PREMIUM
Maak je je zorgen over het medicijntekort?
Het medicijntekort in Nederland is voorlopig nog niet van de baan en loopt door problemen rondom de productie en distributie alleen maar verder op. Maak je je zorgen? En heb je er al wat van gemerkt?
“Ja, ik maak me zorgen. Ik ben afhankelijk van Thyrax, een schildklierhormoon. Helaas is dit al voor de tweede keer in een paar jaar tijd niet leverbaar.”
Lezeres Jacqueline Tenneij
“Ik heb er zelf gelukkig niks van gemerkt, maar je zult maar een aandoening of ziekte hebben waarbij medicatie van het grootste belang is. Verschrikkelijk.”
Lezeres Feikje Bosma
“Mijn man heeft net te horen gekregen dat een bepaald medicijn in juni 2024 pas weer op voorraad is. Nu krijgt hij een vervanger. In het verleden is dit ook al eens gebeurd en ik weet wat voor vervelende gevolgen dat heeft.”
Lezeres Janet Buikema-Buitenkamp
“De overheid eist dat extra voorraden worden aangelegd. Dat is absoluut nodig, want patiënten, apothekers en andere zorgverleners ondervinden hier dagelijks buitengewoon veel last van.”
Voorzitter Aris Prins van apothekersorganisatie KNMP
“Ik heb er nog niets van gemerkt, maar vind het wel een probleem. Het gaat om medicijnen die mensen echt nodig hebben. Het wordt tijd dat medicijnen op meer plekken worden geproduceerd, ook binnen Europa. Het goedkoopste medicijn is anders straks de duurste oplossing; mensen die gezondheid inleveren kosten meer.”
Lezeres Marjoleine van der Waal
“Het is voor mij elke keer weer hopen dat het juiste merk epilepsiemedicijnen er is.”
Lezeres Petra Scheepbouwer
“De tekorten van epilepsiemedicijnen zijn schrijnend. Dat zorgt voor veel stress en angst bij patiënten en verzorgers.”
Een woordvoerder van EpilepsieNL in RTL Nieuws
“Ja, het is voor mij al een paar jaar lastig om de juiste medicatie te krijgen. De apotheek heeft geen voorraad...”
Lezeres Tobi Damhuis
- In 2022 is het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland gestegen naar een recordhoogte van 1.514. in 2021 was er 1.007 keer sprake van een medicijntekort.
- Onder andere methylfenidaat (tegen ADHD en narcolepsie), benzbromaron (tegen jicht), clobazam (tegen angst en epilepsie) en chlooramfenicol (tegen ooginfecties) werden veel gemist.
- Een tekort duurde gemiddeld 91 dagen. Tien procent van de medicijnen verdween van de markt.
-
Nederland heeft een van de laagste medicijnprijzen van Europa. Alleen in Zweden en Denemarken zijn medicijnen goedkoper.
Bronnen: Trouw, KNMP, RTL Nieuws.