null Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

Leef je zuiniger nu de prijzen zo hoog zijn?

De inflatie in ons land is nog steeds torenhoog. Dit komt vooral door de stijgende prijzen van voedingsmiddelen en de hoge energiekosten. Let je nu extra op de centen? En waar bespaar je op?

null Beeld

Lezeres Hildegard van den Heuvel

“Ik ga af op aanbiedingen en koop vaker goedkopere artikelen. De verwarming hoeft nu niet aan, maar is lager ingesteld voor als het weer nodig is. En ik probeer vaker de fiets te pakken.”

Lezeres Alice Derksen

“Ja, ik bezuinig op naar het theater en uit eten gaan. Een keertje lunchen of op het terras zitten doe ik nog wel, maar uitgebreid dineren is minder vanzelfsprekend.”

Lezeres Olga Heijmen

“Ik zit in de bijstand en kan niet zuiniger doen dan ik al doe.”

Financieel journalist Jean Dohmen in Op1

“Mensen die gewoon een voltijdbaan hebben, moeten hun rekeningen kunnen betalen. Die moeten niet aan het eind van de maand tot de conclusie komen dat de maand eigenlijk vijf dagen te lang duurt en dat de rekeningen blijven liggen. Dat is niet fair. Daar ligt wel een taak voor het kabinet.”

Arjan Vliegenthart, directeur van budgetinstituut Nibud in NRC

“Wij krijgen meer belletjes van mensen die moeite hebben met rond-komen, juist ook van mensen die rond modaal verdienen.”

Lezeres Mariëtte Schellekens

“Bij het inkopen doen houd ik rekening met de prijs. Zo koop ik vooral veel huismerken. Ik geef niet om luxe en ben tevreden met wat ik heb. Dus ik red me gelukkig nog wel.”

Lezeres Klaske Idsardi Laanstra

“Helaas valt er op een loon van duizend euro per maand, waarvan ik mijn huur, gas en elektra, (ziektekosten)verzekeringen enzovoort moet betalen, niets te bezuinigen. Door deze oplopende prijzen is rondkomen met een laag loon niet te doen, zelfs niet als je alleen bent.”

Lezeres Brigitte Giesen

“Ik let meer op aanbiedingen en ben heel blij dat we op tijd zonnepanelen hebben aangeschaft.”

null Beeld
  • Hoewel de inflatie in vergelijking met maart (9,7%) iets is teruggelopen, blijft dit percentage uitzonderlijk hoog. In ‘normale tijden’ ligt de inflatie rond de 2%.
  • Naast de hogere energiekosten zijn met name voedingsmiddelen duurder geworden. De prijs van groenten steeg met 12,6%, die van vlees met 10,5%, van koffie, thee en cacao met 13,9% en van bier met 13,2%.
  • Sinds januari is het aantal klanten van de Voedselbank met 15% toegenomen.
  • Van de mensen die bezuinigen zet 65% de verwarming lager of uit, bespaart 59% op boodschappen, gaat 17% minder snel naar de dokter of tandarts en slaat 6% maaltijden over.

Bronnen: CBS, NOS, SCP, FNV.

Tara Beckredactie
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden