null Beeld

Marga (71): ‘We kregen drie kinderen. Maar ik wilde niet alleen moeder zijn’

Omdat iedereen een bijzonder verhaal heeft, komt in deze rubriek om de week een lezeres aan het woord over haar leven. Deze keer: de reislustige Marga Broers (71), die na een heftige periode op zichzelf leert vertrouwen.

Marga is gescheiden van Dolf. Ze heeft drie kinderen: Marieke (46), Addo (45), Brecht (42), en vier kleinkinderen: Naomi (12), Dammus (12), Kempe (9) en Pepijn (6). Marga is gepensioneerd verpleegkundige.

“En daar lag ik dan omringd door familie en vrienden, die allemaal hartstochtelijk huilden. Zelfs mijn vriendin Maria, doorgaans zo gesloten, liet zich helemaal gaan. Ik hoorde haar zelfs een keer vloeken. Iedereen dacht dat ik doodging, omdat ik een enorm gezwel bij mijn alvleesklier had. Maar op een of andere manier wist ik dat het mijn tijd nog niet was. Ik vond 69 bovendien zo’n stomme leeftijd om dood te gaan. Nee hoor, ik wilde eerst zeventig worden en dan zouden we wel weer zien. Gelukkig bleek het gezwel goedaardig en leef ik nog steeds. Hoewel iets minder actief dan daarvoor. Ik loop zo onderhand ook al anderhalf jaar te kwakkelen. Toen ze die tumor bij me ontdekten, was ik in het ziekenhuis voor longembolie, die weer was veroorzaakt door een losgeschoten bloedpropje uit een gescheurde enkelband. Ineens kwam alles tegelijk en ging ik ziekenhuis in en ziekenhuis uit. Niks voor mij. Ik doe veel liever leuke dingen. Zoals met vakantie gaan naar Portugal met Maria of kaarten met mijn kaartclubje. Ik zit ook bij een eetclub en ik pas regelmatig op de kleinkinderen. En van de cultuur ben ik ook erg. Een echte veelvraat, maar zonder grote passies; ik houd van alles een beetje. Ik woon alleen, dus ik heb er alle tijd voor. Toen ik bijna veertig was, zijn mijn ex-man Dolf en ik gescheiden. We hadden een nogal explosieve relatie. Voordat we trouwden, is het drie keer uit geweest. Ik woonde destijds op kamers in Leiden, waar Dolf zijn radio had neergezet. En als we dan weer eens ruzie hadden, nam hij dat ding onder de arm mee naar huis. De hele buurt wist ervan. ‘Hé, Dolf, is het weer uit?’ riepen ze dan. Maar goed, we zijn toch getrouwd en hebben drie prachtige kinderen gekregen. Maar ik wilde niet alleen moeder zijn. Ik wilde ook werken en meedoen aan de maatschappij. Opgeleid tot verpleegster vond ik een parttimebaan in het Academisch Ziekenhuis van Leiden. Eerst één nachtdienst per week, maar dat bouwde ik uit tot een hele week per maand. Ik kreeg steeds meer een eigen leven en uiteindelijk zijn Dolf en ik uit elkaar gegroeid. Halverwege de jaren tachtig ben ik weggegaan. De kinderen bleven achter bij hun vader in het ouderlijk huis. Zij zaten net in de puberteit en hadden daar hun sportclubjes en hun vrienden. Dat was zwaar, maar het leek me het beste voor iedereen. Ik heb het geluk dat ik goed alleen kan zijn. Ik gedij bij de rust van een kaarsje en een glaasje sherry om vijf uur. Geregeld komt er iemand aanwaaien. ‘Bij Marga op de sherry gaan’ is een gevleugelde uitspraak binnen mijn vriendenclub. En vanuit die rustige basis kan ik het leven aan. Althans, dat kon ik. Want sinds dat ziekenhuisgedoe ben ik het vertrouwen in mezelf een beetje kwijt. Ik durf minder goed alleen op stap te gaan, bang dat er iets gebeurt. Gelukkig heb ik mijn vrienden en familie om op terug te vallen. En sinds die keer in het ziekenhuis, staan ze maar wat graag voor me klaar.”

Tekst | Irma Puma

Fotografie | Ester Gebuis

Visagie | Nicolette Brøndsted

Bekijk de foto’s van vroeger van Marga in Margriet 2017-25/26. Je kunt editie 25/26 nabestellen via Magazine.nl, ook kun je het artikel lezen via Blendle.

Ook in Dit ben ik?

Ben je 40+ en wil je in Margriet over je leven vertellen? Stuur een mail naar redactie@margriet.nl o.v.v. ‘Dit ben ik’ en doe er flink wat leuke foto’s bij van vroeger en nu.

Wil je weten hoe je supersnel de grillplaat schoon kan maken? Bekijk dan onderstaande video.

Lees ook

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden