null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Mare (32) werkte bij de reddingsbrigade: ‘We moesten het slechte nieuws aan de ouders vertellen’

Mare de Vries (32) werkte jarenlang als vrijwilliger bij de reddingsbrigade in Bloemendaal. Daar heeft ze flink wat meegemaakt als EHBO'er: van kwallenbeten en wonden tot mensen die in een gevaarlijke situatie op zee beland waren. Ze vertelt ons over de ervaring die haar het meest is bijgebleven.

“Na een lange zoektocht vonden we het meisje in de vloedlijn, en moesten we haar ouders het slechte nieuws vertellen.”

Reddingsbrigade

“Ik ben niet iemand die graag op het strand ligt of daarheen gaat om te ontspannen. Ik ben liever op het strand om iets actiefs te doen en iets te betekenen voor anderen.” Werken voor de reddingsbrigade past dan ook precies bij Mare: het is actief en intensief. Op een normale dag bij de reddingsbrigade maakte Mare flink wat mee. Voornamelijk in de zomer, maar ook regelmatig in de winter gebeurt er nogal eens wat op het strand.

Meldingen

“Een aantal keer per dag kwam er wel iemand langs op de reddingsbrigadepost voor EHBO – gelukkig gaat het daarbij vaak om meer kleine en onschuldige dingen.” Op zomerse dagen kunnen de vrijwilligers van de reddingsbrigade hun EHBO-vaardigheden soms wel tientallen keren per dag inzetten bij dit soort meldingen. “Ook vermiste kinderen zoeken is onderdeel van het werk, net als iemand redden die net iets te ver de zee in gedoken is. Dit was iets wat we gelukkig niet heel vaak meemaakten, maar wat een enkele keer toch werkelijkheid werd.”

Die ene avond

Als we haar vragen naar bijzondere ervaringen, is er één die er duidelijk bovenuit springt. “Op een koude avond in de winter was ik ergens op het strand aan het werk, toen twee mensen naar mijn collega en mij toekwamen.” Ze vertelden aan Mare en haar collega dat ze hun dochter kwijtgeraakt waren, en vroegen zich af of de twee haar gezien hadden. “Het vermiste meisje bleek psychische problemen te hebben en ze waren haar uit het oog verloren. De ouders hadden het vermoeden dat hun dochter het strand was opgelopen en waren zelf al met zaklampen aan het zoeken.” Omdat de nacht naderde en het steeds donkerder werd, besloot Mare samen met haar team de ouders op te vangen. “We gaven ze wat koffie om ze wat op hun gemak te stellen. Terwijl ons team natuurlijk verder ging met de zoektocht naar het meisje.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Slecht nieuws

“We zochten tegelijkertijd op het strand en in de zee, een intensieve zoektocht.” Na een lange zoektocht werd het meisje in de schaduw van de zaklampen in de vloedlijn aangetroffen. Liggend op de grond; bewusteloos. “We hebben het slechte nieuws toen aan de ouders moeten vertellen, vreselijk natuurlijk. Pas later kwam het besef dat als zij zelf doorgezocht hadden, ze misschien hun eigen dochter wel op deze manier hadden gevonden. Ik ben blij dat we dit hebben kunnen voorkomen door de zoektocht over te nemen.” Uiteindelijk is het meisje met spoed naar het ziekenhuis gebracht, in de hoop dat zij daar nog iets voor haar konden betekenen. Helaas tevergeefs. Ze is die nacht nog in het ziekenhuis overleden. “Als EHBO’er maakte dit wel heel veel indruk. Voornamelijk omdat ik die ouders die avond veel gesproken had.”

EHBO-ervaring

Na ongeveer vijf jaar vrijwilligerswerk bij de reddingsbrigade te hebben gedaan, zat de tijd er voor Mare op. Maar helemaal stoppen met eerste hulp verlenen deed ze niet: EHBO’er is ze nog steeds. Inmiddels is ze leidinggevende en tevens ook hoofd BHV bij hetzelfde bedrijf als waar ze werkzaam is.

“Ik heb mijn diploma’s en ik heb veel ervaring opgedaan, want op het strand maak je veel mee qua EHBO-inzet. Toen ik destijds met mijn nieuwe baan begon kwam dit ter sprake en leek het mij handig om mijn ervaring ook daar in het bedrijf te gebruiken. Op het werk gebeurt gelukkig niet veel, maar ik weet wel hoe ik moet handelen als het nodig is. Wat dat betreft is het handig om deze kennis ook hier weer toe te kunnen passen. En, niet te vergeten, natuurlijk om mijn steentje bij te kunnen dragen in een noodsituatie.”

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 39 ligt nu in de winkel! Met deze week: de nieuwste modetrends voor dit najaar, een dossier over lang en gelukkig leven, een interview met schrijver Kluun en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Manon MaasGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden