Margriet logo
null Beeld anp, marloes bosch, ivo van der bent, dutchandfamous, bob bronshoff, streetstyleshooters, sander van der vlugt, gregor servais, annette brolenius, petronellanitta, hielco kuipers, feriet tunc, ester gebuis.
Beeld anp, marloes bosch, ivo van der bent, dutchandfamous, bob bronshoff, streetstyleshooters, sander van der vlugt, gregor servais, annette brolenius, petronellanitta, hielco kuipers, feriet tunc, ester gebuis.

PREMIUM

Margriets 60 boven 60: Politiek en bedrijfsleven

Zestig vrouwen boven de zestig. Allemaal baanbrekend en/of inspirerend voor anderen dankzij hun vakkennis en creativiteit. Wie van hen maakt volgens jou écht het verschil in de categorie Politiek en bedrijfsleven? Breng je stem uit!

null Beeld

31. Lilian Callender (68)

Lilian Callender is consultant, trainer, voormalig directeur van Hogeschool Inholland Suriname en voormalig directeur van School of Economics Inholland. Lilian zat met o.a. koningin Máxima in de commissie Participatie van Vrouwen uit Etnische Minderheidsgroepen (PaVEM). Deze adviescommissie wilde de maatschappelijke deelname van allochtone vrouwen bevorderen, onder meer met taalles.

‘36 jaar wonen en werken in Nederland heeft grote invloed gehad op mijn denken en handelen’

MT10 M10 2023 Maatschappij Beeld

32. Petri Hofsté (62)

Petri Hofsté is commissaris bij Rabobank, Achmea, Fugro en Pon Holdings, ze is bestuurder van Stichting Nyenrode en Vereniging Hendrick de Keyser. Petri staat op nummer 1 op de lijst van machtigste Nederlandse commissarissen. Ze is de invloedrijkste vrouw in zakelijk Nederland, voorvechter van het vrouwenquotum en grondlegger van de topvrouwen-database.

‘Er zijn nog veel bedrijven waarbij het in alle managementlagen schort aan diversiteit’

MT10 M10 2023 Maatschappij Beeld

33. Rahma el Mouden (64)

Rahme el Mouden is oprichtster van het Multicultureel Amsterdams Schoonmaakbedrijf (MAS-Dienstverlenersgroep). Ze is ook coach van moeilijk lerende kinderen. Rahma richtte als schoonmaakster van Marokkaanse komaf haar eigen schoonmaakbedrijf op, dat met vijfhonderd werknemers een miljoenenomzet draait. In 2018 heeft ze het bedrijf overgedragen aan haar dochter. Over haar succes als zakenvrouw schreef Rahma De weg naar mijn vrijheid.

‘Verdien evenveel als je man, of meer’

MT10 M10 2023 Maatschappij Beeld

34. Mariëtte Hamer (64)

Mariëtte Hamer is regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, oud-voorzitter van de Sociaal-Economische Raad en oud-Kamerlid bij PvdA. Mariëtte adviseert als regeringscommissaris het kabinet over maatregelen die nodig zijn om seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld tegen te gaan. Ze kreeg deze opdracht na de schandalen bij onder andere het tv-programma The Voice.

‘Intern voerde ik ook veel discussie over emancipatie. Dit leidde tot de ‘om en om’-kandidatenlijst die de PvdA nog steeds kent’

MT10 M10 2023 Maatschappij Beeld

35. Neelie Kroes (81)

Neelie Kroes is onder meer oud-bewindspersoon en oud-Kamerlid bij de VVD, oud-directeur van Nyenrode University en oud-Eurocommissaris. Ze legde als Eurocommissaris Mededinging het machtige Microsoft een miljardenboete op vanwege verstoring van de vrije markt. Als commissaris Digitale Agenda bevrijdde ze de Europeanen van de mobiele roamingkosten. Neelie noemde zichzelf in de jaren negentig een ‘late feministische bekeerlinge’.

‘Staar je niet blind op de prins op het witte paard’

MT10 M10 2023 Maatschappij Beeld

36. Sylvia Tóth (79)

Sylvia Tóth is oud-voorzitter van de raad van bestuur bij uitzendbureau Content. Waar Sylvia vooral in uitblinkt: ondernemerschap. Ze was in 1986 de eerste vrouwelijke voorzitter van het beursgenoteerde Content, dat ze zelf naar de beurs bracht. Ze besteedt nu veel tijd aan haar Charity Stichting.

‘Ik ben erg competitief. Geen prettige eigenschap voor een vrouw, want zij moet aardig zijn, maar het helpt om te komen waar je wilt zijn’

MT10 M10 2023 Maatschappij Beeld

37. Sigrid Kaag (61)

Sigrid Kaag is vicepremier en minister van Financiën, ze is partijleider van D66, oud-minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en voormalig ondersecretaris-generaal bij de Verenigde Naties. Sigrid is spraakmakend, omdat ze de ambitie uitspreekt dat ze de eerste vrouwelijke premier van Nederland wil worden. Ze hekelt het onveilige klimaat op de sociale media, waar met name (politieke) vrouwen bedreigd en seksistisch belasterd worden.

‘Twijfel nooit, nooit, nooit aan jezelf’

MT10 M10 2023 Maatschappij Beeld

38. Gerdi Verbeet (71)

Gerdi Verbeet is oud-voorzitter van de Tweede Kamer en oud-PvdA-Kamerlid en had diverse bestuursfuncties. VVD-minister Nell Ginjaar-Maas tipte Gerdi om de politiek in te gaan. Gerdi was destijds politiek adviseur van Tineke Netelenbos en Ad Melkert, voor die tijd was ze docente. In 2006 werd ze na vijf jaar Kamerlidmaatschap door 78 parlementariërs gekozen tot Kamervoorzitter. In 2010 werd ze herkozen als Kamervoorzitter.

‘Voor mij is vrijheid economische zelfstandigheid’

MT10 M10 2023 Maatschappij Beeld

39. Renée Jones-Bos (71)

Renée Jones-Bos is oud-secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken en oud-ambassadeur voor Nederland in Washington en Moskou. In 2012 werd ze de eerste vrouwelijke secretaris-generaal van Buitenlandse Zaken, ‘bepalend voor het aanzien van Nederland in het buitenland’. Eerder was ze de eerste vrouwelijke ambassadeur voor Nederland in Washington. Na haar laatste post als eerste vrouwelijke ambassadeur in Rusland ging ze met pensioen.

‘Als ik iets doe, wil ik het goed doen’

MT10 M10 2023 Maatschappij Beeld

40. Agnes Jongerius (62)

Agnes Jongerius is PvdA-Europarlementariër en voormalig FNV-voorzitter. Ze was van 2005 tot 2012 de eerste vrouwelijke voorzitter van de FNV. Om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten, wil ze als Europarlementariër in de Europese wet laten vastleggen dat een werkgever moet aantonen dat er géén sprake is van loondiscriminatie.

‘Het is een schande dat vrouwen dertien procent minder verdienen dan hun mannelijke collega’s’

MT10 M10 2023 Maatschappij Beeld

Stem mee op margriet.nl/60boven60

Alies Pegtelanp, marloes bosch, ivo van der bent, dutchandfamous, bob bronshoff, streetstyleshooters, sander van der vlugt, gregor servais, annette brolenius, petronellanitta, hielco kuipers, feriet tunc, ester gebuis.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden