Margriet logo
null Beeld anp, marloes bosch, ivo van der bent, dutchandfamous, bob bronshoff, streetstyleshooters, sander van der vlugt, gregor servais, annette brolenius, petronellanitta, hielco kuipers, feriet tunc, ester gebuis.
Beeld anp, marloes bosch, ivo van der bent, dutchandfamous, bob bronshoff, streetstyleshooters, sander van der vlugt, gregor servais, annette brolenius, petronellanitta, hielco kuipers, feriet tunc, ester gebuis.

PREMIUM

Margriets 60 boven 60: Media

Zestig vrouwen boven de zestig. Allemaal baanbrekend en/of inspirerend voor anderen dankzij hun vakkennis en creativiteit. Wie van hen maakt volgens jou écht het verschil in de categorie Media? Breng je stem uit!

null Beeld

21. Astrid Joosten (64)

Astrid Joosten is tv-presentatrice van onder andere Twee voor twaalf en De show van je leven. Ze is schrijfster en vinologe. In 1983 debuteerde ze als VARA-omroepster en net als destijds schittert ze nog altijd op televisie.

‘Bescheidenheid brengt je nergens. Dat zeg ik ook vaak tegen andere vrouwen: ‘Kom voor jezelf op!’’

MT10 M10 2023 Maatschappij Beeld

22. Janny van der Heijden (68)

Janny van der Heijden is culinair schrijfster en presentatrice van Heel Holland bakt. Janny’s culinaire expertise is ongeëvenaard. Ze heeft al jaren een dagelijkse receptenrubriek in de krant. Ze was hoofdredactrice van Tip Culinair en schreef tientallen kookboeken. Achter de tv-schermen werkte ze mee aan onder meer Koken met sterren en Masterchef.

‘Ik heb bijna vierduizend kookboeken, maar ik kook er zelden uit. Ik laat me erdoor inspireren’

MT10 M10 2023 Maatschappij Beeld

23. Gerda Havertong (76)

Gerda Havertong is (theater)actrice, bekend als Gerda uit Sesamstraat. Ze was lerares pedagogiek op een Surinaamse kweekschool, tot ze in 1979 naar Nederland kwam. Met Stichting Wiesje zet ze zich in om in Suriname zorg te kunnen bieden aan mensen met dementie.

‘Sinds alzheimer zich aandiende bij mijn moeder, heb ik als motto: het gaat niet om hoe oud je wordt, maar om hoe je oud wordt’

MT10 M10 2023 Maatschappij Beeld

24. Loretta Schrijver (66)

Loretta Schrijver is tv-presentatrice en hét gezicht van Koffietijd. Door haar innemende persoonlijkheid blinkt ze uit als nieuwslezeres en presentatrice. Naast Jeroen Pauw debuteerde ze in 1989 bij RTL Nieuws. In 2010 presenteerde ze voor het eerst Koffietijd met Quincy Trustfull. Hondje Zorra, opvolger van vuilnisbakkie Flip, is altijd in haar kielzog. Loretta spant zich in voor alle mogelijke belangenorganisaties voor dierenwelzijn.

‘Dieren. O, wat hou ik van dieren’

MT10 M10 2023 Maatschappij Beeld

25. Clairy Polak (66)

Clairy Polak is journaliste, schrijfster en radio- en tv-presentatrice. Ze presenteert onder andere het televisieprogramma Het filosofisch kwintet. Clairy valt op door haar scherpe en kritische manier van interviewen. Ze presenteerde toonaangevende actualiteitsprogramma’s, waaronder Nova en Buitenhof en het radioprogramma De klassieken. Over het verlies van haar man die aan alzheimer leed schreef ze in 2019 de aangrijpende roman Voorbij, voorbij.

‘Ik ben geen workaholic, maar een zondagskind’

MT10 M10 2023 Maatschappij Beeld

26. Jetty Mathurin (71)

Jetty Mathurin is cabaretière, presentatrice en actrice. Ze werd bekend als Smorrie in de tv-serie Vrouwenvleugel. Als creatieve duizendpoot maakte ze elf onewomanshows en ze speelde in tv-series als Oppassen, Costa en Baantjer. Met haar stichtingen Jetty Mathurin en Taante Bemoeit bekommert ze zich om ouderenzorg en sociale cohesie in Suriname en Nederland.

‘Mijn kinderen zagen een krachtige vrouw die niet over zich heen liet lopen’

MT10 M10 2023 Maatschappij Beeld

27. Dieuwertje Blok (65)

Dieuwertje Blok is radio- en tv-presentatrice, vaste presentatrice van Het Sinterklaasjournaal, Podium TV en Podium Klassiek. Waarin ze vooral uitblinkt: de elegante manier waarop ze luisterboeken inspreekt – Dieuwertje is de vaste voorlezer van de bestsellerreeks van Elena Ferrante. Vorig jaar debuteerde ze met haar eigen boek Dragelijke lichtheid. Het tienerdagboek van mijn Joodse moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

‘Ik koester juist mijn grijze haren en rimpels’

MT10 M10 2023 Maatschappij Beeld

28. Noraly Beyer (76)

Noraly Beyer is journalist, voormalig nieuwslezeres van het NOS Journaal en Margriet-columnist. Het is geen verleden – 08 12 1982 heet de documentaire die Noraly maakte met Ida Does over de Decembermoorden in Suriname. Ze was destijds nieuwslezeres bij de Surinaamse staatstelevisie, vertrok daarna naar Nederland en startte in Hilversum.

‘Wat ik seksistisch vind, is dat mannen op tv eindeloos mogen blijven, terwijl vrouwen op een bepaalde leeftijd weg moeten’

MT10 M10 2023 Maatschappij Beeld

29. Catherine Keyl (76)

Catherine Keyl is presentatrice, journaliste en columnist. Catherine heeft een lange tv-carrière. Ze begon bij Hier en nu en maakte daarna onder meer De 5 uur show, Catherine en Max & Catherine. In 2009 lanceerde ze de glossy Catherine voor ‘leeftijdsloze vrouwen vanaf veertig’. Momenteel heeft ze een column in De Telegraaf.’

‘Ik vond mijn werk zo leuk. Dat kon niet met kinderen’

MT10 M10 2023 Maatschappij Beeld

30. Tineke de Nooij (81)

Tineke de Nooij is radio- en tv-presentatrice en de eerste vrouwelijke dj. In haar vakgebied is ze een onvermoeibare pionier. Als achttienjarige klopte ze aan bij piratenzender Veronica: het begin van een lange radiocarrière. Op televisie begon ze in 1982 haar middagtalkshow: ‘Een, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven, acht, negen: Tineke!’ Op haar 81ste keerde ze deze zomer terug bij Radio Veronica.

‘Ik werd knalchagrijnig van het thuiszitten’

MT10 M10 2023 Maatschappij Beeld

Stem mee op margriet.nl/60boven60.

Alies Pegtelanp, marloes bosch, ivo van der bent, dutchandfamous, bob bronshoff, streetstyleshooters, sander van der vlugt, gregor servais, annette brolenius, petronellanitta, hielco kuipers, feriet tunc, ester gebuis.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden