Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Stine Jensen: ‘Mama, Máxima moet geen botox nemen’

ouder-worden-omarmen.jpg

Stine Jensen en haar dochter (8) gingen naar de bioscoop. En werden daar twee keer geconfronteerd met het vraagstuk vrouwen, leeftijd en uiterlijk. Stine over de verfrissende kijk op botox van een meisje van acht.

Ons eerste bioscoopbezoek. We zagen Mamma mia! Here we go again. Het was een fascinerend geheel van jonge en oude versies van personages. Fascinerend, omdat de oudere versie soms zó veel plastische chirurgie had ondergaan dat ze een clowneske versie van haar jongere zelf was.

Eeuwig jong

Bij de entree van Cher vielen onze monden open. “Mama, wat is dit?” fluisterde mijn dochter. “Een man of een vrouw?” Cher is 71 jaar. Het complete boetseerwerk moet ons doen geloven dat ze niet veroudert.  “Dit ziet er echt heel eng uit,” aldus mijn dochter over Chers botox.
En zo zat ik na afloop mijn dochter bij te praten over fillers, botox en het verlangen van vrouwen om eeuwig jong te lijken. Waarom? Omdat ze denken dat als ze oud zijn, ze niet meer meetellen.

Uiterlijk is alles

Alle emancipatie ten spijt, het vrouwelijk schoonheidsideaal is op het uiterlijk gericht. Kunnen we dat tij keren? En waarom zouden we dat willen? Als ik die vraag aan een bevriende dokter stel, komen de horrorverhalen los: behandelingen waarbij het misgaat, ontstekingen, verminkingen… Als ik het aan een bevriende feministe en actievoerder voorleg, wijst ze op de miljoenenindustrie waaraan vrouwen als slaven hun lichaam uitleveren. En als ik Cher zie, zie ik de uitwas van een welhaast ziekelijke westerse fixatie op het uiterlijk en de koppeling daarvan aan succes en aandacht.

Andere definitie van schoonheid

Toch ben ik opgewekt. Naast een toenemende kritische bewustwording van de schadelijke effecten van fillers en botox, denk ik dat we de tijdgeest mee hebben als het gaat om het toewerken naar een nieuwe, andere definitie van schoonheid. Velen doen aan yoga en mindfulness en ervaren daar: het lichaam is geen instrument. Schoonheid is zo veel meer dan rimpelloosheid. Het gaat ook om uitstraling, kracht, vitaliteit, een glimlach, karakter. Vanuit mijn opleiding tot kundalini-yogadocente heb ik ook veel geleerd over leeftijdsfasen.

Het leven als een reis

In de westerse cultuur wordt het leven opgedeeld in drie fasen – jeugd, volwassenheid, pensioen – en die worden gekoppeld aan productiviteit: werk. Ouderdom is vanuit dit perspectief vooral het verlies van jeugd, 
daadkracht en productiviteit. Maar je kunt het leven ook als een reis ervaren waarin het lichaam en het uiterlijk veranderlijk zijn en elke fase zijn eigen waarde heeft. We worden hier op geen enkele manier op voorbereid.

‘Máxima moet géén botox nemen’

Een paar weken later regent het. Hup, weer naar de bios, de film van Dylan Haegens. De vriendin van Dylan, Marit, wordt geïntroduceerd met het woord ‘oud’. Ik weet niet zeker of hier nu een stereotype wordt neergezet of dat ze er de spot mee willen drijven. Ik vraag mijn dochter na afloop of we het forever young-tij kunnen keren. “Ja!” zegt ze. “Het is heel gemakkelijk. Máxima moet geen botox nemen.” “O?” “Ze is het voorbeeld van dit land. Als zij het niet doet, is dat heel belangrijk!”

Die tip geven we mee aan het koningshuis.“En alle moeders moeten het goede voorbeeld geven aan hun dochters.”
Zo is het. Daar begint het. Met het positief waarderen van veranderingen, zoals de schoonheid van een rimpel.

Stine Jensen is filosoof, schrijver en programmamaker

Tekst | Nadine Ancher
Fotografie | Liselore Chevalier, Marloes Bosch, Hollandse Hoogte
Illustratie |Disney/Imageselect

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-03. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant