PREMIUM
Margriets 60 boven 60: Maatschappij
Zestig vrouwen boven de zestig. Allemaal baanbrekend en/of inspirerend voor anderen dankzij hun vakkennis en creativiteit. Wie van hen maakt volgens jou écht het verschil in de categorie Maatschappij? Stem mee!
1. Bénédicte Ficq (65)
Bénédicte Ficq is strafpleiter. Ze maakt het verschil in haar vakgebied, zoals ze de verdediging voerde van onder anderen Badr Hari en Dino Soerel, de rechterhand van Willem Holleeder. Haar vakgenoten roemen haar als beste vrouwelijke strafpleiter. Met Wanda de Kanter klaagde ze de tabaksindustrie aan. In 2021 deed ze aangifte tegen Tata Steel, namens honderden omwonenden.
‘In mijn vak moet je als vrouw ook een beetje een bitch zijn’
2. Hedy d’Ancona (85)
Hedy d’Ancona is schrijfster en activiste, oud PvdA-bewindsvrouw, oud-Europarlementariër, oprichtster van het maandblad Opzij en oprichtster van de feministische actiegroep Man Vrouw Maatschappij. Ze is spraakmakend, omdat ze met Joke Smit behoort tot de grondleggers van de tweede feministische golf in Nederland. Als tachtiger is ze nog altijd strijdbaar: ze zet zich in voor de emancipatie van ouderen. Haar boek Vrolijk verval verscheen in 2021.
‘Ik ben als feminist voor gelijke behandeling’
3. Carla Wijers (66)
Carla Wijers is schrijfster en voormalig directeur van de landelijke vrouwenbeweging Vrouwen van Nu. Waarin Carla vooral uitblinkt, is het krachtig laten horen van het stemgeluid van vrouwen. Dit deed ze als directeur van Vrouwen van Nu. Als cultuurhistorica heeft gendergeschiedenis haar aandacht. In het boek Tussen aanpassing en verzet. Vrouwen voor het voetlicht 1929-1969 schetst ze de positie van de vrouw tussen twee feministische golven.
‘Vrouwen moeten twee keer zo veel laten zien’
4. Tineke Ceelen (59)
Tineke Ceelen is directeur van Stichting Vluchteling. Ze trekt onvermoeibaar van brandhaard naar brandhaard om voor de televisiecamera de aandacht te vestigen op de tienduizenden vluchtelingen in de wereld. Sinds 2003 is ze directeur van Stichting Vluchteling; in de afgelopen twintig jaar is ze hét gezicht geworden van de mens in nood die hulp verdient.
‘Ieder mens is de moeite van het redden waard’
5. Britta Böhler (62)
Britta Böhler is strafrechtadvocate, bijzonder hoogleraar advocatuur, schrijfster en oud-senator van GroenLinks. Als links-activistisch advocate treedt ze op in zaken op het snijvlak van politiek en (internationaal) recht. Ze was advocate van de van oorsprong Somalische Ayaan Hirsi Ali in de zaak rondom diens nationaliteit. Britta schrijft ook romans; De juiste houding is haar recentste.
‘Rond mijn twintigste was Simone de Beauvoir mijn grote voorbeeld’
6. Yvonne Penig (77)
Yvonne Penig is gepensioneerd verpleegkundige/woonbegeleidster en initiatiefnemer van Stichting Pasensie. In verpleeghuizen zag ze de eenzaamheid onder oudere migranten die geen raakvlakken hebben met geboren en getogen Amsterdammers. Na haar pensionering begon ze in een buurthuis middagen voor eenzame migrantenouderen te organiseren met haar Stichting Pasensie. Yvonne staat bekend als ‘de parel van Amsterdam-Zuidoost’.
‘Me voor anderen inzetten heb ik van huis uit meegekregen in Suriname’
7. Annemarie van Gaal (60)
Annemarie van Gaal is ondernemer, financieel expert, budgetcoach en tv-personality. Als succesvol zakenvrouw adviseert ze mensen met (financiële) problemen over hoe zij er weer bovenop kunnen komen. Zo coachte ze in het tv-programma Een dubbeltje op z’n kant mensen met schulden. Financiële adviezen geeft ze ook in haar boek Succes, waarin ze aanmoedigt eigen initiatieven te ontplooien.
‘Vrouwen beleggen minder emotioneel en succesvoller’
8. Jet Key (70)
Jet Key heeft altijd organisatorische banen gehad. Zo was zij onder andere directeur van Sail Amsterdam 1990 en werkte ze in de RAI. Vervolgens ging ze als zzp’er in de congreswereld aan het werk. Na het faillissement van een grote opdrachtgever verloor zij haar werk en kwam ze niet meer aan de bak. Ze gooide het roer om en werd klusvrouw.
‘Oudere dames lijken liever een klusvrouw om zich heen te hebben dan een klusman’
9. Prinses Margriet (80)
Prinses Margriet is erevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis en beschermvrouwe van tal van organisaties. Ze is al 55 jaar actief voor het Rode Kruis. Op haar 75ste kreeg ze van het Rode Kruis en de Universiteit Twente een leerstoel die haar naam draagt, gericht op ‘het vergroten van de weerbaarheid tegen natuurrampen en klimaatverandering’.
‘We moeten de natuur beschermen om de mensheid te beschermen’
10. Linda Terpstra (68)
Linda Terpstra is directeur van zorg-organisatie Fier, het landelijk expertise- en behandelcentrum voor slachtoffers van geweld in afhankelijkheidsrelaties, waaronder eergerelateerd geweld en loverboyproblematiek. Linda biedt al vele jaren specialistische hulp aan geweldslachtoffers. Ze zorgde voor de oprichting van twee vrouwenopvangcentra, in Leeuwarden en in Capelle aan den IJssel, met dank aan de financiële steun van sponsoren.