Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Actrice Maike Meijer: ‘Mijn moeder kan geweldig grappig vertellen over de seksuele revolutie’

actrice-maike-meijer-mijn-moeder-kan-geweldig-grappig-vertellen-over-de-seksuele-revolutie.jpg

Actrice Maike Meijer (54) kan hard lachen om haar loslippige moeder Betty (77), vooral als ze vertelt over de seksuele revolutie. Die is op haar beurt groot fan van haar dochter in de komedieserie Toren C. De humor delen ze dus, maar er zijn ook verschillen: Maike is bijvoorbeeld niet zo’n sociaal wonder als Betty.

“Nadat mijn moeder was geboren, op 28 maart 1944, waren er geallieerde soldaten in hun huis in de Wolfskuil, een armere volksbuurt van Nijmegen. Mijn moeder lag, bij gebrek aan een wieg, in een sinaasappelkistje. Ze was Betsy genoemd, maar een van de soldaten keek vertederd naar haar en sprak de gevleugelde woorden: ‘It’s not a Betsy, it’s a Betty.’ Sindsdien heet mijn moeder zo.”

‘Het was een zwaar leven’

“Voor het gezin van mijn moeder was de ellende niet voorbij na de oorlog. Haar vader kreeg kanker, had een langdurig ziekbed en stierf toen zij zeven was. Mijn oma bleef achter met zeven kinderen, van wie er drie jonger waren dan mijn moeder. De oudste broer nam de vaderrol op zich, de oudste zus hielp oma met het huishouden. Het was een zwaar leven, maar oma probeerde er toch wat van te maken. Eens per maand, als de steun binnenkwam, kocht ze een grote leverworst voor de kinderen. Ze noemde dat, met een knipoog naar hun katholieke geloof, het feest van de heilige Salaria.

‘Op haar dertiende ontmoette ze mijn vader’

Maike Meijer en moeder Betty op vakantie in Bergen aan Zee

“Mijn moeder is een heel zelfstandige vrouw en kan ontzettend veel. De bron daarvan ligt denk ik in die jeugd; in zo’n gezin van zeven moet je knokken voor je plek en wordt er ook veel zelfstandigheid van je gevraagd. Op haar dertiende ontmoette ze mijn vader, op een kelderfeestje waar ze met haar broer was, omdat ze van oma niet alleen mocht gaan. De geruchten gaan dat ze elkaar meteen leuk vonden, maar pas drie jaar later kregen ze verkering. In 1966, een jaar voor ik werd geboren, trouwden ze. Drie jaar na mij kwam mijn broer.”

Toegewijd, warm en grappig

“Mijn moeder is altijd enorm toegewijd, warm en grappig geweest. Ze stond voor me klaar en hield me op een goede manier in de gaten. In mijn herinnering is ze er altijd, terwijl ze in mijn jeugd ook heeft gestudeerd. Naast haar mulo studeerde ze ook nog vele talen, waaronder Arabisch en Italiaans. Ze werkte in administratieve functies en als receptioniste bij verschillende bedrijven.”

Een zoete inval thuis

“Bij ons thuis was het een zoete inval; er kwamen veel mensen over de vloer, er werd gekletst, er was drank en gezelligheid. Ik hoorde nooit een tikkende klok. Mijn ouders organiseerden ook van die seventies-feesten, met visnetten en herfstbladeren aan het plafond, veel rook, The Rolling Stones en een zitkuil in de tuin. Ze deden stevig mee aan de hippietijd – mijn moeder had sterk de behoefte om uit haar katholieke achtergrond te breken – maar hadden tegelijkertijd een gezinsleven met een gewoon huis en een baan.”

Lees ook:
Actrice Maike Meijer: ‘Ik vond mezelf eruitzien als een ork’

De seksuele revolutie

“De vrije seksuele moraal was ook alomtegenwoordig. De gezinnen om ons heen gingen daar vaak aan onderdoor, maar mijn ouders hielden stand. Ze hadden een duidelijke afspraak over de buitenechtelijke liefde: ze mochten best iets met een ander ondernemen, maar ze bleven bij elkaar. Mijn moeder kan trouwens geweldig grappig vertellen over die seksuele revolutie. Maar ze is soms zó loslippig, dat ik vaak zeg: ‘Stop! Meer hoef ik niet te weten!’ ” (lacht)

“Ik heb diep respect voor hoe mijn ouders elkaar altijd weer hebben opgezocht, tijdens die seksuele revolutie. Ik weet nog dat ik een jaar of 23 was en ze in hun bed gezellig met elkaar hoorde keuvelen. Ik werd opeens wanhopig en schreeuwde: ‘Hoe kan ik nou ooit vinden wat jullie samen hebben?!’ Dat is gelukt, hoor, ik ben al twintig jaar bij dezelfde man.”

‘Mijn moeder liet me gewoon mijn gang gaan’

“Als kind was ik niet zo spraakzaam en als puber ronduit stug, maar mijn moeder kon daar goed mee omgaan. Ze liet me gewoon mijn gang gaan. Ik wilde naar de kunstacademie, maar kwam daarvan terug toen ik iemand van de toneelschool ontmoette. Ik deed auditie in Maastricht en bleek het nog te kunnen ook. Mijn moeder vond het fantastisch, want zij houdt erg van theater. Ook van schrijven, trouwens. Op haar dressoir ligt altijd een schriftje met een pen. Dus het past helemaal in haar straatje dat ik actrice ben geworden en nu ook een boek heb geschreven.”

‘Haar zorgen en belangstelling verwarde ik met bemoeizucht’

“Toen ik zelf kinderen kreeg, vond ik het even ingewikkeld om me tot mijn moeder te verhouden. Haar zorgen en belangstelling verwarde ik met bemoeizucht. Maar zoals alle irritaties die er zo af en toe zijn, spreken we die dingen snel uit. Ze heeft zich ontpopt tot een oppas-oma die trouw uit Nijmegen naar Amsterdam kwam voor mijn kinderen. Nu de kinderen groot zijn, zien we elkaar minder regelmatig, maar ons contact is nog steeds warm.

Niet zo’n sociaal wonder

“Al voel ik me wel schuldig dat ik te weinig bel. Ik denk dat we elkaar eens in de twee weken spreken, en tussendoor appen we. Ik ben gewoon niet zo’n sociaal wonder als zij! Als ik wat met haar probeer af te spreken, is het van: ‘Nee, dan hebben we kaartavond, dan hebben we haringhappen met Ria en dinges, dan…’ Ze heeft het superdruk met alle contacten. Op sociaal vlak zijn we dus anders, maar ik heb wel het nieuwsgierige van mijn moeder, het ‘open boek’-achtige en de verwondering voor de wereld om ons heen. Wat ik nog meer van haar zou willen hebben, is haar nuchtere levenshouding. Ze vindt dat je niet te moeilijk moet doen over leven en dood. Het komt zoals het komt. Heel knap, ik hoop dat ik me die houding eigen kan maken.”

Interview | Bas Maliepaard
Fotografie | Stef Nagel en privébeeld

M39 Cover HR JPG

Margriet 39 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere dit interview met Maike Meijer, happy ouder worden, blaasontsteking: zo kom je er snel vanaf, een openhartig interview met Ernst Daniël Smid, tips om gelukkig terug naar kantoor te kunnen gaan en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant