd de afgelopen tien jaar een succes, ieder jaar uitverkocht. En het boek dat ik vorig jaar heb gelanceerd Impact: lessen in persoonlijk en zakelijk leiderschap. Ik had nooit gedacht dat het mij zou lukken om een boek te schrijven, maar het is mij toch gelukt!”

Wie heeft voor jou het verschil gemaakt?

“Mijn moeder, zij is mijn grootste cheerleader.”

Hoe kunnen onze lezers bijdragen of meehelpen?

“Wij zijn op zoek naar investeerders en sponsoren voor FEM-START, maar ik wil ook iedereen die ondernemer is en dit artikel leest oproepen om de cursus te volgen. Deze is nu nog gratis. Ons doel is 100.000 vrouwelijke ondernemers te bereiken en te leren over wat het betekent om financieel succesvol te worden.”

Wie maakt volgens jou het verschil?

Ben of ken jij ook een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze zich inzet voor andere vrouwen en/of de maatschappij? Mail naar zijmaakthetverschil@margriet.nl.

Helene van SantenFotograaf: Leroy Sankes

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden