null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP Kippa
Beeld Hollandse Hoogte / ANP Kippa

Leontien van Moorsel: ‘Papa vroeg aan Willlem-Alexander of hij die tenniser was’

Het is het hoogste doel van iedere topsporter: meedoen aan de Olympische Spelen. Wat is dat magische gevoel? En waar berg je je medaille op? Leontien van Moorsel (51) won tijdens de Olympische Spelen in Sydney drie gouden medailles. Vier jaar later pakte ze opnieuw goud in Athene.

Ze vertelt ons over haar ervaringen uit die tijd.

Boris Becker

“Toen ik in 1992 voor het eerst op de Spelen was, zat ik diep in mijn eetstoornis. Ik at dus niks, maar ik heb urenlang in de eetzaal met open mond zitten kijken naar wie er allemaal nog meer zaten. Ik was 22 en zat aan dezelfde tafel als Boris Becker. Ik dacht: wat gebéúrt hier allemaal? Ik was met van alles en nog wat bezig, behalve met mijn eigen sportprestaties. Ik was totaal flabbergasted.”

null Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Dierbare herinnering

“Bij de Olympische Spelen in Sydney in 2000 waren mijn ouders mee. Lieve mensjes uit Brabant, die geen woord Engels spraken, maar ze kwamen overal. Ik weet nog zo goed dat ik na drie kilometer de achtervolging inzette, achteromkeek en die twee vertrouwde koppies zag. Mijn vader leeft niet meer, maar ik ben zo blij dat ik dat met hem en mijn moedertje heb kunnen delen.”

Magie

“Als je wereldkampioen wordt, ben je bekend in de wielerwereld. Win je de Olympische Spelen, dan gaat dat de hele wereld over. Het is waar ik als kind al van droomde. Als dat dan echt gebeurt, is dat niet in woorden te omschrijven. Meer dan magisch. Dat gevoel neem je de rest van je leven mee bij alles wat je doet en laat, omdat je weet: als je het beste uit jezelf wilt halen, dan lukt het gewoon.”

Door de grond

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

“Mijn papa hield erg van biertjes, dat begon vaak al rond het middaguur. Ik hoef je dus je niet te vertellen in welke staat hij was toen ik in Sydney om tien uur ’s avonds in het Holland House werd gehuldigd. We kwamen daar Willem-Alexander tegen, aan wie hij vroeg: ‘Wie ben jij eigenlijk, die tennisser toch?’ Toen heb ik mijn vader vervloekt, nu denk ik: dat was papa. Dat is ook wel mooi.”

Medailles

“Ik ben veel te nuchter om mijn medailles in het zicht op te hangen. Ze liggen in een kastje, waar ik ze uit haal als ik een spreekbeurt of presentatie heb. Verder heb ik bijna niks in huis van mijn sportcarrière, ik zeg altijd: het zit in mijn hart. Wat ik wel koester, is de foto

van mij samen met mijn papa, genomen op het moment dat ik hem omhels na de olympische wegwedstrijd. Die foto zegt alles.”

Tekst | Fleur Baxmeier

Beeld | ANP

null Beeld

Margriet 33 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer: álles over alleen op vakantie gaan, je decolleté in de spotlights, hoe gelukkig zijn we nu, dit gesprek met Leontien van Moorsel, een interview met Renée Fokker en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Redactie MargrietHollandse Hoogte / ANP Kippa

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden