Ashkaine Hora Adema Beeld Margriet
Beeld Margriet

Lifecoach Ashkaine Hora Adema: ‘Met lichtvoetigheid en gevoel voor humor laat ik mijn cliënten zien waarom het accepteren van je huidige situatie een eerste stap is naar groei’

Elke week zet Margriets hoofdredacteur Helene van Santen een vrouw in het zonnetje. Een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze andere vrouwen in hun kracht zet. Omdat ze zich inzet voor een betere maatschappij. Omdat zij het verschil maakt. Deze week: Ashkaine Hora Adema

Kun je vertellen wat je precies doet?

“In mijn praktijk komen mensen van alle leeftijden die hulp willen in het vinden van antwoorden op hun levensvragen. Dat kan overal over gaan. In een-op-eensessies, in een groep of retraite durf ik te sparren en kritisch overtuigingen over het leven, werk, kinderen, relatie of gezondheid onder de loep te nemen.”

“Tijdens mijn sessies laat ik, met lichtvoetigheid en gevoel voor humor, mijn cliënten zien waarom het accepteren van je huidige situatie of gevoel altijd een eerste stap is naar groei. Het accepteren van iets of een situatie betekent dus niet dat je die zo wilt houden. Maar het is belangrijk eerst de waarheid in zijn volledigheid onder ogen te komen en te doorvoelen. Pas daarna kun je helderheid krijgen over wat de beste volgende stap is voor jou.”

“Het onder ogen komen van je situatie kan heel pijnlijk lijken, en wordt vaak al jaren succesvol afgewend, totdat het niet meer lukt. Veel cliënten gebruiken daarom de woorden: ‘ik ben vastgelopen’ of: ‘ik kom niet verder’ als ze zich de eerste keer bij mij melden. De pijn van het accepteren blijkt vaak minder groot dan de angst voor de pijn. Hand in hand gaan we er dwars doorheen. Mijn cliënten ervaren daarna een enorme bevrijding.”

“Als life coach help ik je ontdekken waar het werkelijke werk voor jou ligt, of welke beperkende overtuigingen in je gedachtengoed zijn geslopen. Ik schijn licht op je blinde vlekken door gebruik te maken van psychologie, spiritualiteit en mijn gave helder te zien. Door deze drie elementen te combineren begeleid ik je op de kortste weg van A naar B en krijg je meer inzicht in je eigen drijfveren, werkelijke behoeftes en beperkingen.”

Wat is jouw drijfveer?

“Ik heb Geneeskunde en Psychologie gestudeerd vanuit een diep intrinsiek verlangen mensen en dieren te helpen het lijden van het leven te verzachten. Uiteindelijk is lifecoaching mijn vak geworden al heb ik nooit het gevoel dat ik werk. Ik geniet van al mijn cliënten en mijn werk maakt me intens gelukkig. Naast dat ik een heel analytische geest heb, heb ik ontdekt dat ik veel kan ‘zien’ en voelen, en dat maakt dat ik razendsnel weet waar de issues liggen van mijn cliënten. Ik hoor mijn cliënten vaak zeggen: ‘Ik heb bij jou na drie sessies al meer bereikt dan na twee jaar therapie.’ Dát horen is een wezenlijke drijfveer!”

Hoe ziet jouw droom eruit (missie)?

“Mijn missie is zo veel mogelijk mensen wakker te schudden. Veel mensen slapen en zijn zich niet bewust dat geluk nooit buiten jezelf te vinden is. Ze jagen van alles na dat uiteindelijk niet belangrijk is. Ze zijn verslaafd aan van alles en vooral verslaafd aan denken. Blijdschap en geluk zijn al besloten in jezelf, liggen te wachten om herkend te worden. Ik wil graag uitleggen wat dat dan precies betekent! Ik schop graag aan tegen algemene dingen die worden gezegd, zoals: ‘Wees gewoon jezelf’ of: ‘Hou van jezelf’ of: ‘Volg je hart’. Ja natuurlijk! Maar hoe dan? Wat betekent dat dan eigenlijk? Dat leg ik graag uit! En ik houd van snel resultaat. Niet gaan wroeten als het niet nodig is. We hebben alleen vandaag. Gisteren is voorbij. Morgen bestaat alleen in ons brein. Het leven is kort.”

“Iedereen die zich door mij te ontmoeten een beetje vrijer, giecheliger en sexyer en zelfverzekerder voelt, zie ik als een overwinning. Als het lukt om jezelf niet te serieus te nemen, liefdevol te zijn, je dromen te laten uitkomen, tegenslag te omarmen én tegelijkertijd er een feestje van weten te maken, dan ben je een echte levenskunstenaar!”

Waar ben je tot nu toe het trotst op?

“Liefde, gezondheid, plezier en verzachting brengen. Mensen helpen en daarmee mijn geld verdienen. Ik werk elke dag aan het verwezenlijken van mijn dromen. Ik heb een praktijk in Amsterdam en Ibiza en organiseer high-end kleine retraites in mijn eigen villa op Ibiza met veel inspirerende samenwerkingen waar we ook veel plezier maken. Een retraite bij mij is zeven jaar therapie in zeven dagen!”

“Ik ben er trots op dat ik een vrije en onafhankelijke denker ben, maar ook dat ik mijn eetverslaving en Reumatoïde artritis ten goede heb weten te keren én ik onwerkelijk fit en sterk ben. Ik geloof dat je alleen maar kunt doorgeven wat je zelf hebt bereikt. Ik hoef zelf geen rokende coach met overgewicht die af en toe een wijntje te veel drinkt.”

“Ik ben er ook trots op dat ik een mooie open relatie heb met mijn drie kinderen Ardash(25), Naroush(22) en Alaïa(19) Nelson. Het zijn zulke leuke mensen: eigengereid, liefdevol, onafhankelijk denkend, slim, grappig, ondernemend en spiritueel! Ik denk dat we over alles kunnen en durven te praten: ook over waar ik steken heb laten vallen in de opvoeding bijvoorbeeld, of hoe iets nu beter kan.”

Wie heeft voor jou (persoonlijk) het verschil gemaakt?

“Jan Geurtz heeft mijn gedachtengoed erg beïnvloed. Via hem heb ik de essentie en diepte van het Tibetaans Boeddhisme en Dzogchen meditatie echt weten te begrijpen. Ik ben al tien jaar bij hem in de leer. Veel belangrijke levensinzichten heb ik door hem kunnen doorvoelen. Ik ervaar sinds ik mediteer een innerlijke rust en lichtheid die ik hiervoor niet kende.”

Hoe kunnen onze lezers bijdragen of meehelpen?

“Luister naar dat stemmetje dat zich afvraagt of dit nou alles is. Durf nieuwsgierig te zijn! Leef om het onderste uit de kan te halen. Gun jezelf de pret van fit zijn. Neem jezelf niet te serieus, je brengt het er toch niet levend vanaf!”

Wie maakt volgens jou het verschil?

Ben of ken jij ook een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze zich inzet voor andere vrouwen en/of de maatschappij? Mail naar zijmaakthetverschil@margriet.nl t.a.v. Helene van Santen / Zij maakt het verschil.

Helene van SantenMargriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden