MT51 Zij van Beeld Marloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted.
Beeld Marloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted.

PREMIUM

Machteld: ‘Joep stopt vaak lieve briefjes in mijn ontbijtbox die hij voor me klaarmaakt’

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze week: teamcoach/trainer Machteld van Rees (58), echtgenote van cabaretier, columnist, tv-presentator en schrijver Joep van Deudekom (62).

Jeugdgevangenis

“Net als Joep deed ik een sportopleiding, maar we leerden elkaar pas veel later kennen toen ik als accountmanager voor de Nederlandse Skivereniging werkte. Voor de feestelijke afsluiting van een ski-event in het Oostenrijkse Sölden had een collega namelijk Joep, Peter Heerschop en Viggo Waas ingehuurd. Na afloop raakten Joep en ik in gesprek. Hij was heel belangstellend naar onder meer mijn eerste baan als sportleidster in een jeugdgevangenis. De jaren die ik daar werkte, hebben me gevormd. Als je in zo’n omgeving niet assertief bent, is het snel met je leiderschap gedaan. Confronteren en grenzen stellen heb ik daar wel geleerd. Met als gevolg dat ik later door een collega werd getypeerd als ‘liefdevol meedogenloos’. Ik durf te zeggen waar het op staat, maar ben daarbij wel alert op wat iemand aankan.”

Brief

“Tijdens ons fijne gesprek maakten Joep en ik indruk op elkaar, maar we zaten allebei in een relatie. Het was oktober 1992, je had nog geen mobiele telefoons en we wisselden geen contactgegevens uit. Wat ik niet wist, was dat Joep zó vol was van ons gesprek, dat hij mij een brief schreef waarin hij prachtig verwoordde wat hij van mij en van ons gesprek vond. Hij dacht die brief naar de skibond te sturen in de verwachting dat die dan wel bij mij terecht zou komen, maar durfde dat uiteindelijk toch niet. Een jaar later werd NUHR wederom gevraagd om in Sölden op te treden. Frappant genoeg vond Joep een paar dagen voor vertrek in de binnenzak van zijn colbert die brief die hij eigenlijk alweer was vergeten. Hij dacht: wat toevallig, dan kan ik die nu alsnog aan Machteld geven. Helaas was ik er niet.”

Aantrekkingskracht

“Toen hij van een collega hoorde dat ik met mijn partner net een huis had gekocht en druk was met verbouwen, zakte de moed hem in de schoenen. Niettemin nam hij mijn collega in vertrouwen en gaf hij haar die brief, met het verzoek die aan mij te geven. En zo geschiedde. Nadat ik die brief las, was ik enorm gecharmeerd van de inhoud, maar ik dacht ook: dit kan niet en mag niet. De vraag wat ik moest doen, hield me geruime tijd bezig. Ik besloot met die collega naar een voorstelling van NUHR te gaan. Na afloop zijn we met een hele groep wat gaan drinken, maar al die anderen heb ik amper meer opgemerkt. Ik heb de hele tijd met Joep gepraat. Er was zó’n duidelijke vonk en sterke aantrekkingskracht, dat de eerste kus die avond volgde. Ik was onmiskenbaar verliefd, maar voelde me ook verscheurd.”

MT51 Zij van Beeld

Sprong in het diepe

“Mijn toenmalige partner had me kort daarvoor ten huwelijk gevraagd. Ik had het best fijn met hem en met mijn schoonfamilie. Het idee anderen pijn te doen, weerhield me er aanvankelijk van om voor mezelf te kiezen. Wat volgde, was een heftig jaar van aantrekken en afstoten. Ik voelde me schuldig en deed ondertussen drie mensen, inclusief mezelf, verdriet. Toen ik eindelijk de knoop doorhakte, voelde dat als een sprong in het diepe: best eng. Inmiddels zijn Joep en ik ruim 25 jaar getrouwd en hebben we een hechte band met onze, inmiddels uitgevlogen, zoons Thijs (25) en Bram (23). En mijn ex, met wie ik nog altijd contact heb, heeft destijds ook een nieuwe liefde gevonden. Als íéts Joep typeert, dan is het zijn authenticiteit en oprechtheid. Hij zal niet snel iets doen wat tegen zijn gevoel indruist. Hij is emotioneler en gevoeliger dan ik. Kleine aanvaringen waarvan ik denk: ach laat maar, wil hij graag uitpraten. Ik kan zoiets gemakkelijk loslaten, maar hij blijft er dan mee zitten, dus praten we.”

Gitaar

“Het mooie van zijn open manier van communiceren is wel dat we elkaar op een steeds dieper level hebben leren kennen. Ook kunnen we heel goed sparren over elkaars werk. Als zelfstandig coach en trainer weet ik veel van psychologie en groepsdynamiek, maar ik kan ook goed brainstormen. Het uitvoeren van die ideeën laat ik meestal aan Joep over. Ik ben de fladderende vlinder, hij is meer van de structuur en de discipline. Daarnaast is hij een man van de klok. Het irriteert hem mateloos als ik kort voor we weg moeten vaak nog van alles wil doen. Terwijl ik denk: dan zijn we vijf minuten later, so what? Ik bewonder Joeps veelzijdigheid. Hij is niet alleen heel creatief, maar is ook een weetjesman. Onderweg met z’n vieren op reis weet Joep altijd veel te vertellen. Nog altijd als hij gitaar speelt, smelt ik. Met zijn mooie liedjes heeft hij me destijds echt veroverd.”

Ik pas op jou

“Anders dan Joep laat ik me niet afschrikken door feiten. Ik denk altijd in kansen. Zo reden we met onze camper een camping op waar het bordje ‘vol’ stond. Dan ziet Joep dat als kansloos en wil hij omdraaien, maar roep ik dat we het toch moeten proberen. En ja hoor, blijkt er net een annulering te zijn binnengekomen. In die ‘alles is mogelijk’-houding word ik zó vaak bevestigd, dat Joep er tegenwoordig in meegaat, terwijl we er vroeger discussies over kregen. Uiteraard hebben we in al die jaren ook wel mindere periodes gekend, maar de liefde bleek altijd sterker dan de twijfel. Ooit maakten we samen een schilderijtje met de tekst: ‘Ik pas op jou, pas jij op mij?’. En dat is precies wat we doen.”

MT51 Zij van Beeld

Joep & Machteld

Hoe maak je het goed na een aanvaring?
“Met een knuffel of met humor. Dan geven we elkaar een hand, zoals we dat vroeger de kinderen lieten doen als ze ruzie hadden gehad. Daarbij vermijden we oogcontact en kijken we allebei een andere kant op, haha.”

Wie van jullie kan het best boos zijn?
“Ik vind Joep, maar hij zal waarschijnlijk zeggen dat ik dat ben. Soms kan ik boos kijken, maar Joep is verbaal heel sterk. Zodra hij zijn stem verheft, vind ik dat irritant. Dan zeg ik dat hij rustiger moet praten, omdat ik anders niet meer luister.” (lacht)

Is Joep romantisch?
“Absoluut. Vaak verstopt hij lieve briefjes in mijn brillenkoker of in de ontbijtbox die hij voor me heeft klaargemaakt als ik weg moet. Eind mei waren we 25 jaar getrouwd. Toen ik terugkwam van het sporten lag er een briefje op tafel dat ik naar een plek in het bos moest rijden waar we vroeger stiekem afspraken toen ik nog in Brabant woonde. Zat hij daar aan een gedekt tafeltje met een feestelijk ontbijt, zijn gitaar en een cadeautje. Zó lief!”

Wat kunnen jullie samen heel goed?
“We houden allebei heel erg van sporten. Weliswaar gaan we afzonderlijk naar de sportschool, maar wandelen, fietsen en skaten doen we samen. Evenals lekker eten, reizen en soms urenlang netflixen.”

Mieke van WijkMarloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden