null Beeld

Marco Borsato: ‘Ik krijg meer aandacht dan goed is voor een mens’

Hij is trots op zijn nieuwe album Thuis dat vorige maand uitkwam. De titel verwijst naar de plek waar je volledig jezelf mag zijn. Voor Marco Borsato is dat uiteraard bij zijn vrouw en kinderen, maar óók op het podium, want met zijn publiek wil hij écht contact.

In huize Borsato is december de feestmaand bij uitstek.

En dat niet alleen vanwege sinterklaas, kerst en de jaarwisseling. “Bij ons is bijna iedereen jarig in december. Het feestvieren begint eigenlijk al op de laatste dag van november, want dan is mijn oudste zoon Luca jarig. Drie dagen later mijn dochter Jada, daarna mijn broer Armando, vervolgens Leontine en ten slotte ikzelf op de 21ste. Dat zijn wel erg veel feestjes achter elkaar, met als gevolg dat ik mijn eigen verjaardag amper nog vier. Anders beginnen we misschien moe van het feesten aan de kerstdagen en dat is niet de bedoeling. Daarvoor is Kerstmis met vrienden en familie me te dierbaar. De laatste maand van het jaar is voor mij ook een moment van terugblikken en de balans opmaken. Zo kijk ik met trots naar mijn nieuwe album Thuis, dat een beschouwende en berustende grondtoon heeft. Alle tien de liedjes zijn zelfbewust: niet de twijfel overheerst, maar het vertrouwen. Ja, dat zegt veel over de houding waarmee ik in het leven wil staan. En nee, dat wil niet zeggen dat ik geen twijfel meer ken. Er zijn elke dag nog momenten van twijfel. Dat vind ik alleen maar gezond. Iemand die geen twijfel kent, overschat zichzelf. Dan loop je vroeg of laat tegen je beperkingen aan, want geen mens weet alles. Ik ben een snelle beslisser, maar dat weerhoudt me er niet van mezelf nog geregeld vragen te stellen als: zit ik nog op de goede weg? Doe ik dit om de juiste reden? Zeg ik dit omdat ik het zo voel of zeg ik dit omdat het zo hoort? Ik wil oprecht zijn. Dat betekent dat als ik verdrietig ben, ik dat niet ga verbloemen. Er zijn mensen die zo’n gevoel kunnen parkeren en gewoon doorknallen. Als ik pijn of verdriet heb, kan ik me echt rot voelen en ga ik erdoorheen. Dat je mijn emoties gemakkelijk van mijn gezicht kunt aflezen, is wel een beetje de Italiaan in mij. Ik schaam me niet voor mijn tranen, noch voor het soms bijna kinderlijke enthousiasme waarmee ik iemand spontaan in de armen kan springen.

‘Leontine en ik hebben aan elkaar en de buitenwereld wel bewezen dat we tegen een stootje kunnen’

Ik ben van nature blijmoedig. Thuis vinden ze het soms irritant als ik ’s morgens om half zeven fluitend door het huis loop. Dan is het vooral het tijdstip dat stoort, ze worden liever wat later en langzamer wakker. Verder wordt mijn optimisme wel gewaardeerd, hoor. Als iemand ergens mee zit, wordt er naar mij gekeken met een blik van: jij gaat nu toch zeggen dat het allemaal wel meevalt en goed komt?! Uiteraard word ik ook weleens wakker met het idee dat het mijn dag niet is, maar ik geef je op een briefje dat als ik nukkig aan mijn dag begin, ik dat binnen de kortste keren door mijn gezin krijg teruggekaatst. Een betere stimulans om een slecht humeur te corrigeren, kun je niet hebben, haha.”

2017 bracht een mooi nieuw album, maar ook een groot verlies. In mei overleed Marco’s schoonmoeder Ria op zesenzeventigjarige leeftijd. “Leontine is nu wees. Dat is een heftig, raar besef. Zelf had ik ook van meet af aan een heel goede band met mijn schoonmoeder. Ze had, net als haar dochter, ongelooflijk veel humor. Ik ging geregeld even bij haar koffiedrinken. Ze had al vele jaren een hersentumor op de hersenstam die heel lang niet agressief was, maar haar uiteindelijk toch fataal werd. Nadat ze was gestruikeld, verslechterde haar toestand snel. Eerder had ze al behoorlijk last van reuma en andere fysieke ongemakken die weliswaar niet levensbedreigend waren, maar wel de kwaliteit van haar leven aantastten. We hadden al een ander huisje voor haar geregeld, maar het was gewoon klaar voor haar. Ondanks dat wij haar vaak bezochten, voelde ze zich eenzaam en miste ze haar man. Mijn schoonvader was al overleden voordat ik Leontine leerde kennen, maar er is nooit meer een andere man in het leven van mijn schoonmoeder gekomen. Wat bij de rouwverwerking helpt, is dat haar uitvaart een heel mooi, warm afscheid is geworden. Het was een prachtig eerbetoon aan mijn schoonmoeder. Met livemuziek, een hapje, een drankje en een dansje. Dat laatste klinkt misschien raar, maar iedereen in de familie wist dat zij de gewoonte had om met de kleinkinderen rond de tafel te dansen. Op dezelfde manier hebben we met alle kleinkinderen om de kist gedanst en fijne herinneringen opgehaald. Dat maakte het emotioneel, maar ook bijzonder en ontspannen.”

Sterke vrouwen

“In onze leeftijdsfase weet je dat mensen je gaan ontvallen. Het benadrukt alleen maar het belang om zo veel mogelijk mooie momenten te verzamelen. Natuurlijk blijft het gemis en als een van ons daardoor even breekt, steunen we elkaar. Leontine en ik hebben inmiddels aan elkaar en de buitenwereld bewezen dat we veerkrachtig zijn en tegen een stootje kunnen. Mijn bewondering voor Leontine is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. In mei komend jaar zijn we twintig jaar getrouwd. Had ik het dus toch goed aangevoeld toen ik haar al na drie maanden ten huwelijk vroeg. Iedereen riep: ‘Voorzichtig, niet te snel!’ Maar alles in mij zei dat zij de moeder van mijn kinderen was. In de loop der jaren heb ik van Leontine geleerd openlijk te zeggen wat er in me omgaat. Je gevoel op tafel leggen, schept duidelijkheid, maar maakt je ook kwetsbaar. Mensen kunnen iets wat ik zeg gemakkelijk verkeerd interpreteren. En al ben je nog zo succesvol, als iemand met schoenmaat vijfenveertig op je ziel trapt, doet dat nog altijd pijn. Maar pantseren is geen optie. Ik wil écht contact met mijn publiek en dat kan alleen maar door mezelf te laten zien zoals ik ben.

Lees het hele interview met Marco Borsato in Margriet nr. 52. Je kunt het hele interview ook online lezen via Blendle.

null Beeld

Tekst | Mieke van Wijk

Beeld | Ester Gebuis

Visagie | Monica Alblas

Styling | Famke Mesman

Lees ook

Bekijk ook

Deze vijf planten schijnen wonderen te doen voor je nachtrust. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe dat precies zit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden