Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Margo (77) vond opnieuw geluk in de liefde, nadat ze twee keer haar partner verloor

margo-vond-geluk-in-de-liefde-nadat-ze-twee-partners-verloor.jpg

Margo Achthoven (77) vond, zonder ernaar op zoek te zijn, voor de derde keer groot geluk in de liefde nadat ze twee keer haar partner verloor. “Ik sprak mezelf toe: ‘Je bent nu 57 en hebt een kans op geluk in de liefde. Grijp die met twee handen vast.’’’

“Ramon was mijn eerste liefde. Ik ontmoette hem op mijn negentiende bij mijn werk in Suriname. We werden verliefd en trouwden op mijn verjaardag. 32 jaar later werd hij niet lekker tijdens onze vakantie. Hij overleed aan botkanker in Suriname, waar we woonden. ‘Mam, kom terug naar Nederland’, zeiden onze twee kinderen. Ze hadden gelijk, wonen in Suriname was meer de droom geweest van Ramon dan van mij.”

Geluk in de liefde

“Terug in Nederland kwam ik na anderhalf jaar Frits tegen. Wat begon als vriendschap bloeide uit tot een liefdesrelatie. We woonden net een jaar samen toen we zijn zestigste verjaardag gezellig vierden met vrienden en familie. De volgende ochtend was hij vroeg wakker en erg onrustig. Hij kwam nog even terug in bed en gaf me een kus. Dat was de laatste, want een paar minuten kreeg later hij een hartstilstand waarna hij overleed. Weer was het geluk uit mijn vingers geglipt. Ik had ontzettend veel verdriet en ging een tijdje bij mijn dochter wonen.”

Jan

“Negen maanden later haalde zij me over mee te gaan naar Scheveningen. We zaten op een terras toen ik zei dat ik even alleen een rondje op de pier wilde lopen. Er kwam me een man in een fietsbroek tegemoet. We passeerden elkaar en keken op hetzelfde moment achterom. ‘Wat een mooie vrouw ben jij’, zei hij. Ik vond hem brutaal, maar dat was ook wel leuk. ‘Mag ik je een keer bellen?’, vroeg hij. Ik was een kwartier thuis toen de telefoon ging. Het was Jan.”

‘Grijp die met twee handen vast’

“Ik had eigenlijk met mezelf afgesproken nooit meer de liefde in te duiken. Maar ik weet als geen ander dat het leven van de een op de andere dag anders kan zijn, dus ik sprak mezelf toe: ‘Je bent nu 57 en hebt een kans weer gelukkig te zijn. Grijp die met twee handen vast.’ Dat avontuurlijke is niet typisch iets voor mij, maar als je alles al een, zelfs twee keer bent verloren, word je minder bang. We woonden zestig kilometer bij elkaar vandaan en na een tijdje ‘heen en weren’ tussen onze huizen trok ik bij hem in. Daar heb ik geen dag spijt van. Jan omringt mij de hele dag met liefde. Altijd een kus, altijd een fijne dag samen.”

“Ik denk weleens dat Jan gewoon op me stond te wachten. Hoe bestaat het dat hij uitgerekend die dag naar Scheveningen zou fietsen? Dat deed hij nooit. En dat ik precies toen op dezelfde pier liep. Ondanks de grote verliezen voel ik me bevoorrecht dat ik zo veel liefde heb. Soms kijk ik even omhoog en dan zeg ik; dankjewel Ramon en Frits, dat jullie zo goed op me letten en het geluk weer naar me toe hebben gegooid.”

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Tekst | Caroline van Mourik
Fotografie | Marloes Bosch

Dit interview met Margo is te lezen in Margriet 09, 2021. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Ook interessant