Lisa Loeb: ‘Soms voel ik me echt Alice in Wonderland’ Beeld ANP
Beeld ANP

Lisa Loeb: ‘Soms voel ik me echt Alice in Wonderland’

Cabaretier, actrice en zangeres Lisa Loeb (32) deed mee aan De slimste mens 2021. Sinds zij de finale van het programma glansrijk won, weet iedereen wie zij is.

En dat zorgde voor veel veranderingen.

‘Mijn kansen schatte ik redelijk in’

“Ik ben van niets naar alles gegaan het afgelopen jaar. Door corona vielen mijn optredens plotsweg. Alles was onzeker, het was afwachten tot er weer wat kon. In die tijd ben ik comedy gaan maken op Instagram en werd ik genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied. Naar aanleiding daarvan werd ik gevraagd om mee te doen aan De slimste mens. Daar wilde ik al jaren supergraag aan meedoen. Ter voorbereiding speelde ik het spel fanatiek via de app. Mijn kansen schatte ik redelijk in, ik dacht al: dit kán ik winnen. Maar op de bank anoniem meespelen is anders dan in een tv-studio. Ik begon eraan met goede hoop en zenuwen.”

Lees ook:
Edsilia Rombley: ‘Ik stond daar gewoon als Edsilia; een meisje uit Lelystad dat haar school niet afmaakte’

‘Na de finale kende iedereen mij ineens’

“De eerste aflevering was spannend, met al die camera’s. Vrees voor een black-out had ik niet, als cabaretier ben ik gewend om onder druk te presteren. Wel was ik bang dat ik vragen zou krijgen waar ik echt geen antwoord op wist. Maar het ging goed en toen ik uiteindelijk de finale bereikte, stond ik flink voor op mijn tegenstander. Toen ik won kwam er confetti uit de lucht en kreeg ik van Rob Kemps, de vorige winnaar, de prijs overhandigd. Daarna moest ik mijn winst nog twee maanden geheimhouden, tot het hele seizoen op tv was uitgezonden. Na de finale kende iedereen mij ineens. Ik dacht: ach, hopelijk verkoop ik een paar extra kaartjes voor mijn voorstelling Extase. Maar ik had de kracht van het medium televisie onderschat, want na mijn deelname werd ik benaderd om een boek te schrijven en om elke vrijdag bij de talkshow Khalid & Sophie mijn column voor te dragen.”

‘Ik heb mijn eigen publiek gevonden’

“De reacties op mijn deelname waren superpositief. Ik was mezelf op tv, en blijkbaar konden mensen dat waarderen. Ik denk dat ik benaderbaar ben omdat ik open ben over mijn depressie en angststoornis. Mensen weten nu wat ze van mij kunnen verwachten, en daardoor heb ik mijn eigen publiek gevonden. Inmiddels zijn er ook plannen voor een eigen tv-programma. De trein dendert maar door, en dat is zo bijzonder en tof. Soms voel ik me echt Alice in Wonderland.”

Tekst | Anne Broekman
Beeld | ANP

Dit interview met Lisa Loeb verscheen eerder in Margriet 54/55 – 2021. Dit nummer nabestellen kan via lossebladen.nl.

RedactieANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden