MAFS-matchmaker Liselotte Visser Beeld Tom Cornelissen
Beeld Tom Cornelissen

PREMIUMInterview

MAFS-matchmaker Liselotte Visser: ‘Ik ben al bijna veertig jaar psycholoog, maar wist niet wat ik meemaakte’

Birgitte en Jan worden druk nabesproken door Married At First Sight-kijkers. Gedoemd te mislukken, klonk het oordeel al vóór hun ongemakkelijke huwelijksceremonie. Wat ging daar mis? En staat de kijkers een verrassing te wachten? We belden met MAFS-matchmaker Liselotte Visser over dit veelbewogen seizoen.

De relatiedeskundige komt niet alleen op voor Jan, maar ook een beetje voor Arjan. “Ik vind de kijkers ontzettend streng.”

Van Arjan en Maurice naar Birgitte en Jan

Het is een spraakmakend seizoen van Married At First Sight. Vooral door het razendsnel gestrande huwelijk van Arjan en Maurice, maar nu gaan ook Birgitte en Jan flink over de tong. Nog vóór de twee elkaar in de ogen keken, oordeelden veel kijkers al dat er sprake is van een mismatch. En, toegegeven: hun huwelijksceremonie kwam ook nogal ongemakkelijk over. Wat ging daar mis? “Wij letten op die momenten heel erg op de lichaamstaal”, vertelt psycholoog en relatiedeskundige Liselotte, die bij dat moment was, ons. “Wat ik zag was dat Jan dichtsloeg. Hij verstijfde als het ware. Hij reageerde niet op Birgitte, zocht geen contact. Ik miste interactie, zowel verbaal als non-verbaal. Volgens mij vond hij Birgitte wel heel erg leuk, maar hij liet het niet merken. En dat hadden wij niet verwacht. Zo hadden wij hem niet leren kennen tijdens de testdagen, hij is een heel sociale man, niet verlegen. Zo zonde. Gelukkig reageerde Birgitte wel leuk en goed en toonde ze begrip. Dat vond ik heel sympathiek van haar.”

Jan en Birgitte tijdens hun huwelijksceremonie in Married At First Sight Beeld RTL
Beeld RTL

Ruwe diamant of botte hork?

Toen Carlo na afloop van de huwelijksceremonie om haar mening vroeg, omschreef Liselotte Jan als een ‘ruwe diamant’ die nog wat geslepen moest worden. Daar schoot haar collega-matchmaker Patrick van in de lach: “Het is gewoon een botte hork.” Maar, verdedigt Liselotte het gedrag van Jan nu tegenover ons: “Wat er met Jan gebeurde, vind ik redelijk normaal. Het is eigenlijk een wonder dat dat niet vaker gebeurt in Married At First Sight. Ik zou denk ik zelf ook niet helemaal mezelf zijn op zo’n moment. Je voelt de druk, klapt dicht en verstijft dan juist nog meer. Ongelukkig, maar niet vreemd. Maar wat er met Arjan gebeurde, dát vind ik niet makkelijk te begrijpen.”

Nog even over Arjan

Want wat zorgde Arjan voor verbijstering met zijn keuze om vrijwel na de huwelijksnacht al een punt achter zijn huwelijk met Maurice te zetten. “Ik ben al bijna veertig jaar psycholoog, maar wist niet wat ik meemaakte”, vertelt Liselotte. “Tijdens de huwelijksceremonie waren de signalen eigenlijk alleen maar goed. Bij de eerste dans gingen bij mij wel de alarmbellen een beetje rinkelen, daar klopte iets qua lichaamstaal niet. Maar ik dacht dat dat alleen te maken had met dat het Arjan allemaal even te veel werd en dat hij overprikkeld was, niet dat hij Maurice niet leuk vond. We hebben allerlei wetenschappelijk gevalideerde testen gedaan om deze uitkomst te voorkomen. Maar ja, je kunt niet in iemands hoofd kijken.”

Maurice en Arjan na hun huwelijksceremonie in Married At First Sight Beeld Nander de Wijk/NT Visuals
Beeld Nander de Wijk/NT Visuals

‘Verdriet hoort bij het leven’

Hoe erg kijkers meeleven met of juist kritiek uiten op deelnemers van liefdeszoektochten als Married At First Sight en Boer Zoekt Vrouw vindt Liselotte enerzijds mooi en begrijpelijk, maar het verbaast haar anderzijds soms ook. Ze springt daarom een beetje in de bres voor Jan. Maar ook voor Arjan, die naar eigen zeggen zelfs bedreigd wordt. “Ik vind het overdreven. Kom op zeg, verdriet hoort bij het leven. Bij zo’n zoektocht hoort ook afwijzen en afgewezen worden. Het is een experiment, het kan slagen en het kan niet slagen. Ik vind de kijkers ontzettend streng. Ga er zelf maar eens staan. Wat is dit voor veeleisendheid?”

Verrassende ontknoping

Op dinsdag 10 mei en woensdag 11 mei is de seizoensfinale van Married At First Sight te zien. We hebben dus nog wel wat afleveringen te gaan, maar Liselotte licht alvast een heel klein tipje van de sluier op: “Er komt nog wel een verrassing. Ik werd zelf ook verrast door wat er gebeurde, een onverwachte ontknoping. Ik denk dat kijkers nog weleens versteld kunnen staan van de uitkomst.”

Volg jij Margriets Married At First Sight-blog al?

Faye HeijnisTom Cornelissen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden