MT22 Hij-Zij van Beeld Marloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted.
Beeld Marloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted.

PREMIUM

Lidwien: ‘Wat ik aan Han heel aantrekkelijk vind, is zijn humor. Die is onuitputtelijk’

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze week: regisseur en theaterdocent Lidwien Roothaan (69), echtgenote van acteur en regisseur Han Römer (73).

“Het heeft even geduurd voordat ik wist wat ik beroepsmatig wilde. Ik kon altijd goed tekenen, maar na een jaar op de Kunstacademie dacht ik: nee, zo’n solitair kunstenaarsbestaan is niks voor mij. Liever wilde ik samen met anderen iets creëren. Toneelvoorstellingen bijvoorbeeld. Nadat ik zag dat er een speciale regieopleiding was, ben ik die gaan doen. Als regisseur heb ik veel theatervoorstellingen geïnitieerd. Han en ik kenden elkaar uit het vak. 25 jaar geleden, toen we allebei weer vrijgezel waren, viel me ineens op wat voor leuke man hij eigenlijk was. Dus toen hij me vroeg om een keer met hem uit eten te gaan, zei ik meteen ja. Alleen was me niet duidelijk wat daarbij zijn intentie was. Of hij samenwerking voor ogen had of dat zijn interesse meer privé was. Nadat we geruime tijd geanimeerd zaten te praten, wist ik het nog steeds niet en heb ik het hem maar op de man af ­gevraagd. Toen bleek dat hij mij ook leuk vond, was het snel beklonken.”

“Wat ik aan Han heel aantrekkelijk vind, is zijn humor. Die is onuitputtelijk. Daarnaast vind ik het ontzettend fijn dat we nooit uitgepraat raken. Han heeft een brede interesse en is een echte denker. Dat we al iets ouder waren, had als voordeel dat we elkaar niet meer wilden veranderen. Al zijn er af en toe natuurlijk wel irritaties. Han is heel geordend en precies. Ik vind mezelf ook behoorlijk netjes, maar als ik aan het koken ben laat ik weleens een laatje of kastdeurtje open staan. Dat stoort Han. Daar probeer ik nu rekening mee te houden.” (lacht)

Competitief

“Toen ik voor het eerst bij de familie Römer over de vloer kwam, viel het me op hoe competitief de vier broers zijn. Vooral bij spelletjes worden ze bloedfanatiek. Dat hebben ze van Hans moeder. Sinds de dood van hun ouders zijn ze overigens wel wat zachter naar elkaar geworden. Misschien heeft dat ook met leeftijd te maken. Zelf ben ik als regisseur in de loop der jaren ook milder geworden. Als je jong bent, denk je dat je de wijsheid in pacht hebt. Daardoor was ik vroeger wat dwingender. Inmiddels kan ik mijn mening wat makkelijker relativeren. Han en ik hebben mede dankzij ons vak veel aan zelfonderzoek gedaan. Theater gaat immers over menselijke verhoudingen. Het is fascinerend en leerzaam je daarin te verdiepen. Ik heb veel stukken over families gemaakt. Bijna mijn hele familie heb ik in personages verwerkt.” (lacht) “Zware stukken met een akelig einde heb ik zo veel mogelijk vermeden. Theater mag van mij, zeker in deze tijd, ook hoopvol en troostend zijn. Vaak koos ik voor het tragikomische genre.”

MT22 horizontale lijn oranje Beeld
MT22 Hij-Zij van Beeld
MT22 horizontale lijn oranje Beeld

Spaans avontuur

“In 2004 namen Han en ik een sabbatical. We zijn dat jaar naar Spanje gegaan waar we spontaan een stuk grond kochten en er een huisje bouwden. Als stedelingen hebben we daar heerlijk van het buitenleven genoten. Veel gewandeld samen en op Spaanse les gezeten waarbij vooral Han het hoogste woord voerde, haha. Later heeft hij daar geregeld wekenlang in zijn eentje zitten schrijven. Omdat ik elf jaar lang lesgaf en deel uitmaakte van de artistieke leiding op de Toneelschool in Amsterdam was ik gebonden aan de schoolvakanties en kon ik niet altijd met hem mee. Voor hem geen bezwaar, want hij kan zich ook prima in zijn eentje vermaken. Zelf kon ik dat altijd wat minder, maar geleidelijk ben ik daar ook beter in geworden.

Toen door corona het werk stillag, heb ik het tekenen en schilderen weer opgepakt. Soms raak ik daarbij in een flow, waarbij ik de tijd volledig vergeet, maar er zijn ook ­momenten waarop ik heel ongeduldig schilder. Alsof ik daarin nog een hele carrière moet verwezenlijken. Op de schildercursus die ik volg, vinden ze mijn werk geloof ik wel een beetje heftig. Daar zal mijn drama-achtergrond wel mee te maken hebben.” (lacht) “Ik heb tegenwoordig thuis mijn eigen atelier. Han en ik zijn vorig jaar verhuisd naar Deventer. Een vrij spontane actie. We zaten elf hoog op een flat in Amsterdam, met prachtig uitzicht hoor, maar door corona sloeg daar toch de verveling een beetje toe.”

In de randstad

“Omdat we in Spanje van het buitenleven hadden geproefd, ontstond het idee om eens te kijken of we buiten de Randstad een leuk huis konden vinden. Ik ben in Nijmegen geboren en heb aan de Waal gewoond, ik houd erg van het rivierenlandschap. Prompt zagen we in Deventer een huis te koop, aan de IJssel. We konden het de volgende dag bezichtigen en drie dagen later hadden we het gekocht. ’s Morgens in bed vroegen we ons af: huh, we kennen niemand in Deventer, hoe moet dat nou? Anderen zouden op onze leeftijd nooit meer zo’n stap wagen, maar wij vinden het heel leuk om zo’n nieuw hoofdstuk te beginnen. Tot dusver bevalt het uitstekend. In Amsterdam kenden we onze buren amper, maar hier werden we door de buren met bloemen verwelkomd. Han is momenteel op tournee met het stuk Festen, waarin hij de pater familias is, een rol die vroeger door zijn vader werd vertolkt. Ik kan erg van Han genieten als hij op het toneel staat. Dan wordt er iets in hem wakker wat ik heel bijzonder vind. Het podium is echt zijn domein.”

MT22 Hij-Zij van Beeld

Lidwien & Han

Heb je Han weleens geregisseerd?

“Diverse keren. Dat ging goed hoor, maar het is voor ons allebei lastig. Vaak praat je ’s avonds met elkaar over wat je overdag hebt gedaan. Tegenover de anderen voelt dat dan niet helemaal zuiver. Die mix van werk en privé maakt het wat ongemakkelijk.”

Wie kan het best boos zijn?

“Ik. Han kan ook boos zijn, maar is meer een binnenvetter. Soms voel ik dat er iets niet lekker zit, maar wordt het niet uitgesproken. Dan wil ik het boven tafel hebben. Han moet er dan eerst over nadenken, maar daarna praten we erover.”

Waarin vult hij je aan?

“In zijn kennis van apparaten. Vaak hoef ik maar naar een apparaat te kijken en het is al kapot. Dan vraagt Han verbaasd wat ik heb gedaan en zeg ik: ‘Helemaal niks,’ haha.”

Wat kunnen jullie heel goed samen?

“Op pad gaan. We hebben duizenden kilometers gereden door Zuid-Amerika en Mexico. Dat waren prachtige reizen.”

Is Han romantisch?

“Jazeker. Hij kan heel poëtisch zijn. Toen we net bij elkaar waren, kreeg ik een schrift van hem. Dat had hij helemaal volgeschreven met gedichten die hij voor me had gemaakt. Erg mooi, zo’n heel boekje vol.”

Mieke van WijkMarloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden