PREMIUM
Margriets 60 boven 60: Wetenschap
Zestig vrouwen boven de zestig. Allemaal baanbrekend en/of inspirerend voor anderen dankzij hun vakkennis en creativiteit. Wie van hen maakt volgens jou écht het verschil in de categorie Wetenschap? Breng je stem uit!
11. Dorenda van Dijken (64)
Dorenda van Dijken is gynaecoloog, voorzitter van de Dutch Menopause Society en ze leidt de menopauze-poli in het OLVG West in Amsterdam. Al decennialang doet ze onophoudelijk haar best om de overgang als serieuze aandoening erkend te krijgen, ook onder haar collega-medici. Ze doorbrak het taboe op hormoontherapie door erop te wijzen dat hormonen ook beschermend kunnen werken tegen hart- en vaatziekten en botontkalking.
‘Hoog tijd dat de overgang serieus wordt genomen’
12. Naomi Ellemers (60)
Naomi Ellemers is hoogleraar sociale- en organisatiepsychologie en houdt zich bezig met achterstelling en uitsluiting. Ze heeft een column in Het Financieele Dagblad. Naomi is een van de vier hoogleraren achter de actiegroep Athena’s Angels, die zichtbaar maakt waartegen vrouwelijke academici aanlopen. Afhankelijkheidsrelaties zijn een belangrijke oorzaak van grensoverschrijdend gedrag, is haar conclusie.
‘Ik zoek graag de knoppen waar je aan kunt draaien’
13. Wanda de Kanter (64)
Wanda de Kanter is longarts en antirookactivist. Namens slachtoffers en Stichting Rookpreventie Jeugd klaagde ze met advocaat Bénédicte Ficq de tabaksindustrie aan. Waar Wanda vooral in uitblinkt, is dat ze erop blijft hameren dat wetenschappelijk vaststaat dat roken geen keuze is, maar een verslaving veroorzaakt door de nietsontziende tabaksindustrie. Deze industrie voegt aan sigaretten stoffen toe die roken nóg verslavender maken en richt zich met marketing bewust op kinderen.
‘Niet roken, maar koken’
14. Gloria Wekker (72)
Gloria Wekker is emeritus-hoogleraar sociale en culturele antropologie, ze is een internationaal beroemd denker over racisme en intersectioneel feminisme. Gloria’s boek Witte onschuld. Paradoxen van kolonialisme en ras is grensverleggend. Hierin stelt ze dat het zelfbeeld van Nederlanders, als zijnde ‘kleurenblind’, niet strookt met de realiteit: racisme bestaat wel degelijk in Nederland.
‘Je laat mannen toch niet zeggen: ‘Seksisme bestaat niet.’ Dat oordeel is toch aan ons, vrouwen?’
15. Angela Maas (66)
Angela Maas is cardioloog en emeritus-hoogleraar cardiologie voor vrouwen. Een ‘pionier’ die aantoonde dat het vrouwenhart wezenlijk verschilt van het mannenhart in veroudering van de kransvaten en de hartspier. Ze trotseerde alle scepsis van haar mannelijke collega’s en besloot in de jaren negentig te onderzoeken waarom hartziekten zich bij vrouwen anders manifesteren dan bij mannen. Ze opende een speciale vrouwen-cardiopoli.
‘Ik noem mezelf een cardiofeminist’
16. Liesbeth Woertman (69)
Liesbeth Woertman is emeritus-hoogleraar psychologie. Ze doet onderzoek naar lichaamsbeelden in relatie tot (sociale) media en bekijkt op welke manier deze beelden invloed hebben op hoe wij ons eigen lichaam ervaren. In Wie ben ik als niemand kijkt? schrijft ze dat ouderdom vrouwen een kans biedt om los van andermans blikken zichzelf te ontdekken.
‘Vrouwen worden hun leven lang gebombardeerd met de valse boodschap: hoe mooier, hoe gelukkiger’
17. Ewine van Dishoeck (67)
Ewine van Dishoeck is hoogleraar moleculaire astrofysica. Ze ontving de Kavli Prijs voor astrofysica, die wel wordt gezien als de Nobelprijs van de astronomie. Ewine is spraakmakend, omdat ze wereldberoemd onderzoek verricht naar ‘kraamkamers’ van zonnestelsels zoals het onze. Ze buigt zich over de intrigerende vraag: is er leven mogelijk op andere planeten?
‘Doe nooit iets waar je hart niet ligt en zorg dat je ergens in uitblinkt’
18. Marion Koopmans (66)
Marion Koopmans is hoogleraar virologie. Tijdens de coronapandemie gaf ze, als topspecialiste binnen het onderzoek naar virusverspreiding, zeer heldere uitleg in de media. Marion was betrokken bij de bestrijding van ebola en het zikavirus. Ze onderzoekt het ontstaan van nieuwe virusziekten als mogelijk resultaat van klimaatopwarming en intensieve veehouderij.
‘Je kunt de vrouwen bewapenen, maar wat doen hun leidinggevenden tegen dat glazen plafond?’
19. Harriette Verwey (71)
Harriette Verwey is cardioloog en was gedurende haar werkende leven gespecialiseerd in hartfalen, harttransplantatie en het vrouwenhart. Harriette pleitte voor een speciale aanpak van hartziekten bij vrouwen. Ze trad geregeld op in de media om aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen, die zich anders uiten dan hart- en vaatziekten bij mannen.
‘Als een vrouw zich bewust wordt van een gezonde lifestyle, verandert ze haar gezin’
20. Sanderine Nonhebel (62)
Sanderine Nonhebel is onderzoeker bij het Centrum voor Energie en Milieukunde van de Rijksuniversiteit Groningen. In deze tijd van klimaatverandering buigt ze zich over vragen als: welke manieren van voedselproductie zijn slecht voor het milieu en waarom? En: als iedereen vegetariër wordt, lossen we dan het voedselprobleem op en redden we de aarde?