MT37 M37 Dromen durven doen Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Lia (64) bouwt haar sieradenhobby uit tot een serieus bedrijf

Niet alleen heeft Lia Fletcher weer een relatie met haar allereerste vriendje uit 1974, ze gaat nu ook écht serieus aan de slag met haar sieradenlijn van Delfts blauwe scherven.

“Mijn leven stond op z’n kop toen ik acht jaar geleden in Amerika mijn jeugdliefde bezocht. We hadden het geweldig samen en van het een kwam het ander. Sindsdien reizen we heen en weer tussen Nederland en Florida. Maar in 2020 gooide corona roet in het eten. Ruim twintig maanden duurde het voordat we elkaar weer in de armen konden sluiten. In die periode begon ik voor vrienden en kennissen sieraden te maken van hand-geschilderde Delfts blauwe scherven. Nu had ik wat te doen tijdens de lockdowns, want mijn werk als vertaler en tolk was grotendeels weggevallen in coronatijd.”

Vrij gevoel

“Inmiddels werk ik ook weer af en toe gezellig vanuit Amerika aan mijn sieraden. Elke doos met scherven is een nieuw avontuur voor me. Soms ligt een scherf een halfjaar op mijn tafel voordat ik weet wat ermee moet gebeuren. Er zijn dagen dat ik wel tot drie uur ’s nachts doorwerk. Ik word er zo rustig van en voel me zo vrij als ik sieraden maak. Ik ben nergens aan gebonden en volg mijn gevoel. Ik ben ervan overtuigd dat mensen merken dat ik mijn hart erin stop. De sieraden zijn echt een verlengstuk van mezelf. De naam Li-F Jewellery is een eerbetoon aan mijn overleden man. De twee blauwe vlindertjes in het logo symboliseren de reizen die we in Australië hebben gemaakt.”

Sprong in het diepe

“Nu steeds meer mensen om mijn sieraden vragen, ben ik bezig er een serieus bedrijf van te maken. Eerst was ik alleen nog aan het fantaseren: zou het niet mooi zijn als ik tijdens mijn pensioen alleen nog maar vertaalwerkzaamheden aanneem die ik écht leuk vind en verder sieraden maak? Best een spannend idee, ik had dan ook ongelooflijk veel last van uitstelgedrag. Maar nu heb ik écht actie ondernomen; er komt een professionele site aan en iemand verstuurt vanuit Nederland de sieraden als ik er niet ben. Een enorme sprong in het diepe! Rijk hoef ik er niet van te worden, dat voel ik me al als anderen mijn sieraden dragen. Wel heb ik een stille droom: dat onze koningin ze draagt. Ik hoef geen tweede Versace te worden, maar stel je toch voor dat Máxima en Willem-Alexander ergens lintjes aan het knippen zijn en mensen zeggen: wat heeft zij voor iets moois om haar nek? Ik zou echt trots zijn als ik kan zeggen: ‘Dat is mijn sieraad!’ Dromen mag toch?”

Caroline van MourikRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden