Margriet logo
Dossier MT41 M40 werken na je 65e Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

PREMIUM

Lekker bijverdienen na je pensioen? Hier moet je rekening mee houden

Eén op de vijf Nederlanders werkt door na de pensioengerechtigde leeftijd. En waarom ook niet? Wél zijn er wat administratief-financiële gevolgen om rekening mee te houden.

Met z’n allen langer door

Met een zeventigjarig werkjubileum zou je denken: ga eens met pensioen! Maar voor Queen Elizabeth (96) lag dat anders. Zij gaf aan dat ze tot haar dood monarch wilde blijven. Wel droeg ze steeds meer taken over aan haar zoon en troon­opvolger Charles (73 en ook de pensioen­gerechtigde leeftijd al lang gepasseerd) en andere familieleden. Ook in ons land werken we langer door. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 40,6% van de Nederlanders van 65 of ouder in 2020 nog werkte. Ter vergelijking: in 2015 was dat 19% en aan het begin van deze eeuw nog geen 10%. Dat heeft niet alleen te maken met de vergrijzing, ook met de verhoging van de AOW-­leeftijd. Dit jaar is die 66 jaar en zeven maanden en in 2024 stijgt die tot 67 jaar. Daarna zal de AOW-leeftijd niet een jáár stijgen per jaar dat we langer leven, maar acht maanden. Wil je langer doorwerken, dan is het volgens Willie van Herp, financieel adviseur van Reditus Advies, belangrijk je goed voor te bereiden: “Zorg dat je inzicht krijgt in je financiële plaatje. Reken uit wat je nodig hebt voor je levens­onderhoud en kijk op mijnpensioenoverzicht.nl wat je aan pensioen en AOW krijgt. Heb je een spaarpot om even­tuele hogere zorg­kosten op te vangen? Wat zijn de gevolgen voor je partner? En de fiscale gevolgen? Aan de hand van al die informatie kun je een weloverwogen besluit nemen.”

Geef wijzigingen meteen door

Als je blijft werken tijdens je pensioen of weer gáát werken, kan dat invloed hebben op je toeslagen. Van Herp: “De hoogte van je huur- of zorgtoeslag of het feit dat je er recht op hebt, hangt af van je inkomen. Geef een wijziging in je inkomen daarom door aan de Belastingdienst, zodat je niet te veel of te weinig ontvangt. Een wijziging moet je altijd binnen vier weken melden, bijvoorbeeld als er een nieuw contract ingaat bij je werkgever.” Je kunt ook zelf een berekening doen op belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen.

Lekker bijverdienen?

Eerst het goede nieuws: je mag onbeperkt bijver­dienen naast je AOW of pensioen. Maar die extra inkomsten kunnen wel gevolgen hebben. Van Herp: “Zodra je AOW-gerechtigd bent, krijg je te maken met drie belastingschijven. Over het inkomen in de eerste belastingschijf betaal je een lager belastingtarief: 19,17% tot € 35.473. Als je hier met je AOW en je inkomen boven komt, ga je meer belasting betalen. Over de tweede schijf (van € 35.473 tot € 69.399) betaal je 37,07%. In de derde schijf betaal je vanaf € 69.399 49,50%. Ook wijzigen de heffingskortingen na het bereiken van je AOW-leeftijd.”

Uitstellen van je pensioen

Als je financieel alles op een rijtje hebt gezet, kom je er misschien achter dat het belastingtechnisch ongunstig is om door te blijven werken en daarnaast je pensioen te ontvangen. Je zou dan kunnen overwegen je pensioen uit te stellen, al zijn daar wel wat regels aan verbonden. Van Herp: “Je ouderdomspensioen moet uiterlijk vijf jaar na het bereiken van je AOW-leeftijd ingaan. Het uitstellen mag meestal maar één keer. Stel: je stelt het bijvoorbeeld uit met drie jaar en je wordt tussentijds ziek, dan gelden er voor AOW-gerechtigden andere regels. Je krijgt maximaal dertien weken uitbetaald, in plaats van twee jaar. Als je na dertien weken niet beter bent en het inkomen uit je salaris niet meer hebt, wil je misschien wel je pensioen laten ingaan. Niet elke pensioenuitvoerder of verzekeraar doet dit en dus moet je met minder rondkomen tot je pensioen ingaat. Voordat je beslist om je pensioen uit te stellen, is het dus verstandig om bij je pensioenfonds of verzekeraar de regels te checken.” Nog een belangrijk punt volgens Van Herp: “Check bij je pensioen­verzekeraar of het nabestaanden­pensioen intact blijft als je je pensioen uitstelt. In sommige situaties is dat niet zo. Dat kan betekenen dat, mocht je vóór je pensioeningang overlijden, je partner geen nabestaandenpensioen krijgt. Je kunt dit oplossen door een tijdelijk overlijdensrisico af te sluiten of een deel van je pensioen te laten ingaan.” Een goede voorbereiding is dus het halve werk.

Minder rechten

Wil je fulltime of parttime blijven doorwerken na je AOW-gerechtigde leeftijd, realiseer je dan dat je minder rechten hebt dan daarvoor. Van Herp: “Veel contracten stoppen bij het behalen van de AOW-gerechtigde leeftijd. Wil je blijven doorwerken, dan moet je je werkgever toestemming vragen voor een nieuw arbeidscontract. Het nieuwe contract heeft een opzegtermijn van een maand, dat is korter dan je was gewend. Je bent ook niet meer verzekerd tegen het risico op werkeloosheid en arbeidsongeschiktheid. Dus mocht je contract na een maand niet worden verlengd, dan is het fijn om een reservepotje te hebben, want je hebt geen recht op een transitievergoeding. De werkgever mag je maximaal zes tijdelijke contracten aanbieden in vier jaar tijd. Daarna moet hij je een vast contract aanbieden. Wil je je arbeidsuren wijzigen, dan hoeft de werkgever niet op je verzoek in te gaan.”

Om- of bijscholen?

Wil je je kansen op de arbeidsmarkt vergroten met een studie of jezelf omscholen? Helaas, zodra je de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt, heb je geen recht meer op zoiets als het Stap-budget. Je zult zo’n studie of omscholing dan dus zelf moeten financieren.

Dossier MT41 M40 werken na je 65e Beeld

Eigen onderneming

Ben je ondernemer en blijf je doorwerken of start je juist je nu een onderneming, dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo heb je, als je op 1 januari de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt en je voldoet aan het zogeheten urencriterium van de Belastingdienst, recht op zelfstandigenaftrek. Heb je wél de AOW- leeftijd, dan wordt de zelfstandigenaftrek gehalveerd. Dit geldt ook voor de startersaftrek. Check belastingdienst.nl voor de regels.

Zelf geregeld

Ben je een groot deel van je leven ondernemer geweest, dan heb je zelf je pensioen moeten regelen als aanvulling op de AOW. Veel mensen hebben een oudedaglijfrente afgesloten bij een verzekeraar. Net als bij het pensioen mag je ook beslissen – als dat financieel gunstiger is – om je lijfrente-uitkering later te laten ingaan. Van Herp: “De uitkering mag op elk gewenst tijdstip ingaan, maar uiterlijk vijf jaar na het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Bereik je dus op 1 april 2022 de AOW-leeftijd, dan moeten de uitkeringen ingaan vóór 1 januari 2028. Houd er ook rekening mee dat je na het bereiken van je AOW-leeftijd geen fiscaal aftrekbare inleg meer doet op lijfrentevoorzieningen.”

Dossier MT41 M40 werken na je 65e Beeld

Beginnen met ondernemen

Een eigen onderneming starten na je pensioen, dat kan natuurlijk ook nog. In 2020 begonnen 4.279 mensen na hun 65ste voor zichzelf. Je mag zonder grenzen bijverdienen als je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt en pensioen ontvangt. Ga je met vervroegd pensioen en ligt je AOW- leeftijd nog ver in de toekomst? Dan betaal je over je bijverdiensten mogelijk wel extra belasting.
Bron: kvk.nl

Het aantal 65-plussers op de arbeidsmarkt steeg in twaalf jaar tijd van 9.000 in 2006 naar 81.000 in 2018. In diezelfde periode daalde het aandeel werknemers dat vervroegd met pensioen ging sterk: van 88% naar 34%.
Bron: CBS.

Handige sites

Jessica van ZantenShutterstock

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden