Margriet logo
Aflevering 9 podcast Met kaarten op tafel met Marian Mudder en Berget Lewis. Beeld Margriet
Beeld Margriet

PREMIUM

Marian Mudder over het verlies van haar ouders: ‘Toen het eenmaal zover was, was ik daar heel erg aan toe’

Als allebei je ouders komen te overlijden ben je officieel wees. Tanja Jess spreekt met Marian Mudder en Berget Lewis in deze podcastaflevering over de levensfase waarin je wees wordt. Marian: “Ik geloof er heel erg in dat je jezelf en de ander helpt door niet te ontkennen dat het gaat komen. Ik ben mij ervan bewust: leven is leren doodgaan.”

Actrice Marian Mudder, bekend als Vera Prins uit Baantjer, is ook therapeut en schrijfster. Zij bespreekt met zangeres Berget Lewis en Tanja Jess hoe het is om wees te zijn. Berget verloor in december 2021 haar vader en een jaar daarvoor al haar moeder. Marian verloor haar vader in 1997 en haar moeder in 2019. Hoe gaan zij om met het verlies van hun beide ouders?

Opluchting na ziekte

Voor Marian was de dood van haar beide ouders een opluchting, want ze waren allebei ziek voordat ze stierven. “Door het heftige ziekbed van mijn vader was ik blij dat de dood een einde maakte aan zijn lijden. En dat was eigenlijk ook zo met mijn moeder.” Haar moeder werd 93 en de laatste twintig jaar van haar leven hadden zij en Marian een intensieve band. “In die periode hebben we het heel veel gehad over haar dood. Dus toen het eenmaal zover was, was ik daar heel erg aan toe.”

Aan de dood van haar vader ging zoals gezegd een verschrikkelijke lijdensweg vooraf. “Daarom had ik geen moeite met zijn dood, ik had moeite met zijn lijden.” Haar moeder stierf ‘letterlijk met een zucht van verlichting’. “Ze had erge zenuwpijn. Mijn moeder kon niet wachten tot het klaar was. Elke keer als ik dit vertel, krijg ik kippenvel en kan ik alleen maar heel gelukkig worden. Hoe kan ik nog moeilijk doen over het feit dat ze er niet meer is, als ze zo graag wilde worden verlost van het leven zoals het was?”

Laatste momenten

Berget vertelt dat haar vader in zijn laatste levensdagen werd opgenomen in het ziekenhuis. Haar zus doopte hun vader, om hem te verlossen van alles wat hem nog dwars zou zitten in het leven. “Toen ik het filmpje van de doop zag, had ik hetzelfde gevoel als Marian: oké het is goed. Waar hij naartoe gaat, gaat hij rust vinden.”

Haar moeder stierf aan hartfalen na een ziekbed, maar volgens Berget was het taboe om het met haar over de dood te hebben. Tanja beaamt dat het lastig is om dit gesprek te voeren met ouders op leeftijd, maar Marian vertelt dat ze er juist ook goede grappen over heeft kunnen maken met haar moeder.

Goede gesprekken

Tanja, Berget en Marian benadrukken alle drie hoe belangrijk het is om ‘de eindjes vast te kunnen knopen met je ouders’, om nog uit te spreken wat onbesproken is. Hoewel Marian naar eigen zeggen vroeger helemaal geen goede band had met haar moeder, werd dat later anders. “Ik ben me in haar gaan verdiepen en daardoor is zij heel veel gaan vertellen over haar leven en jeugd en ben ik gaan begrijpen waarom ze was zoals ze was. En waarom ze met me is omgegaan zoals ze dat heeft gedaan.”

Berget: “Een paar dagen voor mijn vader stierf kreeg hij een delier. Ik zei tegen hem: ‘Ik hou van jou en heb zo veel van jou gehouden.’ Ineens was hij uit dat delier en zei: ‘Ik hou ook van jou.’ Voor mij was dat zo’n enorm cadeau.”

Het verdriet

Het verdriet kwam later pas bij Berget: “Het moeilijkste vond ik dat ze er niet meer was. Het gemis. De klap kwam later: oké ze is er echt niet meer. Ik kan niet meer naar haar toe gaan.”

undefined

Hoe deal je ermee als het fundament van je ouders weg is, vraagt Tanja zich af. Marian: “Dat moet je niet aan mij vragen, want ik heb wat dat betreft een heel ander soort ouders gehad. Ik stond er al heel jong alleen voor. Ik heb dat niet zo gevoeld, dat ik kon terugvallen op mijn ouders, dat heb ik nooit gedaan.”

Over de rouwverwerking vertelt Berget: “Ga erdoorheen zoals je je voelt. Je hoeft niks, je moet niks. Als je verdrietig bent, wees verdrietig. Als je het op jouw manier wilt verwerken door te gaan feesten en leuke dingen te gaan doen met je vrienden, dan is dat goed voor jou.”

Marian voegt eraan toe: “Ik geloof er heel erg in dat je jezelf en de ander helpt door niet te ontkennen dat het gaat komen. Ik ben mij ervan bewust: leven is leren doodgaan.

Verdriet is een van de mooiste emoties die we hebben, er zit zo veel wijsheid en schoonheid in verdriet. Ga dat niet uit de weg.”

Beluister hier de hele aflevering:

Wil je alle afleveringen van de podcast beluisteren? Dat kan hier.

RedactieMargriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden