PREMIUM
Linda: ‘De showbizz is een klein wereldje waarin machtige mensen – veelal mannen – elkaar beschermen’
De uitzending van het programma BOOS over de wanpraktijken bij The voice leidde tot discussies over seksueel geweld. Sociaal wetenschapper Linda Duits (46), gespecialiseerd in populaire cultuur en mediastudies, blikt terug.
“Eigenlijk was het onvermijdelijk dat ook Nederland een groot schandaal zou krijgen, na alle MeToo-verhalen die in het buitenland al aan het licht waren gekomen. Voor mij was het in elk geval geen verrassing. Vaak worden slachtoffers van seksueel geweld niet geloofd, maar Tim Hofman komt juist sterk voor slachtoffers op. Dit in tegenstelling tot John de Mol, die in de uitzending vooral aan victim blaming deed: waarom hadden die vrouwen hun mond niet eerder opengedaan? Alsof er een irritante vlieg in de kamer was. Zijn houding was typerend voor de sfeer op veel werkvloeren: zodra een dader getalenteerd en succesvol is en de ‘klager’ een ‘vervangbaar’ persoon, dan vliegt de klager eruit. Een grote naam ga je niet ontslaan. De showbizz is een klein wereldje waarin machtige mensen – veelal mannen – elkaar beschermen.”
Maatschappelijk besef
“De hele MeToo-beweging liet zien hoe krachtig het is als je als slachtoffers samen een front vormt. Maar in de showbizz is die saamhorigheid niet vanzelfsprekend omdat iedereen er carrière wil maken. Op korte termijn kleven er zeker consequenties aan dit schandaal. Diverse The voice-medewerkers en juryleden lijken ‘gecanceld’ te zijn, ze zijn nu even uit de schijnwerpers. Maar de hoop is dat er meer bereikt wordt. Het gaat namelijk niet alleen om The voice, maar om alle werkomgevingen met sterke machtsverhoudingen en afhankelijkheidsposities. Slachtoffers moeten sneller worden geloofd en er moet meer maatschappelijk besef komen. Er is een cultuurverandering nodig op alle werkvloeren. De aanwezigheid van ‘loketten’ en vertrouwenspersonen is niet genoeg, belangrijker is dat meldingen van seksueel geweld navolging krijgen. Bijvoorbeeld dat daders echt nergens meer aan de bak komen. Ik betwijfel of dat bij ons gaat gebeuren. In Amerika zie je dat sommige daders even op de vingers werden getikt, maar na een openlijke mea culpa gewoon weer werk kregen. Grote programma’s en bekende namen leveren veel geld op, en vaak wordt geweigerd om ethiek boven inkomsten te plaatsen. Dat is jammer, maar helaas wel de harde waarheid.”