Margriet logo
null Beeld anp, marloes bosch, ivo van der bent, dutchandfamous, bob bronshoff, streetstyleshooters, sander van der vlugt, gregor servais, annette brolenius, petronellanitta, hielco kuipers, feriet tunc, ester gebuis.
Beeld anp, marloes bosch, ivo van der bent, dutchandfamous, bob bronshoff, streetstyleshooters, sander van der vlugt, gregor servais, annette brolenius, petronellanitta, hielco kuipers, feriet tunc, ester gebuis.

PREMIUM

Margriets 60 boven 60: Kunst en cultuur

Zestig vrouwen boven de zestig. Allemaal baanbrekend en/of inspirerend voor anderen dankzij hun vakkennis en creativiteit. Wie van hen maakt volgens jou écht het verschil in de categorie Kunst en cultuur? Breng je stem uit!

null Beeld

51. Marian Mudder (65)

Marian Mudder is actrice, therapeute, auteur van de bestseller Wat ik eerder had willen weten. Marian speelde in Medisch Centrum West, Vrouwenvleugel en Baantjer en had al die jaren een ernstige angststoornis. Over haar therapie-ervaringen scheef ze het boek Sofasessies en maakte ze een gelijknamig show. Inmiddels is ze zelf therapeut, gespecialiseerd in angstproblematiek.

‘Mijn grootste angst is uiteindelijk geweest dat ik niet om van te houden was’

MT10 M10 2023 Maatschappij Beeld

52. Yvonne Keuls (91)

Yvonne Keuls is schrijfster van veelgelezen klassiekers als Het verrotte leven van Floortje Bloem en De moeder van David S. Yvonne schrijft toegankelijk over urgente sociaal maatschappelijke thema’s, zoals drugsverslaving, kindermisbruik en dakloosheid. Ze was 89 toen in 2021 haar 98ste titel verscheen over haar pleegdochter Gemmetje.

‘Als ik zie dat er met het recht wordt gesjoemeld, sta ik op’

MT10 M10 2023 Maatschappij Beeld

53. Marion Bloem (70)

Marion Bloem is schrijfster, filmmaakster en schilder. Met haar boek Geen gewoon Indisch meisje (1983) gaf Marion stem aan de Indische gemeenschap, die zich destijds zwijgend aanpaste aan de witte, Nederlandse culturele norm. Ze reisde en maakte films met haar onlangs overleden man Ivan Wolffers.

‘Als ik schrijf, voel ik me compleet’

MT10 M10 2023 Maatschappij Beeld

54. Karina Schaapman (62)

Karina Schaapman is schrijfster, kunstenares en creator van Het muizenhuis. Karina is spraakmakend, omdat alles wat haar hoofd bedenkt, haar handen kunnen maken. In 2011 verscheen het eerste Het muizenhuis-kinderboek van een serie. Ze schreef het, nadat ze een drie meter hoog ‘Muizenhuis’ bouwde op grond van belevenissen uit haar eigen leven. Het begin van een miljoenenbedrijf.

‘Eindeloos heb ik de woorden van mijn moeder herhaald: ‘Kin omhoog, borst vooruit’

MT10 M10 2023 Maatschappij Beeld

55. Peggy Brandon (63)

Peggy Brandon is voorzitter van de raad van toezicht bij Stichting Musea Bekennen Kleur. Ze is directeur van Mocca, een innovatief kenniscentrum voor cultuuronderwijs in Amsterdam. En ze is kwartiermaker voor een nieuw te ontwikkelen nationaal slavernijmuseum. Als japanoloog was ze in 2005 oprichtster van Japanmuseum SieboldHuis. Ze werd daarmee de eerste Surinaams-Nederlandse museumdirecteur.

‘Mijn toekomstwens is af en toe reizen en oud worden met veel prettige mensen om me heen’

MT10 M10 2023 Maatschappij Beeld

56. Adelheid Roosen (64)

Adelheid Roosen is theatermaakster, schrijfster, actrice en dramadocente. Adelheid is een uitgesproken persoonlijkheid die veel met minderheidsgroepen werkt. Met moslimvrouwen maakte ze over seksualiteit de theaterproductie Gesluierde monologen en met dak- en thuislozen maakte ze de voorstelling Thuislozen. De documentaire Mam gaat over de relatie met haar dementerende moeder.

‘Ik ben voor een vrouwelijker economie, waarin empathisch vermogen als talent wordt gezien’

MT10 M10 2023 Maatschappij Beeld

57. Karin Bloemen (62)

Karin Bloemen is cabaretière, zangeres en actrice. Karin is een ware theaterdiva. Ze verwerkt op het toneel ook persoonlijke ervaringen, zoals in de voorstelling Souvenirs. Op haar 47ste maakte ze Overgang. Over het seksuele misbruik van haar stiefvader schreef ze Mijn ware verhaal.

‘Ik heb geleerd om bij mijn gevoel te komen, om mijn schaamte los te laten… dat het niet mijn schuld was’

MT10 M10 2023 Maatschappij Beeld

58. Rineke Dijkstra (63)

Rineke Dijkstra is fotograaf en winnaar van de Hasselbladprijs, de Nobelprijs voor fotografie. Rineke blinkt uit in het vastleggen van universele gevoelens. Wereldberoemd is haar fotoserie Strandportretten, van pubers in zwemkleding aan de vloedlijn. Ook fotografeerde ze naakte moeders vlak na de bevalling, die staand met hun baby in de armen trots en vermoeid kijken.

‘Als ik al gefotografeerd moet worden, dan liefst door een vrouw’

MT10 M10 2023 Maatschappij Beeld

59. Ans Markus (76)

Ans Markus is kunstschilder. Ans is spraakmakend, omdat ze haar angsten van zich af schilderde. Haar bekende windselschilderijen tonen dit. Uiteindelijk durfde ze als autodidact de windsels, waarachter zij zichzelf verstopte, af te leggen. ‘De vrouw’ is meestal het onderwerp van haar realistische, magische werk; ze fungeerde zelf vaak als model.

‘Uit negativiteit kan ook positiviteit worden geboren. Daar is mijn leven een voorbeeld van’

MT10 M10 2023 Maatschappij Beeld

60. Etchica Voorn (60)

Etchica Voorn is schrijfster, columniste en docent. In 2018 won ze de Opzij Literatuurprijs. Haar autobiografische debuut Dubbelbloed werd meteen bekroond. Als dochter van een Groningse moeder en Surinaamse vader die op haar vijfde scheidden, beschrijft ze de pijn van het zich nergens helemaal thuis voelen. Maar ook de rijkdom van haar dubbele komaf.

‘Een stokoud monster, de gedachte: je hoort er eigenlijk niet bij’

MT10 M10 2023 Maatschappij Beeld

Stem mee op margriet.nl/60boven60.

Alies Pegtelanp, marloes bosch, ivo van der bent, dutchandfamous, bob bronshoff, streetstyleshooters, sander van der vlugt, gregor servais, annette brolenius, petronellanitta, hielco kuipers, feriet tunc, ester gebuis.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden